The Other Side

Начало » Българска сцена » Различните лица на Death Metal-а: VOMITORY, SENZAR, MASS GRAVE и RAPTURE

Различните лица на Death Metal-а: VOMITORY, SENZAR, MASS GRAVE и RAPTURE

Почерпете ни!

Почерпете жадния редактор и екипа на The Other Side! Благодарим и наздраве!

1,00 €

Концерт на Decapitated в София

Концерт на Wolfheart в София

Концерт на Pero Defformero и Обратен Ефект


EventEase успяха да ни предложат едно от онези всепоглъщащи и разнообразни преживявания, които обикновено се случват само на концерти от големи турнета, с пакети от интересни банди, организирани от екипи от издатели и агенции! Само че, за разлика от „франчайзърите”, те тук са и архитекти на събитието, което е знаково за концертния живот в България. Първото посещение на едни от представителите на бруталната вълна от второто поколение шведски Death Metal групи – VOMITORY, включваше както избран от тях самите подгряващ артист, така и гарнитура от възродена българска Death Metal формация и интересни гръцки гости.

Концерт на Vomitory в София

Гръцките гости от RAPTURE откриват свръхдисциплинирано, подранявайки с няколко минути. Краткото им интро ни води към Death Metal с мощна тяга. Хармониите им са тривиални и не достатъчно раздвижени, за да са запомнящи се. Въпреки че не сменят темпото, барабаните им са доста разнообразни като Giorgos Melios демонстрира висша техничност и е истинско ритмично бижу! След като първоначално избухват с парчета във вените на ENTOMBED, Thrash Metal компонентът в музиката на квартета започва да се влива като през система – постепенно рифовката се избистря, а ниският гроул преминава в гневно врещене. Преди музиката да стане редуващи се пасажи от Death и Thrash, след третото парче, фронтменът Apostolos Papadimitriou (g., v.) представя групата и ни приветства. Между песните момчетата правят вода/кърпа паузи, а сценичното им поведение е смес от избухвания и сдържаност. RAPTURE си водят озвучител, който се справя доста грамотно в името на доброто им представяне. Гърците са и с най-богатата колекция от мърч предложения!

Rapture
Rapture

Когато Апостолос ни пита дали искаме още „дет-трас”, това ме кара да се усмихна, но всъщност вече възприемам RAPTURE доста сериозно. Обещаха, че са за пръв, но не и за последен път пред нас. Последната песен е белязана от желанието за всичкосвирене и има впечатляващи Funeral Doom пасажи, Black Metal шумоизвличане и традиционните Thrash и Death сегменти. Определено впечатлиха!

Rapture
Rapture

          Сетлист RAPTURE:

01. Malevolent Demise Incarnation
02. Inanimate Frigidity
03. After Your Eternity
04. Behind the Mask of Evil
05. I Am Become Death
06. Requiem for a Woeful Dinasty

Rapture
Rapture

Сцепвайки секундата, MASS GRAVE изорават подиума, започвайки точно по план в 20:40 ч. Агресивният и и бърз Death Metal представя екстремно тежката страна на стила. Мощният грохот в канонадите на Андрей Илиев (dr.) са поредица от настъпателни бури, но им липсва усет към детайла. Цялата група продължава от там, където беше паузиран пътят й. Вокалите на Светлин Христов (b., v.) са строго монотонни в агресивността си. А среднотемповата китарна пръстовка на Георги Шопкински (g.), макар и уникална за всяка песен, е съставена от твърде близки тонове, подредени в азбучни хармонии, за да изпъкнат на фона на грохота на ритъмниците!

Mass Grave
Mass Grave

Крайната агресия на MASS GRAVE кореспондира както с аспекти от творчеството на самите VOMITORY, така и с ранното творчество на CANNIBAL CORPSE. Без излишно говорене между песните, китаристът се включва преди четвъртия трак:

– Ние преди бяхме от Кюстендил, днес повечето сме от София… Специално искам да поздравя моя син, който е за пръв път на концерт на MASS GRAVE, както и за пръв път на концерт, общо взето…

Mass Grave
Mass Grave

Сетът продължава без други пледоарии, като между песните феновете скандират „Mass Grave!” и „Още!” Свиренето им има сравнително беден интонационен репертоар, но преминава като монолитен гранитен блок през рядка кал между сетовете на другите банди!

Mass Grave
Mass Grave

          Сетлист MASS GRAVE:

01. Decimation
02. Infected
03. Dishonored
04. Fade of Life
05. The Bewildered Herd
06. Total Madness
07. The Chosen
08. Worms Lying in Your Stomach

SENZAR са сравнително нова формация от Дъблин, която възниква от китариста и вокалиста на разпадналите се Death Metal-и COLDWAR, някъде около 2017 г. Музикалните им търсения, обаче, претърпяват еволюция и днес групата има специфичен собствен стил, който дори те не са склонни да определят…

Senzar
Senzar

В 21:25 ч. (Също с подранение.) квартетът е на сцена, където гръмва с Black/Doom Metal, запълнен с много Death Metal отношение. Често бавната ритмика се обогатява от мелодични Doom Metal хармонии, които преливат в болни минорни Death рифове. Свиренето е прецизно, а композициите на SENZAR са уникални. Вокалите на Trevor McLave са високи харшове в Black Metal маниер, но с някои дълбочини навлизат и в Death Metal-а. Докато избистрят концепцията на новата си група, неговите татуировки са се спуснали от врата и темето му върху самото му лице. Но дори и без тях, сценичното му поведение, както и съпреживяващият му глас носят внушение за психични абнормености, които попиват и в музиката им. Между песните се казва само едно кратко „Thank You!”, а когато има и нещо добавено, английският на фронтмена е толкова особен, че аз не го схващам…

Senzar
Senzar

Изключително особената стилистика на SENZAR има някои паралели с датската и норвежката метъл сцени, но не мога да си позволя да направя директни сравнения, просто, защото такива няма. Основата, върху която се градят всички песни е doom/death, особеностите на всяка песен се дооформят от широк спектър наслагвания от други направления в екстремния метъл. Има и чисто doom-аджийски парчета като „Unforgiving Twilight”, които се интерпретират с дълбоко мракобесен звук и хармонии. Широкият спектър от музикални похвати прави от песните им разпознаваеми композиции. Последният девети трак е по-Black Metal ориентиран. 40-минутният им сет е разнообразен и интересен до самия си финал! Музиката им е изключителна, а представянето ѝ – разкошно.

Senzar
Senzar

          Сетлист SENZAR:

01. Cosmogenesis
02. Yield
03. Mirror of Demiurge
04. Portal
05. Unforgiving Twilight
06. Zenith
07. A Blackhole Devouring a Star
08. Sky Burial
09. Of Embers

VOMITORY започнаха да коват своята дискография, когато шведският Death Metal беше застанал на кръстопът. След класическите му години, много от групите „помъдряха” и посегнаха към естрадната мелодика, каквато високата музикална култура на родината им произвежда успешно от десетилетия. Това накара по-малка част от бандите да се обърнат към корените и да довтежнят песните си, като реакция срещу това мелодизиране. Нашите герои от тази вечер бяха от вторите! Макар че, за да осъществят търсенията си, те в голяма степен се ръководеха от американските жалони в стила. Замразила проекта си през 2013 г., групата се реформира през 2018 г. Както създателите Tobias Gustafsson (dr.) и Urban Gustafsson (g.), така и присъединилите се към актуалния състав Erik Rundqvist (b., v.) Peter Östlund (g.) участват активно във богатата втора дивизия на шведския Extremе Metal.

Vomitory
Vomitory

Отново с няколко минути подранение интрото на VOMITORY тръгва към 22:40 ч., след което те се врязват рязко с типичен Oldschool Death Metal със среднисти китари. Песните им са съчетание от различни темпа, чуваема музика или хаотично втежняване, агресивно изригване или тежка рифовка… В зората на своето съществуване групата звучеше авангардно с влияния от DEICIDE, докато днес може да се каже, че са класическа Death Metal група с афинитет към jentle-CANNIBAL CORPSЕ канонади. Между песните няма излишно говорене. Кратки анонси и някое и друго „Cheers!” са достатъчни. Тежката музикална картина казва всичко друго. Сетът е обогатен на места с интродукции, но иначе говорим за безкомпромисно живо свирене от квартета.

Vomitory
Vomitory

Правят впечатление разнообразните похвати в песните на VOMITORY, от Death`n`Roll до Grind, през всички класически проявления на Death Metal-а. Едно е нещото, което липсва на шведите: през различните си превъплъщения през годините, те така и не оформиха ясна своя физиономия! Има от всичко, но липсва онова, заради което ще си кажеш, „Ето, това дойдох да чуя!”. Има го и перфектното свирене и шумопроизводството за втежняване, но цялата съвкупност от творчество е сякаш компилация от многото лица на Death Metal-а! Шведското е смесено с американското, песните са различни, техниките разнообразни, и все пак липсва есенцията, която да направи групата разпознаваема и незаменима. Въпреки това, публиката бе дошла именно за VOMITORY и залата се изпълни с около 270 фена именно преди началото на техния сет. Феновете скандираха името на групата, но след като те обявиха последни две песни, ги изпълниха и напуснаха сцената към 23:40 ч., без излишни драми. От пулта пуснаха шведски рокендрол и кънтри изпълнители…

Vomitory
Vomitory

          Сетлист VOMITORY:

          Intro

01. Blessed And Forsaken
02. Gore Apocalypse
03. Perdition
04. Ripe Cadavers
05. Terrorize, Brutalize, Sodomize
          Intro
06. Serpents
          Intro
07. Revalation Nausea
08. The Voyage
09. Rotting Hill
10. Regorge In The Morgue
11. Chaos Fury
12. Raped In Their Own Blood

Мърчъндайз
Мърчъндайз

Въпреки че последната фланелка размер XXL бе продадена още преди първия сет, а останалите оферти на хедлайнера се изчерпаха преди края на концерта, голяма опашка се изви, за среща с легендарните шведски музиканти, участващи в актуалния състав на VOMITORY. Афтърпартито в При Черепите – OldSkull Club също е било знаменателно, но за него историята засега ще замълчи…

Rock Thrashler
02.03.2023, София, Mixtape 5, A Side
Снимки: Кирил Груев ©


Елате в Telegram канала на The Other Side чрез следния линк t.me/theothersidezine и/или се абонирайте за нашия бюлетин!


Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Telegram канал на The Other Side

Метълургия

Купи билет за концерта на Finntroll в София

СЕВЕРИЯ и FREIJA с концерти в Пловдив и Бургас през април

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Присъединете се към 205 други абонати

Sofia Metal Fest 2024

Концерт на Hate в София

14 години SEVI

Статистика

  • 694 334 hits