The Other Side

Начало » Новини » Медии » “Girl from the North Country” от Bob Dylan в “Картини от една изложба”

“Girl from the North Country” от Bob Dylan в “Картини от една изложба”

Почерпете ни!

Почерпете жадния редактор и екипа на The Other Side! Благодарим и наздраве!

1,00 €

Концерт на Maltworm и Deadscape в Троян

LEFT TO DIE с концерт в София на 30 март

Концерт на Yarotz в София


Предаването за концептуални албуми „Картини от една изложба” с водещ Сергей Шишов представя “Girl from the North Country” от Bob Dylan. Събота, 16:00 ч., програма „Хоризонт” на Българското национално радио.

През 2012 г. хора от екипа на певеца, поета и композитора Bob Dylan, легендарна фигура в музиката на ХХ век, се обаждат на ирландския драматург и режисьор Conor McPherson:

„Попитаха ме дали мога да напиша мюзикъл, който да включва песни на Bob Dylan. Първоначално не чувствах, че имам вдъхновение да го направя, и го бях изхвърлил от главата си, когато един ден, вървейки, видях визия за къща за гости в Минесота през 30-те години на миналия век. Бил съм в Минесота два пъти преди това – и двата пъти в разгара на зимата. Приветливостта на хората, сухият леден вятър, огромните разстояния между къщите ми останаха в съзнанието. И видях начина, по който песните на Dylan могат да влязат в пиеса. Записах тази идея в стилистиката на драматурга Eugene O’Neill, изпратих я на неговите издатели от Sony, и няколко дни по-късно разбрах, че Bob Dylan харесва идеята и ми разрешава да ползвам целия му каталог от песни по мой избор. Просто така. Изпратиха ми всичките му албуми – някъде около 50. Слушах ги и наистина се наслаждавах, а ако ми харесаше някоя песен, си казвах: „Е, ще я вкарам.“ И това беше всичко.“

Така Conor McPherson се избира на 22 песни по текст и музика на Bob Dylan, създадени между 1963 и 1997 г., които възлага на Simon Hale да оркестрира и аранжира, като използва музикални инструменти, съществували преди 1935 г. 

Bob Dylan - Girl from the North Country

Bob Dylan – Girl from the North Country

Либретото в мюзикъла “Girl from the North Country” („Момичето от северната страна“) ни пренася в град Duluth, щата Минесота, а това е родното място на Bob Dylan, по време на Голямата депресия, през зимата на 1934 г., в къщата за гости на Ник Лейн. Историята е разказана от д-р Уокър, лекар на семейство Лейн. Банката заплашва да наложи възбрана върху имота на Ник и той отчаяно търси начин да спаси семейството си. Съпругата му Елизабет страда от форма на деменция и проявява невъздържани изблици, които стават все по-трудни за овладяване.

Техните деца са Джийн, който е на двадесет години, и осиновената им дъщеря Мариан, която е на деветнадесет. Мариан е бременна в петия месец и самоличността на бащата е мистерия, която тя пази внимателно. Ник се опитва да уреди брак между Мариан и местния обущар г-н Пери, за да подсигури бъдещето си. Социалната неловкост се усложнява от факта, че Мариан е чернокожо момиче, живеещо с бяло семейство. Тя е била изоставена в къщата за гости като бебе и отгледана от Ник и Елизабет.

Джийн не може да контролира живота си и се колебае между амбициите си да стане писател и изтощителния алкохолизъм, а ситуацията му се усложнява, когато любимата му Кейт обявява, че се омъжва за мъж с по-добри перспективи.

Ник пък има интимна връзка с друг обитател на къщата за гости – г-жа Нилсън, вдовица, която чака завещанието на покойния си съпруг, за да получи средства. Двамата мечтаят за по-добро бъдеще, когато парите ѝ ще дойдат, въпреки че тя критикува Ник за неговия постоянен песимизъм.

В къщата отсяда и семейство Бърк. Г-н Бърк загубва бизнеса си по време на Голямата депресия. Съпругата му Лора и синът му Елиас споделят една стая на горния етаж. Елиас има затруднения с ученето и семейството опитва да се справи с намалените си финанси.

Към тях неочаквано се включват самозваният продавач на библии, проповедникът Марлоу, и бившият боксьор Джо Скот, които късно през една нощ пристигат да търсят подслон по време на снежна буря, и това променя всичко за обитателите на къщата.

Всъщност в мюзикъла, освен влиянието на Eugene O’Neill, долавяме отгласи и от творчеството на John Steinbeck, Thornton Wilder и James Agee, защото става дума за мечтите, за хората, на които държим, и за мястото, което наричаме свой дом. Така се получава вдъхновяваща приказка за странни хора в повратна точка на живота им. Докато търсят по-светло бъдеще и се крият от миналото, те откриват, че в този момент имат необходимост от едно и също нещо: нуждаят се един от друг.

Премиерата на мюзикъла е на 8 юли 2017 г. в лондонския театър Old Vic , за да стигне до Broadway в театъра Belasco на 5 март 2020 г. Именно бродуейската версия, записана на 9 март 2020 г. и издадена през август 2021 г. като самостоятелен албум, е номинирана за наградата “Grammy” през 2022 г., и точно на нея ще се спрем.

Любопитно е, че Bob Dylan влиза инкогнито на бродуейското представление: „Гледах го като анонимен зрител, а не като някой, който има нещо общо с това. Просто го оставих да се случи. Пиесата ме разплака в края. Дори не мога да кажа защо. Когато завесата се спусна, бях зашеметен, наистина бях“.

Албума “Girl from the North Country”, или „Момичето от северната страна“, ще чуем в предаването “Картини от една изложба” на програма “Хоризонт” в събота, 9 април, и този път след новините от 16:00 ч.


Елате в Telegram канала на The Other Side чрез следния линк t.me/theothersidezine и/или се абонирайте за нашия бюлетин!


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Telegram канал на The Other Side

Метълургия

Концерт на Eufobia, Polygon и Shambless в Пловдив

Tankard идват на Running Free Festival 2023

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Присъединете се към 199 други абонати

Концерт на Vomitory в София

Концерт на Cult Of Occult в София

RSS Метълургия

 • Метълургия еп. 15, 02.02.2023
  Бяха представени новите издания на унгарската Death Metal група COFFINBORN и българите OLDENWOOD. Слушателите ще чуха нова музика от CANDLEMASS, GREH, ENSLAVED,  SINNERY и разбераха новини за предстоящите събития на живо. В предаването звучаха песни на K.O.R.A., EUFOBIA, MALTWORM, DEADSCAPE, ATTAXIC, HATE CAMPAIGN и др.  […]
 • Метълургия еп. 14, 26.01.2023
  Бяха представени актуалните издания на норвежките трашери UNDER THE OAK и канадската Sludge група ALIENATOR. Върнахме се в „нулевите“ години с ANAL DISSECTED ANGEL и INNERHELL. Слушателите чуха нова музика от VISITANT, OBITUARY, TROLLFEST,  C.E.F.A и разбераха новини за предстоящите концертни събития. В предаването звучаха песни на VRANI VOLOSA, EUFOBIA, MAL […]
 • Метълургия еп. 13, 19.01.2023
  Бяха представени актуалните издания на испанската Doom/Stoner група BIS·NTE и канадските трашери SCARS OF ATHROPY. Слушателите чуха нова музика от BLAZE OF SORROW, OBITUARY, NANOWAR OF STEEL и разбераха новини за предстоящи концерти. В предаването звучаха песни на TROLLFEST, FORGOTTEN FORESTS, VELIAN, BENDIDA, YAROTZ, SÓLSTAFIR и др.  […]
 • Метълургия еп. 12, 12.01.2023
  Бяха представени песни от новите албуми на GRÁ, IRON KINGDOM и ANACHRONISM. Слушателите чуха новите сингли на KATATONIA, TROLLFEST, HUNTING GIANTS и SLEGEST, ще разберат новини за предстоящи концертни събития. В предаването ще звучи музика на MALTWORM, 37 BLACK, DEADSCAPE, VELIAN, EMBRACE BY DARK и др.  […]

W.A.S.P. отлагат юбилейното си турне за 2023 г.

Статистика

 • 649 863 hits
%d блогъра харесват това: