The Other Side

Начало » Българска сцена » “Аз, Буки, Вяди…” от Тодор Григоров – Терес в “Картини от една изложба”

“Аз, Буки, Вяди…” от Тодор Григоров – Терес в “Картини от една изложба”

Почерпете ни!

Почерпете жадния редактор и екипа на The Other Side! Благодарим и наздраве!

1,00 €

Концертът на FLESHGOD APOCALYPSE и EX DEO в София се мести за 2022 г.

SÓLSTAFIR са специални гости на концерта на APOCALYPTICA в Пловдив, шоуто се мести на 3 септември

Концертът на TIAMAT в София се мести точно с 1 година – 29 октомври 2022 г.


Предаването за концептуални албуми „Картини от една изложба” с водещ Сергей Шишов представя “Аз, Буки, Вяди…” от Тодор Григоров – Терес. Събота, 21:00 ч., програма „Хоризонт” на Българското национално радио.

Предаването „Картини от една изложба“ продължава представянето на български автори в дните около нашия национален празник 24 май, Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност, като сега ще прозвучат слова на старобългарски от Златния век на българската култура в изпълнение на знаменити български музиканти.

Ето за какво става дума. В началото на 80-те години на миналия век интересът на именития бас Никола Гюзелев към български творби се пренася върху кантатно-ораториални произведения, за да стигне до литургичната музикална литература. Така приема да изпее му зиката на малко известен дори в софийските музикални среди певец от Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“: „С автора, колега от Капелата, ме запозна Георги Робев. Седнах ме при пианото и… изпях кантатата „О писменехь“ от раз. Хареса ми, привлече ме звучността на старобългар ския език – никой досега не беше пял на него до момента! – и Тошко написа останалите две кантати, които ми посвети“.

Авторът Тодор Григоров – Терес е дългогодишен хорист и солист на тогавашната Българска хорова капела „Светослав Обретенов“, възпитаник на Духовната семинария и Академия, собственик на редица непознати на учените сборници с религиозни песнопения от предосвобожденски български автори. През 70-те години на XX век той има основна заслуга за навлизането на сакрални български произведения в репертоара на Капелата, и тогава, през 1972 г., той завършва кантата „О писменехь“, която по-късно представя на Никола Гюзелев, за да я допълни по негова препоръка с още две кантати.

Тодор Григоров - Терес - Аз, Буки, Вяди…

Тодор Григоров – Терес – Аз, Буки, Вяди…

В трикантария за бас, смесен хор, ударни и клавишни инструменти „Аз, Буки, Вяди…“ за първи път в нашата музикална литература се включват и изпълняват текстове на старобългарски език. Това са анонимната „Похвала за Цар Симеон” от ХІ в., „Азбучната молитва” на Епископ Константин Преславски и „О писменехь” на Черноризец Храбър.

През 1984 г. в зала „България“ това паметно произведение е записано от Никола Гюзелев, Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ с хормайстор Любка Пешева и оркестър, като диригент е Методи Матакиев.

Албума „Аз, Буки, Вяди…“ ще чуем в предаването “Картини от една изложба” на програма “Хоризонт” на БНР в събота, 29 май, след новините от 21:00 ч. по предложение и с безценното съдействие на изтъкнатия наш изследовател и журналист Владимир Гаджев.


Елате в Telegram канала на The Other Side чрез следния линк t.me/theothersidezine и/или се абонирайте за нашия бюлетин!


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Telegram канал на The Other Side

Wacken Metal Battle Bulgaria 2022

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 197 other followers

Концерт на Asphyx в София

Opeth live at Ancient Theatre Plovdiv 2022

W.A.S.P. отлагат юбилейното си турне за 2023 г.

Статистика

  • 623 715 hits
%d блогъра харесват това: