The Other Side

Начало » Българска сцена » ROTTING CHRIST – тогава, сега и завинаги

ROTTING CHRIST – тогава, сега и завинаги

Почерпете ни!

Почерпете жадния редактор и екипа на The Other Side! Благодарим и наздраве!

1,00 €

Концерт на Decapitated в София

Концерт на Wolfheart в София

Концерт на Pero Defformero и Обратен Ефект


Ескиз на двадесетгодишен ретро-репортаж

През 1998 г. Великден се пада на 18 април. Точно на тази дата гръцката култова група ROTTING CHRIST ще направи първото си участие в България. Концертът е позициониран в Бургас – спортна зала „Изгрев”. Много е вероятно организирането на концерт точно на тази група, точно на такъв празник в Гърция, да е било невъзможно! Гърците току що са подписали със Century Media, но по родните земи са с мистичен статус. В старото О.Ч.З. се предлага техен диск, който не откривам в официалната им дискография. Музикална компания Wizard се явява съорганизатор на концерта. А скандинавската Black Metal истерия се вихри от няколко години…

Когато влизам в залата вече се смрачава. В 19:00 ч. трябва да забие емблематичната за града група NECROMANCER. Те се справят традиционно добре в своя dark metal похват, който остава уникален и до днес. Озвучаването е доста компромисно и маломощно. В просторната зала има около 350 фена. Много от тях се разполагат по трибуната. Пред сцената също има доста фенове, но половината пространство между тях и трибуните е свободно. Имам честта и удоволствието да съм с най-младия фен на събитието, който е на три годинки и радостно тича по дължината на дървения баскетболен терен в свободната му част!

Билет 1998

Билет 1998

ROTTING CHRIST са на сцената около 20:00 ч. Въпреки някои продуцентски решения за последния си (към актуалната дата) албум, момчетата тръпнат да ни представят най-агресивното си Black Metal лице,  като на места избухват с Grind похвати. Озвучаването трудно поема тяхната агресия и дава доста изкривявания, а проблемите са стандартни за концертите от 90-те. Много ентусиазирани, гърците правят динамично шоу, което е впечатляващо, въпреки забележките по звука. Концертът трябва да приключи до 22:00 ч., заради жилищния район. Това се случва без излишна драма, пък и ROTTING CHRIST изнесоха доволно дълъг сет.

Опитът ни с Трашъри за среднощно посещение на катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий”, като някои бяха завтъкнали запалени свещички зад ушите си, приключи с демонстративното заключване на църквата от свещеника…

Бургаският концерт, който се превърна в национален фестивал

Някои неща си остават непроменени!!! Отправям се към двадесетгодишната възстановка в Бургас в същата компания!!! Великден тази година е отминал, но усещането се е запазило. Този луд фестивал на непринудеността отново ще ни представи най-доброто от бургаската сцена. Тя е все така кръвонапълнена, но през 2018 г. ще видим повече нейни представители. Залата, макар и намерила своя нов патрон, си е пак същата. Сцената се е разширила, а озвучението е преминало епохи на усъвършенстване. Организаторите от Broken Silence са успели да договорят комфортни времеви параметри за събитието.

Rotting Christ

Rotting Christ

Пред спортна зала „Бойчо Брънзов” се е разляло приятно черно море от хора на почти лятното слънце. Едночасовото закъсение налива инвестиции в близкия хранителен магазин. Ненатрапчива патрулка е фон за множество селфита. Саундчекът действа като магнит на разпръснатите метализирани хора в тази част на града. Приятели от цялата страна са се възползвали от съвременната информационна среда, за да посетят концерта. Празнично е. Тъмнината от пред входа се влива в търбуха на сданието. Малко преди 18:00 ч. звукът е отприщен.

The Outer Limits

The Outer Limits

THE OUTER LIMITS се врязват с прецизен Thrash Metal, изсвирен с много хъс. Впечатляващото озвучаване вади на показ прецизните им рифове, а разположените на земята басове блъскат осезаемо в цялото тяло. В широката зала все още е твърде светло, а публиката не е достигнала окончателната си численост, но бандата забива като на стадион. Ясно е, че закъснението трябва да се навакса някак и между песните няма излишни думи. Кове се бързооборотно. Подборът на песните представя вокалните линии в еднообразна светлина, а солото на последното парче „избяга” от тоналност, но THE OUTER LIMITS винаги са били група, която зарежда с енергия феновете! Те събират сета си в 20 минути – време, през което не успяхме да им се наситим, но повечето от феста предстоеше.

          Сетлист THE OUTER LIMITS:

  1. Master of the Flies
  2. Bonded by Metal
  3. Thrashin` Maniacs
  4. Apocalipto

Много рядко може да се наблюдава в България десетминутна смяна на групата на сцената, но на 21.04.2018 г. това бе стандарт, не без помощта на перфектната организация, осигурена от организатора. За разлика от 1998 г., дървената настилка на залата е покрита с разгънати предпазващи рула балатум.

8 m/s

8 m/s

Малко преди 19:30 ч. на сцената са единствената небургаска група от родна страна – 8 M/S. Техният Deathcore също е поднесен енергично. Момчетата са наблегнали на най-новия си материал, който струва ми се леко отстъпва от Death Metal компонента си за сметка на някои модерни техники, които разпознавам като Hip-Hop влияния. Интересното е, че една модерна банда, всъщност, има доста ретроградни препратки! От една страна музиката им напомня за кратката целувка между Brutal Hardcore и Death Metal групите в щатите от началото на хилядолетието, а от друга ми донесоха спомен за някои от подгряващите български банди на Hysteria `97!Само седемструнните китари бележат годината на свиренето, но пък музиката им често изисква по-високи тонове, които се звукоизвличат с характерно за саунда им кънтене, предизвикано както от инструментите, така и от концепцията за звук. Търсенията им с български текстове са интересни, но разпиляват влиянията им още повече. Това не попречи да внесат разнообразие в програмата и да накарат феновете си да спетнат малък хаос пред сцената.

          Сетлист 8 M/S:

  1. Endurer
  2. Черни лебеди
  3. Youngster
  4. ¡!¡
  5. Declamation

Броят фенове в залата вече достига своята окончателност от около 500 човека. Абсолютно достатъчни и за мошпитовете пред сцената и за комфорта на разнасящите бирени халби!

Vrani Volosa

Vrani Volosa

В 20:00 ч. сякаш някой спусна мрака в залата за сета на VRANI VOLOSA. Култовият бургаски квинтет продължава да кове своя път в епично разгърнатите си композиции, първата от които е необичайно жизнерадостна. Редувайки българските и английските си текстове, те навлизат в по-мрачните страни на творчеството си. Това, което ме притеснява мен у VRANI VOLOSA е постоянното присъствие на сянката на късните BATHORY в творчеството им. Иначе, вплитането на влияния от родопския фолклор или средновековна музика отваря песните им в трансцедентална посока. Хармониите, които носят спомен за първообраз занижават степента на авторство в материала им. Което не пречи да имат мощно влияние върху слушателя, който потъва в духовен свят от хармония и меланхолична тъга. Англоезичният вариант на „Крушение” затвря почти половинчасовото изпълнание на момчетата.

          Сетлист VRANI VOLOSA:

  1. Stormrider
  2. В плен на вятъра
  3. Rivalry
  4. Слънце
  5. Wreck

Thrash ветераните от Гърция SPIDER KICKERS са група с дълга история, закотвена в 1986 г.! Те пазят своето локално ъндърграунд значение чрез по-редките си издания и със запазения известен наивитет на композиране. Тежката задача на вокалист-барабаниста им James Edourath също е ограничаващ фактор при тях.

Spider Kickers

Spider Kickers

Към 20:40 ч. в залата звучи дълго епично интро с включен камбанен звън и гръмотевици в ранен MORGOTH стил. Квартетът се врязва с Thrash Metal резачки, доминирани от добрия стар стредно-регистърен звук! Парчетата им носят неподправено удоволствие, като темпата им са разнообразни: от speed препускане с Heavy Metal хармонии до среднотемпови чукове с тежък риф. Отчетливата рифовка понякога напуска прецизната артикулация, за да премине във виелица. Често по време на куплетите, барабанната техника на James наподобява ранен Grindcore, което му позволява да осъществява специфичното харшово пеене. Това ограничава постановъчния му репертоар, но не изчерпва разнообразието в творчеството им. За група с такъв опит струнниците малко статично са вперили погледи по грифовете си. Въпреки подготвените интродукции, SPIDER KICKERS предлагат доброто старо живо свирене, в което няма музикални пукнатини. Те са подготвили за нас пълнокръвен 40-минутен сет, което изнервя организацията на наваксващото с времето събитие. Преди последното им парче от пулта прозвучава музика, но гръцките ветерани дават да се разбере, че още не се готвят да слязат. Те довършват победоносно програмата си, преди да отстъпят сцената.

          Сетлист SPIDER KICKERS:

          Intro

  1. Infected Sociaty
  2. Only A Fool Rules
  3. Certified In Drinks

          War-Intro

  1. VIII Division
  2. Are You Dead?
  3. No Blood
  4. Death Makes No Ecxeptions
Spider Kickers

Spider Kickers

Много рядко може да се види концерт с такова количество и разнообразие на мърч-щандовете, каквото имаше тук! И абсолютно безпрецедентно бе количеството на предлаганите български артикули на него! Редки издания на почти цялата бургаска сцена можеше да бъдат придобити на добри цени. Освен фланелките на групи, фестивалният т-шърт също бе едно прекрасно предложение. Гръцките представители, освен примамливи предложения от двете си участващи групи, имаха и голяма колекция от оказионни стоки. Дано по-често да се случва така!

The Revenge Project

The Revenge Project

В 21:30 ч. колосите на бургаската, националната и регионална сцена – THE REVENGE PROJECT са пред нас. Фронтменът Max Pain влиза в контакт с публиката и се изнася на ръба на подиума. Зад него действа добре смазана машина, на която той може да се опре. Заковават се някои знакови парчета, базирани на разнообразните им влияния от Thrash, Black и Death Metal. Не пропускат да подгреят за хедлайнера:

– Има ли някой в тази зала? Готови ли сте за ROTTING CHRIST? Не, не сте… Готови ли сте за ROTTING CHRIST? Така ми харесвате повече!

The Revenge Project

The Revenge Project

Освен че предлагат добре балансиран ушен мехлем, THE REVENGE PROJECT отнасят и негативите на препускащото време. Въпреки че са 25 минути на сцена, осезаемо е маловремието на сета им, което е достатъчна препоръка за качеството на тяхната музика! Припряно е и освобождаването на подиума.

          Сетлист THE REVENGE PROJECT:

  1. Redeemers and Believers
  2. Road to Revenge
  3. Anger to Dwell
  4. 1000 Voices

Въпреки сериозната подготовка за хедлайнера, 10-минутният стандарт за пауза мужду групите е спазен – поклон на всички замесени! И така в 22:05 ч. ROTTING CHRIST се настаняват в зелен полумрак, докато звучи интродукцията им, която включва православно-църковни хорове и песнопения.

Rotting Christ

Rotting Christ

Актуалното шоу, което гърците изнасят е доста строго режисирано, но без ефект на многопластова пиеса. Освен тежкия и същевременно мелодичен Black Metal звук, сетът им тръгва под строгата диктовка на бекграунд с много хорове, клавирни хармонии, а на места с включени семпли от гъдулки, камбани, черни меси… Абсолютният поведенски синхрон между Van Ace (b.) и George Emmanuel (g.) ни представя една визия, внушаваща ритуалност! („Rituals” 2016 е последният студиен албум на квартета.) Разкраченото веене на коси и стойките на древногръцки богове, стъпили с единя крак на своите постаменти-монитори е основният им репертоар. Хармониите им, обаче, са атмосферични и дори китарите се чуват по-слабо, отколкото в студийните работи на момчетата. Въпреки това, инструментите се натройват пред двете стени от усилватели, почти след всяко парче.

Rotting Christ

Rotting Christ

ROTTING CHRIST успяват да постигнат своето мощно внушение на концерт. Езиковото богатство и многопластовостна посланията им ни водят през коцептуалност, колкото експлоатирана, толкова и уникално решена от философска гледна точка. Нормално е за гръцка група и да ползват музикални влияния от църковно-православните традиции – една концепция, от която БАТЮШКА изцедиха много повече, но по един неискрен начин. Най-голямата гръцка банда разгръща творчеството си пред нас завладяващо и със силата на откровение.

Rotting Christ

Rotting Christ

Същевремено, въпреки декларациите си за този концерт, ROTTING CHRIST са достигнали до такова равнище на живото си свирене, че неживата му компонента диктува твърде голяма част от шоуто. За музикантите е оставено повече режисираното сценично поведение. Паузите на инструментите са чести и е наблегнато на композиции от цялото им творчество, които са, да го наречем MANOWAR-ски калибър с мощни бек-вокали на фона на ритъм и атмосферни клавири. Като главен капелан, работата на Sakis Tolis не става по-лека от това! Но той е в отлична форма и тежките му вокали бележат с мощ целия им сет.

Rotting Christ

Rotting Christ

След час и 15 мин. свирене ROTTING CHRIST си вземат довиждане с нас, а ние ревем за още. Интродукция и тъмнина обещаващо ни екзалтират. Въпреки топлия концерт, групата остава някак дистанцирана от публиката. Строгият диктат на бекграунда и хореографията улесняват представлението за музикантите, но уеднаквяват песните, които са толкова различни в генезиса си! Не, че не направиха силно участие, но може би аз очаквах нещо наистина специално за представлението в Бургас. Видяхме актуалната форма на ROTTING CHRIST за дългата им поредица от уикендни участия по света.

          Сетлист ROTTING CHRIST:

          Intro

  1. Devadevam
  2. Kata ton Demona Eautou
  3. Demonon Vrosis
  4. Elthe Kyrie
  5. Apage Satana
  6. The Sign of Evil Existence
  7. Transform All Suffering Into Plagues
  8. The Forest of N`Gai
  9. Societas Satanas (Thou Art Lord cover)
  10. In Yumen – Xibalba

          Бис:

          Intro

  1. Grandis Spiritus Diavolos
  2. 666
  3. Non Serviam

В 23:35 ч. осветлението е ярко. Още в началото на сета на ROTTING CHRIST сме изпили колосалното количество кегове наливна бира, която бе на социални цени! Това някак опразва залата с малко по-бързи темпове… Топлата бургаска нощ обгръща в тайна личните ни съдби…

Билет 2018

Билет 2018

Rock Thrashler

21.04.2018 г., Спортна зала „Бойчо Брънзов”, Бургас


Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Telegram канал на The Other Side

Метълургия

Купи билет за концерта на Finntroll в София

СЕВЕРИЯ и FREIJA с концерти в Пловдив и Бургас през април

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Присъединете се към 205 други абонати

Sofia Metal Fest 2024

Концерт на Hate в София

14 години SEVI

Статистика

  • 694 487 hits