The Other Side

Начало » Новини » Медии » “Young Man with a Horn” от Doris Day и Harry James в “Картини от една изложба”

“Young Man with a Horn” от Doris Day и Harry James в “Картини от една изложба”

Почерпете ни!

Почерпете жадния редактор и екипа на The Other Side! Благодарим и наздраве!

1,00 €

Концерт на Maltworm и Deadscape в Троян

LEFT TO DIE с концерт в София на 30 март

Концерт на Yarotz в София


Предаването за концептуални албуми „Картини от една изложба” с водещ Сергей Шишов представя “Young Man with a Horn” от Doris Day и Harry James. Събота, 21:00 ч., програма „Хоризонт” на Българското национално радио.

Американският джаз тромпетист и композитор Leon Bismark „Bix“ Beiderbecke (10 март 1903 г. – 6 август 1931 г.) се нарежда сред най-влиятелните джаз солисти от 20-те години на миналия век. Той става известен с изобретателния си лиричен подход и с чистотата на тона, с такава яснота на звука, че един съвременник го описва като „стрелба с куршуми по камбана“. Неговите сола в основополагащи записи като „Singin’ the Blues“ и „I’m Coming, Virginia“ (и двата от 1927 г.) демонстрират дарбата му за продължителна импровизация, именно тя възвестява стила на джаз баладата, в който джаз солата са неразделна част от композицията. Нещо повече, използването на разширени акорди и способността му да импровизира свободно по хармонични, както и мелодични линии, намират своето развитие в джаза след Втората световна война.

Същевременно „Bix“ Beiderbecke има трагична съдба. След възхода му с оркестрите на Frankie „Tram“ Trumbauer, Goldkette и Paul Whiteman, когато го наричат най-добрият тромпетист в САЩ, идва период на рязък спад в здравето му поради нарастващата употреба на алкохол. Лечението не успява да спре упадъка му и той умира на 28 години от пневмония в апартамента си в Ню Йорк.

Смъртта му на свой ред дава началото на една от легендите в джаза. В статии, мемоари на музиканти, романи и холивудски филми „Bix“ Beiderbecke е представян като романтичен герой, джаз музикант, който трябва да направи компромис с изкуството си в името на комерсиализма.

През 1938 г. писателката Dorothy Baker заимства заглавието от статия на Otis Ferguson и публикува романа „Young Man With A Horn“ („Младият мъж с тромпет“). Нейната история за обречения тромпетист Rick Martin е вдъхновена, пише тя, от „музиката, но не и от живота“ на Beiderbecke, но образът на Rick бързо се превръща в образ на Beiderbecke: неговата история е за „пропастта между музикалното дарование и способността да го приспособи към собствения си живот.“ 

Doris Day & Harry James - Young Man with a Horn

Doris Day & Harry James – Young Man with a Horn

През 1950 г. Michael Curtiz режисира по романа на Dorothy Baker филма „Young Man With A Horn“ с участието на знаменитите Kirk Douglas, Lauren Bacall и Doris Day.

Сюжетната линия ни представя сирачето Rick Martin, което вижда тромпет на витрината на заложна къща и започва да пести пари от работата си в боулинг зала, за да го купи. Rick израства и става изключителен музикант, обучаван от джазмена Art Hazzard. Така се запознава с красивата певица Jo Jordan, която го подкрепя след като Rick е уволнен защото предпочита да импровизира, а не да свири едно и също всяка вечер. Jo Jordan му намира работа в друг състав, но когато една вечер идва нейната приятелка Amy на представлението, Rick се влюбва в нея. Двамата с Amy заживяват заедно, но са твърде различни, и Amy започва да не се прибира у дома, което води към разочарование. Rick се отдава на алкохола. Междувременно успява да огорчи Art Hazzard, който попада в автомобилна катастрофа и умира. Rick е принуден е да напусне оркестъра, става клошар и един ден го закарват в безсъзнание в клиника заради пневмонията му. Вярната Jo се притичва на помощ и му помага да възстанови здравето си, както и любовта си към музиката и към нея.

Музикалният съпровод към филма е поверен на легендарния тромпетист и диригент Harry James и на великолепната Doris Day, която изпълнява вокалните партии заедно с оркестъра на Harry James. Първоначално албумът съдържа 8 композиции от популярни тогава стандарти на George Gershwin, Richard Rodgers, Harry Ruskin, Harold Arlen и др., разширени през 1954 г. до 12; в наши дни компакт дискът вече съдържа 13 заглавия.

Издаването на албума едновременно с премиерата на филма има огромен комерсиален успех за времето си като заема 11 седмици първото място в класацията за албуми на Billboard.

Албума „Young Man With A Horn“, или „Младият мъж с тромпет“, ще чуем в събота, 15 октомври, в предаването “Картини от една изложба” на програма “Хоризонт” на БНР, след новините от 21:00 ч.


Елате в Telegram канала на The Other Side чрез следния линк t.me/theothersidezine и/или се абонирайте за нашия бюлетин!

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Telegram канал на The Other Side

Метълургия

Концерт на Eufobia, Polygon и Shambless в Пловдив

Tankard идват на Running Free Festival 2023

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Присъединете се към 200 други абонати

Концерт на Vomitory в София

Концерт на Cult Of Occult в София

RSS Метълургия

 • Метълургия еп. 19, 23.03.2023
  Водещият Mrazek върна слушателите назад във времето с песни на IMPALED NAZARENE, WATAIN и THE KOVENANT. 
 • Метълургия еп. 18, 16.03.2023
  Слушателите се върнаха назад във времето с класики на TYPE O NEGATIVE, LUCYFIRE, ARCTURUS, BOLT THROWER, SARKOM, MY DYING BRIDE и др.
 • Метълургия еп. 17, 02.03.2023
  Бяха представени нови песни от AVULSED, CRADLE OF FILTH, ISOLE и LORDS. Слушателите разбраха новини за предстоящи събития на живо и новини за българската сцена. В предаването звуча музика на BENDIDA, GODS OF ANCIENT, ГОРЯНИ, VOMITORY, BLAZE OF SORROW, HYPERBOREA и др. […]
 • Метълургия еп. 16, 16.02.2023
  Бяха представени новите песни българския Black Metal проект INSPELL. Слушателите разбераха новини за предстоящите събития на живо и новини за българската сцена. В предаването звуча музика на NILE, DYING FETUS, SENZAR, VOMITORY, ROTTING CHRIST, БАЛКАНДЖИ, EUFOBIA, DJEVEL и др.  […]

W.A.S.P. отлагат юбилейното си турне за 2023 г.

Статистика

 • 654 787 hits
%d блогъра харесват това: