The Other Side

Начало » Българска сцена » “Аз, Буки, Вяди…” от Тодор Григоров – Терес в “Картини от една изложба”

“Аз, Буки, Вяди…” от Тодор Григоров – Терес в “Картини от една изложба”

Почерпете ни!

Почерпете жадния редактор и екипа на The Other Side! Благодарим и наздраве!

1,00 €

HAMMERHEAD (BG) с концерт в памет на Cliff Burton на 27 септември

Последни публикации

SÓLSTAFIR са специални гости на концерта на APOCALYPTICA в Пловдив, шоуто се мести на 3 септември

Концертът на TIAMAT в София се мести точно с 1 година – 29 октомври 2022 г.


Предаването за концептуални албуми „Картини от една изложба” с водещ Сергей Шишов представя “Аз, Буки, Вяди…” от Тодор Григоров – Терес. Събота, 21:00 ч., програма „Хоризонт” на Българското национално радио.

Предаването „Картини от една изложба“ продължава представянето на български автори в дните около нашия национален празник 24 май, Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност, като сега ще прозвучат слова на старобългарски от Златния век на българската култура в изпълнение на знаменити български музиканти.

Ето за какво става дума. В началото на 80-те години на миналия век интересът на именития бас Никола Гюзелев към български творби се пренася върху кантатно-ораториални произведения, за да стигне до литургичната музикална литература. Така приема да изпее му зиката на малко известен дори в софийските музикални среди певец от Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“: „С автора, колега от Капелата, ме запозна Георги Робев. Седнах ме при пианото и… изпях кантатата „О писменехь“ от раз. Хареса ми, привлече ме звучността на старобългар ския език – никой досега не беше пял на него до момента! – и Тошко написа останалите две кантати, които ми посвети“.

Авторът Тодор Григоров – Терес е дългогодишен хорист и солист на тогавашната Българска хорова капела „Светослав Обретенов“, възпитаник на Духовната семинария и Академия, собственик на редица непознати на учените сборници с религиозни песнопения от предосвобожденски български автори. През 70-те години на XX век той има основна заслуга за навлизането на сакрални български произведения в репертоара на Капелата, и тогава, през 1972 г., той завършва кантата „О писменехь“, която по-късно представя на Никола Гюзелев, за да я допълни по негова препоръка с още две кантати.

Тодор Григоров - Терес - Аз, Буки, Вяди…

Тодор Григоров – Терес – Аз, Буки, Вяди…

В трикантария за бас, смесен хор, ударни и клавишни инструменти „Аз, Буки, Вяди…“ за първи път в нашата музикална литература се включват и изпълняват текстове на старобългарски език. Това са анонимната „Похвала за Цар Симеон” от ХІ в., „Азбучната молитва” на Епископ Константин Преславски и „О писменехь” на Черноризец Храбър.

През 1984 г. в зала „България“ това паметно произведение е записано от Никола Гюзелев, Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ с хормайстор Любка Пешева и оркестър, като диригент е Методи Матакиев.

Албума „Аз, Буки, Вяди…“ ще чуем в предаването “Картини от една изложба” на програма “Хоризонт” на БНР в събота, 29 май, след новините от 21:00 ч. по предложение и с безценното съдействие на изтъкнатия наш изследовател и журналист Владимир Гаджев.


Елате в Telegram канала на The Other Side чрез следния линк t.me/theothersidezine и/или се абонирайте за нашия бюлетин!


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Telegram канал на The Other Side

Концерт на Акцент

Концерт на Mgla в София

Metal Force HMC обяви четири екстремни концерта тази есен в София

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 195 other followers

Концерт на Primordial в София

Opeth live at Ancient Theatre Plovdiv 2022

W.A.S.P. отлагат юбилейното си турне за 2023 г.

Статистика

  • 639 034 hits
%d блогъра харесват това: