The Other Side

Начало » Забава » Как да си осигурим грамотен журналистически репортаж

Как да си осигурим грамотен журналистически репортаж

Почерпете ни!

Почерпете жадния редактор и екипа на The Other Side! Благодарим и наздраве!

1,00 €

Концерт на Decapitated в София

Концерт на Wolfheart в София

Концерт на Pero Defformero и Обратен Ефект


Ръководство за недозабелязани музиканти, собственици на слабовълнуващи заведения, организатори на слабопосетени или пропаднали събития и всички, желаещи вселенско внимание §7

1. За да сте сигурни, че ви е необходимо журналистическо отразяване, първо трябва да сте готови да прочетете достоверни, но неприятни (По ваша преценка.) неща, които да са просто обективни последици от събитията, които не се получават така, както на вас ви се е искало! Ако искате нещо да бъде отразено предварително, то тогава трябва да се обърнете към врачка, а не към журналист! Може и към лице, в друг вид професия…

2. Когато вече сте сигурни, че ви е необходим журналист, който би могъл да напише и достоверни, но понякога неприятни (По ваша преценка.) неща, които да са просто обективни последици от събитията, които не се получават така, както на вас ви се е искало, то е необходимо да поканите такъв! Ако някъде в тълпата видите познат журналист, не си казвайте „Ейии, медиите ни забелязаха.”! Журналистът е преди всичко човек, който има конституционното право на свободно придвижване, което би могло да го отведе до вашето полезрение, без специален повод или умисъл за описание. Така, както, когато ви потрябва някой майстор за домашен ремонт, откривате такъв и го каните, така и журналистът трябва да бъде поканен в конкретно качество или чрез медия, подходяща за вашия тип мероприятие!

Тук се налагат някои пояснения! Подмятане в интернет или на маса: „Аве, пич, що не наминеш следващия петък, еди-къде-си, да ни забележиш! То и без тва билетът е само дес` ле`а, пък и може да ти хареса, да драснеш после некой ред!?!”, не представлява поканване на журналист! „Ау, как се радвам, че си тук! Кога ще излезе материалът?” – още по-малко представлява такава покана! Поканването на грамотен журналист изисква съответното количество уважение; обосноваване на очакванията ви към него (Които изключват създаването на неистинни твърдения или премълчаване на обективни случки!); гаранции за предоставяне на необходимия комфорт да извърши това, което се изисква от него; активно положително отношение към осъзнатата необходимост от труда му и готовност евентуално да прочетете впоследствие достоверни, но неприятни (По ваша преценка.) неща, които да са просто обективни последици от събитията, които не се получават така, както на вас ви се е искало!

Как да си осигурим грамотен журналистически репортаж

3. За да бъде описано вашето събитие по възможно най-адекватен начин, е хубаво да предоставите на вече поканения журналист предварителна информация. Тя би могла да бъде: какви са целите на това мероприятие? (Освен, умереното до прекомерно забогатяване…) Във връзка с целите му, какъв е планът на протичането му? И евентуално, какви резултати се очакват от това мероприятие? Планирате ли някакви мерки, ако нещата не се развиват според предварителния план и как специално журналистът ще поеме такива едни изненади? Като при всички изброени опции, трябва да имате предвид, че би било възможно впоследствие да прочетете достоверни, но неприятни (По ваша преценка.) неща, които да са просто обективни последици от събитията, които не се получават така, както на вас ви се е искало!

0. Едва тук вече стигаме до Нулевия принцип на необходимостта от журналистическо отразяване или защо въобще би било полезно за вас да имате такова?

Целите на вашето мероприятие са изключително важни и полезни за обществото, пробудени от идеалистични чувства, основани на взаимопомощта в рамките на приятелския ви кръг, обществената група, родината или световното човечество, както и космическия смисъл на възникването на живота на това общество. Така гореописаната целева група пет пари не дава затова и не припознава събитието ви като значимо! Тогава ви е необходим журналист, който да се потопи във същността на това, което правите и да извлече всичко най-красиво от него, като междувременно би могъл да напише достоверни, но неприятни (По ваша преценка.) неща, относно същинските подбуди на изложените идеали, или пък да публикува достоверни, но неприятни (По ваша преценка.) неща, които да са просто обективни последици от събитията, които не се получават така, както на вас ви се е искало!

Цел на журналистическото отразяване може да не е конкретното събитие, а по-всеобхватният стил на вашата работа, добрите традиции в поредицата събития, които сте организирали и затвърждаването на вашия бранд, като притежаващ съответните непреходни качествени параметри! Въпреки тази переспективна и по-дългосрочна цел, вие не трябва да изключвате възможността репортажът да съдържа достоверни, но неприятни (По ваша преценка.) неща, които да са просто обективни последици от събитията, които не се получават така, както на вас ви се е искало. С това журналистическото отразяване може да измести леко първоначалната си цел, но поне ще се знае, че вие държите на достоверни, макар и леко неприятни (По ваша преценка.) неща, които са просто обективни последици от събитията, които не се получават така, както на вас ви се е искало! И с гордост ще може да твърдите, че сте стожер на обективната журналистика, която рисува картина на достоверни, макар понякога неприятни (По ваша преценка.) неща, които са просто обективни последици от събитията, които не се получават така, както на вас ви се е искало.

Как да си осигурим грамотен журналистически репортаж

Може просто да искате разширяване на вашата популярност, защото считате извършваните от вас дейности за интересни, полезни и заслужаващи си вниманието, без да имате някакви свръхочаквания от обществените ползи, вследствие на тях!?! Тогава просто трябва да имате предвид, че наяве може да излязат неща, които са достоверни, но неприятни (По ваша преценка.), които да са просто обективни последици от събитията, които не се получават така, както на вас ви се е искало или просто сте си мислели, че се получават по-добре!

Най-зрелите потребители на журналистическо отразяване, всъщност, внимателно четат достоверни, но понякога неприятни (По тяхна преценка.) неща, които са просто обективни последици от събитията, които не се получават така, както им се е искало! След това, те полагат усилия, следващите организирани от тях събития да се получат, макар и не перфектно, но малко по-добре от предишния път! Тогава трудът на журналиста придобива и най-голям смисъл, независимо от fackта, че той вече безвъзвратно ви е опротивял в своето черногледство и вторачване в незначитени дреболии!!!

4. Вие просто искате да бъдете отразени, независимо какво ще се случи на събитието ви! Тогава просто трябва да поканите журналист! Не пропускате необходимостта от различни методи, за да го убедите, че трябва да се потруди в името на това отразяване! (Вашето величие и „удоволствието” от присъствието не са сред стимулите, които успешно да изтъкнете в тези случаи! Особено, ако очаквате съответният материал след това да се разпространява свободно!) Въпреки тази неформалност на постановката, не бива да забравяте, че не е изключено репортажът да съдържа достоверни, но неприятни (По ваша преценка.) неща, които да са просто обективни последици от събитията, които са се получили, независимо, че вие не сте планирали какво ще става!

Искрено пожелавам успех на всички заинтересовани!

Как да си осигурим грамотен журналистически репортаж

Rock Thrtashler

От няколко хиляди посетени събития, няколко стотин,
от които собственоръчно отразени,
с няколко десетки недоволни от прочетеното за себе си

Още от серията:

Как да кажеш на елека, че е мазен

Как да напишем концертен репортаж

Как да правим пого/мош пит/съркъл пит

Как да сформирате супер-ултра-мега успешна метъл група, с която да покорите световните сцени

Как да направим вечния конкурс за откриването на супер-ултра-мега яката метъл група, която да покори световните сцени

За важното в джаза…


Елате в Telegram канала на The Other Side чрез следния линк t.me/theothersidezine и/или се абонирайте за нашия бюлетин!


2 коментара

  1. bitango каза:

    В телеграм чата на The Other Side (https://t.me/theothersidezinechat) получих следната обратна връзка:

    „Ама,пич! Ти,разбираш ли,че никой не е длъжен да те уведомява! Има си група,при това известна и те просто си свирят! Че,даже и пишат и издават! Ти,като си живял и слушал по това време,как ли не си чул! А иначе,може да си голямата работа,но,никой не е длъжен да ти се обажда! Ако искаш! Имаш си уши,очи и глава! А те,не са искали нищо от теб! И е те така! Аз,не казвам,че си длъжен да ги публикуваш!“

    Спорът който възникна бе по повод на това, че не познавам „един от най-великите китаристи“ и групата му. Без да ги цитирам дословно, изтъкнах някои от доводите на Светльо в горната статия, най-вече, че не съм врачка и не знам въпросната група кога влиза в студио, кога и къде има концерт или турне, дали изобщо съществува. Няма как да науча за нея, ако тя не положи нужните усилия…

    Харесвам

    • Rock Thrashler каза:

      Никой, никога, за нищо не е длъжен! Съответният потребител да прочете първо заглавието на статията! Тогава, при наличието на съответните ментални заложби, би могъл и да проумее…

      Liked by 1 person

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Telegram канал на The Other Side

Метълургия

Купи билет за концерта на Finntroll в София

СЕВЕРИЯ и FREIJA с концерти в Пловдив и Бургас през април

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Присъединете се към 205 други абонати

Sofia Metal Fest 2024

Концерт на Hate в София

14 години SEVI

Статистика

  • 694 129 hits