The Other Side

Начало » Новини » Медии » “Surrender of Silence” от Steve Hackett в “Картини от една изложба”

“Surrender of Silence” от Steve Hackett в “Картини от една изложба”

Почерпете ни!

Почерпете жадния редактор и екипа на The Other Side! Благодарим и наздраве!

1,00 €

HAMMERHEAD (BG) с концерт в памет на Cliff Burton на 27 септември

SÓLSTAFIR са специални гости на концерта на APOCALYPTICA в Пловдив, шоуто се мести на 3 септември

Концертът на TIAMAT в София се мести точно с 1 година – 29 октомври 2022 г.


Предаването за концептуални албуми „Картини от една изложба” с водещ Сергей Шишов представя “Surrender of Silence” от Steve Hackett. Събота, 21:00 ч., програма „Хоризонт” на Българското национално радио.

Британският музикант, автор на песни, певец и продуцент Steve Hackett, когото помним и като китарист на прогресив рок групата GENESIS, оказал влияние на Eddie Van Halen и Brian May, Yngwie Malmsteen, Alex Lifeson и Steve Rothery, през 2021 г. развива завидна активност като издава два пълномащабни албума, книга и провежда масирано турне.

По-новият от албумите “Surrender Of Silence”, или „Отказ от тишина“, се появи през септември и е записан с неговата традиционна в последните години група, към която се присъединяват барабанистите Phil Ehart от KANSAS и Nick D’Virgilio от BIG BIG TRAIN, певиците Amanda Lehman, сестрите Lorelei и Durga McBroom от Африка, Malik Mansurov (от Азербайджан, свири на тар, вид лютня), Sodirkhon Ubaidulloev (от Таджикистан, свири на дутар), както и цигуларката Christine Townsend. А неговата група собствено включва такива знаменитости като пианиста Roger King, саксофониста Rob Townsend, бас китариста Jonas Reingold, певеца Nad Sylvan и Craig Blundell на барабаните.

Steve Hackett - Surrender of Silence

Steve Hackett – Surrender of Silence

Steve заявява: „Този ​​албум е пътешествие по време, когато не са възможни пътуванията“ заради световната COVID пандемия, която засегна почти всички. Steve обаче ни кани да пътуваме с неговата музика надлъж и шир без ограничения: „Две седмици след като завърших акустичния албум „Under A Mediterranean Sky“ започнахме рок албума “Surrender Of Silence”. С един замах издухахме паяжините на локдауна с чудовищната ритъм секция на Jonas, Craig, Nick и Phil заедно със саксофона и бас кларнета на Rob, с вокалите на Nad и Amanda, с мощния орган на Roger. Към тях добавих нещо като група от Организацията на обединените нации, защото работя с хора от Азербайджан, Таджикистан, Обединеното кралство, Швеция, Съединените щати, Армения. Всички ние се потапяме с пълна сила в това диво освобождаване на енергията. Това е албум със „забранени задръжки“, и като яхнете тази вълна, разкарвате всички демони и кошмари, всички те се разбиват на брега.

Обикновено пиша песните със съпругата ми Jo и често ги обсъждаме. Понякога тя измисля текста, а аз няколко месеца се почесвам по главата и съм озадачен, докато ми хрумне как да намеря точните образи. На много от местата, които съм виждал, успях да заведа Jo. Но тя също така е посещавала места, на които аз не съм бил, например Непал и Хималаите. Така че в песента „Shanghai To Samarkand“ добавихме нейните впечатления, и по този начин изградихме виртуално пътуване, вероятно засилено от факта, че не мога да го направя в действителност сега“.

Тук се включва и Jo: „Е, когато пътуваме в чужбина най-често сме очаровани от културата на местата, духовността, от това как живеят хората и каква е историята на тези места. Например когато отидохме в Етиопия, това бяха най-необикновените места и те ни носят цяла смесица от чувства. От една страна бяхме обезпокоени от нивото на бедност там, което мисля, че се долавя в песента „Fox’s Tango“.

Но тогава бяхме също така невероятно впечатлени от красотата на хората и необикновените простори, които можете да видите в Африка – от планините Симиен, които всъщност са известни като „покрива на Африка“, чак до равнините и Източноафриканската рифтова долина, където живеят всички тези племена. А те имат традиции, които ни връщат хиляди години, и цялото това място абсолютно ни очарова. Така се роди песента „Wingbeats“, в която вградихме африканските ритми с най-различни вибрации, които получихме там, и затова искаме да споделим всичко, което ни вдъхнови толкова много. Всъщност голяма част от текстовете идват от разговорите, които водихме с местните хора, и това често са социални проблеми“.

А Steve добавя: „В „Отказ от тишина“ коментирам политика, което обикновено не правя: аспекти на неравенството на богатството в света, който е разделен на имащи и нямащи, както и изменението на климата, също така едната половина на света беше в затворнически лагер, докато другата половина от света отговаряше за ключовете му. Така че има социални проблеми в албума. За мен в този момент е важно хората да осъзнаят какво се случва в света, мисля, че не е време да избягваме тези проблеми. И така, мисля си още, че този албум е част от ренесанса на стила, който наричахме „протестни песни“, така че има много гняв в албума, това е много ядосан албум, но аз съм много горд с него“.

Що се отнася до съдържанието на песните, в „Natalia“ откриваме също така обобщен образ на обикновената рускиня, изстрадала през годините от многото несгоди, понасяме се и по пътя на коприната от Китай до Близкия изток през Узбекистан в композицията „Shanghai To Samarkand“, в която звучат автентичните инструменти дутар и ориенталска цитра, за да се прехвърлим в Мексико по време на празника Day of the Dead (на испански Dia De Los Muertos) – Денят на мъртвите – с едноименното изпълнение, което носи ярките образи на Steve от срещите му с хората там.

В албума попадаме също така на темите за любовта („Held In The Shadows“), за грижите ни към опазването на околната среда („Scorched Earth“), за да завърши оптимистично с надеждата („Esperanza“).

Албума “Surrender Of Silence” („Отказ от тишина“) ще чуем в предаването “Картини от една изложба” на програма “Хоризонт” на БНР, събота, 20 ноември, след новините от 21:00 ч.


Елате в Telegram канала на The Other Side чрез следния линк t.me/theothersidezine и/или се абонирайте за нашия бюлетин!


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Telegram канал на The Other Side

Концерт на Акцент

Концерт на Mgla в София

Metal Force HMC обяви четири екстремни концерта тази есен в София

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 195 other followers

Концерт на Primordial в София

Opeth live at Ancient Theatre Plovdiv 2022

W.A.S.P. отлагат юбилейното си турне за 2023 г.

Статистика

  • 638 562 hits
%d блогъра харесват това: