The Other Side

Начало » Концертни репортажи » Галерии » Викингска празнота, пантомима и перфекционизъм в едно представление (ENSIFERUM, FLESHGOD APOCALYPSE и HEIDRA в София)

Викингска празнота, пантомима и перфекционизъм в едно представление (ENSIFERUM, FLESHGOD APOCALYPSE и HEIDRA в София)

Почерпете ни!

Почерпете жадния редактор и екипа на The Other Side! Благодарим и наздраве!

1,00 €

Концерт на Decapitated в София

Концерт на Wolfheart в София

Концерт на Pero Defformero и Обратен Ефект


Поредицата Folk Metal събития, които ни удариха като пакет от вълни, имат някои общи особености. Най-ярката сред тях е трудното вместване на музиката в думи, макар тя да носи древни традиции. Тектониката на това мощно движение чертае своята азбука на изразяване и традиции в детерминирането й все още липсват. Затова ще помоля читателя да бъде снизходителен към опита ми да пресъздам неизказуемото!

Ensiferum

Ensiferum

Съвсем по план, малко преди 20:00 ч., епично интро ни концентрира около сцената, за да посрещнем датчаните HEIDRA. Епичната мелодика и традиционната за Дания викингска тематика е разположена върху Black Metal основа. Плътната бас-тенор постановка на вокалиста притежава умерен харш и самото пеене е впечатляващо като качество! Чистите вокални пасажи, обаче, са високи и постановката е леко оперетна, което контрастира на общото звучене. Самотната китара често пренебрегва рифа и е тонален шумов фон на песните. Клавирът внася умерена доза фолклорни елементи в звученето. Краткото включване на акустична китара от Morten Bryld (v.) почти не се отрази на аудио преживяването.

Heidra

Heidra

Копенхагенците HEIDRA не успяват да стъпят на стандарта на бандите от скандинавския регион. Има една празнота в средните честоти на живото им изпълнение, което би могло да се запълва от китара или глас, но остава пусто. Фоновата китара е и твърде тиха в безрифовото си звучене. Зрелищното и енергично сценично поведение не компенсира натрупването на дребните музикални дефекти, но е добро начало на концерта. Сетът завършва с „Wolfborn“ – песен от единствения им албум, която разкрива всички тяхни страни с разнообразните си части. Около 260 човека ръкопляскаме след 40-минутния сет на групата, но клубът продължава да се пълни.

Сетлист HEIDRA:
01. Awaiting Dawn
02. Witch of Prophecy
03. The Eyes of Giants
04. Betrayal
05. Sworn to Vengеаnce
06. Wolfbоrn

Не са повече от 35 човека, които помнят, че FLESHGOD APOCALYPSE ни се представиха с дебютния си албум през 2009 г., заедно с GOD DETHRONED и SACRAMENTAL BLOOD. Тогава, обаче, те бяха шумна Death Metal банда, съвсем различна от сегашното си състояние.

Fleshgod Apocalypse

Fleshgod Apocalypse

Около 21:00 ч. под мощен напор от семплирани звуци на сцената се появява оперната певица на италианците, с много пасквилен имидж, като за театрално представление. Останалите членове на бандата са в облекло от XVIII в. Пианистът на FLESHGOD APOCALYPSE ползва истинско пиано за сценичен инструмент. Sympho-Black Metal-ът им е изграден на принципа на контраст между агресивния Black Metal звук и класическите пасажи на звукоизвличане, като се ползват доста семпли на оркестрации и внасящи напрежение шумове. Сложно изградената звукова картина има своите впечатляващи уникални характеристики, които добре се лепят на ухото на феновете им. Първоначално ми се струва, че пианото е озвучено твърде пестеливо.

Fleshgod Apocalypse

Fleshgod Apocalypse

Тримата фронт-струнници Paolo, Francesco и Tommaso имат вокални партии, които често са многоглас, а гласовете им не са с разнообразни характиристики. Умереният им харш се съчетава с Gothic постановка. Пеенето на оперната прима на моменти е доста компромисно, докато на места е кристално чисто… Не минава много време, за да забележа разминаването между картина и звук – доста от нежните високи трели са семпли от пулта. Често песните са предхождани от дълги интродукции, през които музикантите подготвят повече имиджа си, отколкото се настройват за свирене. Още на четвъртата песен в звученето влиза и мощен клавир, липсващ от картината, който дава основната хармония на парчето, докато китарите произвеждат повече шум на шведски акорди без рифовка. Странно близнашките гласове на китаристите и басиста скоро също лъсват като семплирани. Под барабаните върви и мощен бласт, неотразен в подготовката на силовака.

Fleshgod Apocalypse

Fleshgod Apocalypse

Всичко музикално в парчетата на FLESHGOD APOCALYPSE е предварително подготвено от пулта и една съвсем мъничка част от шумопокритието на композициите се произвежда по време на сценичното изпълнение на трупата. Това съвсем не обезкуражава заклетите им фенове да извличат удоволствието от музиката. Присъствието ми на буфо-синхронично представление, обаче, не се връзва с представите ми за концерт и кристалните гласове, оркестралните пасажи, клавесина и бурята не задоволяват изискванията ми за живо свирене. Sympho-Black Metal пантомимата завършва също с дълъг семпъл на оркестрация и хор – тип Карл Орф на 55-тата минута от началото си. Намирам в Youtube ръкопляскания от телефона си… (Защо, по дяволите, влачат пиано тези хора???)

Сетлист FLESHGOD APOCALYPSE:
01. Marche Royalе
02. In Aeternum
03. Minotaur (The Wrath of Posеidon)
04. Cold аs Perfection
05. The Violation
06. Prologue
07. Epilogue
08. The Fool
09. The Egoism
10. The Fоrsaking

ЕNSIFERUM са група, която не прибързва с изданията си, а набляга доста на развитието на музикалните си търсения. Това е и причината да успяват да градят ярък почерк и неподражаеми песни с всяко ново издание, както и да препрочитат старото си творчество в светлината на новите си търсения.

Ensiferum

Ensiferum

Точно по план в 22:25 епично фолклорно интро приковава вниманието ни. Финландската шайка ни подкарва с песните от последния си албум, чието актуално турне реализират. Въпреки разнообразните песни, няма отстъпление от който и да е инструмент и най-вече от мощното китарно звучене. Много групи в жанра наблягат на тихо фолк отстъпление, но не и ЕNSIFERUM. Акордеонът по-скоро замества клавир, но ползвайки специфичната си бленда. Динамичните песни представляват 90% от репертоара на групата и натоварват фитнес програмата на публиката в значителна степен. Строгите мъжки вокали и подходящите беквокали се изпълняват прецизно, макар да няма някакви крайни демонстрации на гласови способности в групата.

Ensiferum

Ensiferum

Баланс е най-точната дума, с която се описва представлението на ЕNSIFERUM. Те не пишат песни, за да представят някой екзотичен инструмент. Фолк мотивите им са вплетени ненатрапчиво в самата тъкан на музиката. Китарните рифове са ясно изразени и не долових никакво влияние в композиционен план. Без да съм грабнат духовно от тяхния североизточен тип фолклор, високата ми оценка за композициите се подкрепя от перфектното живо изпълнение на групата! Онова тънко post усещане, навяващо от много от Folk Metal групите, тук е заменено от здраво метално усещане, което е високо ценено от маниаците на тема ЕNSIFERUM.

Ensiferum

Ensiferum

Rock`n`Roll ритмиката на старото парче „Tale of Revenge“ (2004) отвори за регулярния бис на фините. Подходящият градус на настроение вече бе на лице, а танцувалните пориви се бяха посмекчили от преупотреба. В 23:50 ч. групата бе повикана за истинския си бис, след което си взе топло довиждане с около 330 фена, посетили този концерт.

Сетлист ENSIFERUM:
01. Axe of Judgement
02. Hеаthen Horde
03. Guаrdians of Fate
04. One More Magic Potion
05. Treacherous Gods
06. Warrior Without a War
07. From Afar
08. Wanderer
09. Two of Spades
10. My Ancestors’ Blood
11. Twilight Tavern
12. Lai Lаi Hei
Бис 1:
13. Tale of Revenge
14. In My Sword I Trust
Бис 2:
15. Iron

Rock Thrashler
София, клуб Mixtape 5, 13 април 2016 г.


1 коментар

  1. […] наблюдавахме FLESHGOD APOCALYPSE през 2016 г., те бяха скандална буфосинхрониада, която аз се опитах […]

    Харесвам

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Telegram канал на The Other Side

Метълургия

Купи билет за концерта на Finntroll в София

СЕВЕРИЯ и FREIJA с концерти в Пловдив и Бургас през април

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Присъединете се към 205 други абонати

Sofia Metal Fest 2024

Концерт на Hate в София

14 години SEVI

Статистика

  • 694 302 hits