The Other Side

Начало » Новини » Медии » “Lost Souls” от Loreena McKennitt в “Картини от една изложба”

“Lost Souls” от Loreena McKennitt в “Картини от една изложба”

Почерпете ни!

Почерпете жадния редактор и екипа на The Other Side! Благодарим и наздраве!

1,00 €

HAMMERHEAD (BG) с концерт в памет на Cliff Burton на 27 септември

SÓLSTAFIR са специални гости на концерта на APOCALYPTICA в Пловдив, шоуто се мести на 3 септември

Концертът на TIAMAT в София се мести точно с 1 година – 29 октомври 2022 г.


Предаването за концептуални албуми „Картини от една изложба” с водещ Сергей Шишов представя “Lost Souls” от Loreena McKennitt. Събота, 16:00 ч., програма „Хоризонт” на Българското национално радио.

„Неизбежно е през живота си човек да разсъждава откъде сме дошли, какво сме направили и накъде сме тръгнали. Когато едно пътуване свършва, започва друго и ние не знаем къде ще ни отведе. Дали сме изгубени души за неизвестна съдба, или просто част от по-голямо от нас пътуване“

Началото на творческата кариера на канадската певица, автор на песни, продуцент и мултиинструменталист Loreena McKennitt е белязано от силното влияние на келтската култура. След това тя проявява интерес и изследва културните пластове в Средиземноморието и Близкия изток. И така за по-малко от 40 години ни представя своеобразен синтез на келтска, фолклорна и световна музика в албуми, чийто тираж надхвърля 14 милиона, донесли ѝ признанието на слушателите от цял свят и множество отличия.

В своя десети студиен албум “Lost Souls” („Изгубени души“) тя отново ни разказва приказки с кинематографична образност. Откриваме пътешествие във времето с поезията на W.B.Yeats (Уилям Бътлър Йейтс, 1865-1939, „Балада за ловеца на лисици“) и John Keats (Джон Кийтс, 1795-1821, „La Belle Dame Sans Merci“ – „Безмилостната хубавица“), минаваме през Испания, отиваме в Молдова, Мароко и други страни с любимия ѝ човек, връщаме се в миналото, понякога преоткривано от въображението, а настоящето извира, вдъхновено от книгите на Peter Wohlleben (Петер Волебен, „Тайният живот на дърветата“) и Ronald Wright (Роналд Райт, „Кратка история на прогреса“).

Loreena McKennitt - Lost Souls

Loreena McKennitt – Lost Souls

Ето как Loreena ни въвежда в тематиката на албума: „Избрах да събера и да завърша тази поезия от песни, напомнящи за лабиринта от дните, когато са се родили. Докато слушам, някъде дълбоко в провинциалната красота на английското графство Уилтшър, започвам да размишлявам за многото часове, прекарани в славен празник с музиканти.

Някои от тези песни са започнати преди години. Понякога те се чувстваха като изгубени души, които не са намерили дом в нито един от предишните ми албуми. Като неочаквани пътници те се появяваха по пътя на предишните ми пътувания. Въпреки че някои от тези песни нямат пряка връзка с моето изследване на историята на келтите, те все пак са нетърпеливи да намерят място за почивка. Подобно на стиховете от John Newton в химна „Amazing Grace“ („Удивително благоволение“) – „Някога бях изгубен, но сега съм намерен“.

Сещам се за един скитник – лутайки се по улицата късно през нощта, той е спрян от полицай, който го пита защо е навън толкова късно. Скитникът му отговаря: „Ако знаех отговора на този въпрос, щях да съм вкъщи преди часове”. Може би не сме се изгубили, просто дълго време се завръщаме у дома“ – казва още Loreena McKennitt.

За участие в записите тя кани внушителен състав музиканти, включително солисти на екзотични инструменти, хор и оркестъра на Канадската армия.

Албума “Lost Souls”, или „Изгубени души“, ще чуем в предаването “Картини от една изложба” на програма “Хоризонт” в събота, 2 април, този път след новините от 16:00 ч.


Елате в Telegram канала на The Other Side чрез следния линк t.me/theothersidezine и/или се абонирайте за нашия бюлетин!


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Telegram канал на The Other Side

Концерт на Акцент

Концерт на Mgla в София

Metal Force HMC обяви четири екстремни концерта тази есен в София

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 195 other followers

Концерт на Primordial в София

Opeth live at Ancient Theatre Plovdiv 2022

W.A.S.P. отлагат юбилейното си турне за 2023 г.

Статистика

  • 638 563 hits
%d блогъра харесват това: