The Other Side

Начало » Българска сцена » Обсебване и освобождаване от подлите нилски ритуали (Vile Nilotic Rites European Tour 2023: NILE, OMOPHAGIA, VAPOR и CONFESS)

Обсебване и освобождаване от подлите нилски ритуали (Vile Nilotic Rites European Tour 2023: NILE, OMOPHAGIA, VAPOR и CONFESS)

Почерпете ни!

Почерпете жадния редактор и екипа на The Other Side! Благодарим и наздраве!

1,00 €

Концерт на Decapitated в София

Концерт на Wolfheart в София

Концерт на Pero Defformero и Обратен Ефект


Локалните ентусиасти Perfect Storm Events, които изиграха съществена роля за събуждането на родните банди след пандемията, дораснаха да „глътнат” първото си международно турне. И то не какво да е, а оглавяваното от американските Death Metal легенди NILE! Строгите времеви рамки на тези събития бяха присъщи на организатора в ранните му събития. Това предвещаваше успешен концерт. Ден преди поклонението, допълнителна група се вряза във времето между отварянето на вратите и първата от пътуващите банди!

Концерт на Nile в София

Иранците CONFESS се пребазират в Норвегия през 2018 г., но въпреки това са им необходими четири години, за да кръвонапълнят студийния си проект в пълноценна банда и да извадят албум. Еклектичното им звучене е съчетание от влечение към западните ценности и самоопределянето им като доминантна източна култура.

Confess
Confess

В 19:30 ч. на сцената се качва петчленна група, в която има DJ и която забива metal-core. Въпреки някои тънки hip-hop заигравки в музиката им, скречовете и сирените, които DJ-ят Chemical прави, заедно с бек-вокалите си, не са твърде натрапливи. CONFESS го ползват повече за семплиране, отколкото да внася денс елементи и звученето му е повече ретро, отколкото модерно. Титулярът и фронтмен Siyanor (v., g.) изпълнява агресивни, но бедни откъм мелодия вокали, докато свири Metal-Core рифовка. Отделно групата има бек-писта от пулта, която побира интродукции и добавя дисциплина в краткото време за техния сет. Ритъмниците са подредени, но остава усещането за нещо, отдавна чуто и преупотребено в музиката им. За финалното парче басистът им Edvard Sunquist слиза в съркъл-пита, а докато ги изпращаме с ръкопляскания DJ-ят вади български трибагреник. За своите 30 минути CONFESS не успяха да ни грабнат, но не ни и разочароваха! Все още сме само стотина фена.

Confess
Confess

         Сетлист CONFESS:
01. Evin
02. I`m Your God Now
          Tape Intro (Not from band`s DJ!)
03. Unfilial Son
04. Megalododn
05. Eat What You Kill

Още на мърч щанда правят впечатление широкопечатните и доста естетични Т-шърти на калифорнийските трашъри VAPOR. Между 2004 г. и 2022 г. те имат не особено бляскава кариера, под името VX36, с два албума в Thrash/Groove стилистика. От 2022 г. приемат новото си име и реализират още един албум, който звучи сякаш по-традиционно трашърски.

Vapor
Vapor

Както е по план, точно в 20:15 ч. прозвучава интро от акустична китара, а квартетът влиза с барабани, като извадени от началото на „Painkiller” на JUDAS PRIEST. Първата песен на VAPOR продължава като Death Metal с много Thrash Metal компоненти, като рифовки на среднистите китари и високи харшови вокали. Песента е от албум от 2012 г., но е втежнена като саунд. Майсторската тонировка на агресивните вокали на рунтавия Nate Klug (v., g.) също дърпа жанрово към Thrash Metal-а. С разгръщането на сета им, Death Metal-ът отстъпва все повече на Thrash-а, а барабанната канонада влиза все повече в Punk постановка. Песните са отчетливи и висококачествени.

Vapor
Vapor

Между песните VAPOR ни говорят в шоу стил, вмъквайки в представянето си комплименти към публиката и призиви за овации и движение пред сцената. Общуването с публиката сякаш е подготвено от PR и тече малко заучено. Китарите нямат необходимата мощ и слушаме повече бумтенето на ритъмниците. Въпреки очакванията ми това да се поправи, до края на сета характеристиката си остана същата. Цялостното шоу си остана твърде американско за европейската публика. Но пък въздигащият се Thrash Metal събра феновете на стила пред сцената. Последната песен завърши като чист късноосемдесетарски Thrash химн. Присъствието в клуба вече се беше утроило, а американците останаха след половинчасовия си сет на мърч зоната и там разговаряха с всеки, който пожела! Това, което ни показаха, предвещава силен рестарт на кариерата на VAPOR!

Vapor
Vapor

          Сетлист VAPOR:
          Intro…
01. Blood War
02. Resist
03. Satans Fury
          Intro…
04. Nightmare
05. Looking Through The Eye of a Dead Man
06. A Time of a Quickie

Точно в 21:00 ч. тръгва ритуално-симфонизираната интродукция на OMOPHAGIA, докато те заемат сцената. После швейцарския квинтет ефектно влиза в своя Death Metal, който е обилно обогатен с grind core пасажи в 90-тарски маниер. Бруталната основа е доразвита от множество мелодични отстъпления и сола. Бек подложката диктува строго сета им и го изпълва с интродукции, аутродукции и вложени допълнително симфонизации. На третата песен, китарите, които са твърде тихи още от предния сет, добиват правилната сила на звученето. Виждам, че пултът е поет от гост-озвучителя… Седемструнните китари на OMOPHAGIA ту рифират дропнато, ту отлюспват високи мелодични сола или акустични интродукции.

Omophagia
Omophagia

Стандартните благодарности и анонси за „dance song” между песните само затвърждават впечатлението от музиката на OMOPHAGIA, че техническата грамотност и грамотната бек-лайн подсигуровка не гарантират творческа потентност в музикално отношение. Последното парче е прорязано от изцяло бек-лайн пасаж, който занижава впечатленията от и без това недоразгърнатата 35-минутна програма на швейцарците, чието представяне е ограничено от строгите рамки на този тип турнета.

Omophagia
Omophagia

          Сетлист OMOPHAGIA:
          Intro >
01. The Consequences of Guilt
02. The Plague >
          Intro >
          03. Rebirth in Black
04 Troughts of the Earth
05. Redemptiom of Self-Destruction
06. Serve as Slave
07. All for None
08. Time Tells

Nile
Nile

Богатата мърч зона на NILE има артикули за всеки ценител, включително соловите албуми на Karl Sanders! 40-минутната подготовка на сцената за хедлайнера ни дава възможност да „инвентаризираме” подробно предложенията, докато даваме ухо към минималистичните чекове, развиващи се върху „картина” от мистична музика. Някои фенове бяха с наистина впечатляващ грим, вдъхновен от предстоящата група и бяха приятно вълшебно присъствие към цялото изживяване. Капацитетът на клуба, при затворен втори бар, е почти запълнен. Към края на този миманс, озвучителят е помолен да направи кратко съобщение от името на групата:

 – Хей, хей, аз съм Звезди Керемидчиев! – Тук всички се опулваме въпросително, защото има разминаване между думи и действителност. – Сигурен съм, че ме чувате. Нали искате NILE? Има, обаче, едно условие! No stage diving! Намерете алтернативни начини, да се забавлявате! Аз, например, бих отишъл на бара… No stage diving! – След натъртения призив осветлението угасва.

Nile
Nile

В 22:15 ч. тихата мистична музика преминава в ескалираща филмова музика, подходяща за тематиката на NILE и те излизат, за да гръмнат с Death Metal хармонии. Karl Sanders е предпочел да се съсредоточи в китарата си. Младият концертен член на групата – Scott Eames (v, g) е поел голяма част от вокалните партии, а се справя забележително и на струните! Другото live попълнение – басистът Julian Guillen, също е във върхова форма. Двамата с Karl Sanders правят перфектни беквокални линии, като от време на време изземват и функциите на основни вокалисти.

Nile
Nile

Титулярът зад барабаните George Kollias е стабилната основа, върху която всички разгръщат музиката на групата. Brutal Death Metal спецификите се разгръщат с техническо майсторство и вплетени мелодични пасажи, които разкриват идейните им основи. Някои ненатрапливи подложки, които не могат да бъдат издирени, са семплирани към сета им, от което живото усещане не се губи. Правата бруталия се редува с усложнените ритмически композиционни решения. Изобщо, качеството се излива щедро от сцената със съвсем малко пропуквания!

Nile
Nile

Посланията между песните са кратки и разбираеми, касаещи песните и публиката. Малкият проблем с баса е маскиран от непринудена тирада на Karl Sanders и тотален професионализъм. Когато NILE обявяват последната песен, тя е потопена изцяло в семпли, внушаващи филмови сцени. С края й, веднага влиза акустична мистична музика на фона на която групата се покланя. NILE се прибират, а ние оставаме вцепенени под аутродукцията. В 23:35 ч. и тя свършва, а ние сме освободени от подлите нилски ритуали…

Nile
Nile

          Сетлист NILE:
          Intro
01. Sacrifice Unto Sebek >
          02. Defiling the Gates of Ishtar
          Noise Intro >
03. Kafir!   
04. Call to Destruction
05. Vile Nilotic Rites
06. In the Name of Amun
07. Lashed to the Slave Stick
08. Sarcophagus
          Bells Intro >
09. 4-th Arra of Dagon
10. Long Shadows of Dread
11. the Howling of the Jinn
12. Annihilation of the Wicked
          Invocation of the Gate of Aat-Ankh-es-en-Amenti (Intro & backgrownd)
13. Black Seeds of Vengence
          Outro

Nile
Nile

Rock Thrashler
28.04.2023, София, Mixtape 5, A Side
Снимки: Кирил Груев ©


Елате в Telegram канала на The Other Side чрез следния линк t.me/theothersidezine и/или се абонирайте за нашия бюлетин!


Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Telegram канал на The Other Side

Метълургия

Купи билет за концерта на Finntroll в София

СЕВЕРИЯ и FREIJA с концерти в Пловдив и Бургас през април

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Присъединете се към 205 други абонати

Sofia Metal Fest 2024

Концерт на Hate в София

14 години SEVI

Статистика

  • 694 284 hits