The Other Side

Начало » Новини » Медии » “My Spanish Heart” от Chick Corea в “Картини от една изложба”

“My Spanish Heart” от Chick Corea в “Картини от една изложба”

Почерпете ни!

Почерпете жадния редактор и екипа на The Other Side! Благодарим и наздраве!

1,00 €

HAMMERHEAD (BG) с концерт в памет на Cliff Burton на 27 септември

SÓLSTAFIR са специални гости на концерта на APOCALYPTICA в Пловдив, шоуто се мести на 3 септември

Концертът на TIAMAT в София се мести точно с 1 година – 29 октомври 2022 г.


Предаването за концептуални албуми „Картини от една изложба” с водещ Сергей Шишов представя “My Spanish Heart” от Chick Corea. Събота, 21:00 ч., програма „Хоризонт” на Българското национално радио.

Именитият пианист Chick Corea ни напусна през февруари тази година, и по предложение на наши слушатели ще си припомним музиката от неговата „вълшебна“ трилогия, включваща албумите „The Leprechaun“ („Елфът), “My Spanish Heart”, („Мое испанско сърце“) и „The Mad Hatter“ („Лудият шапкар“). Общото между тях е изобразяването на света на фантазията, на въображението, което поражда и необходимостта от прилагането на специфична форма на изложение, както и съответният музикален инструментариум.

През 1976 г. Chick Corea, в периода на върховите му постижения с електрифицираната си формация RETURN TO FOREVER, предприема пътуване към Испания. Той е толкова впечатлен от видяното и чутото, че се възражда интереса му към акустичната музика и най-вече жанра фламенко, и пристъпва към следващия си експеримент:

„Не знаех как другояче да нарека това свое творение, освен „Мое испанско сърце“. Ако изкуството някога се е нуждаело от някой друг, то със сигурност въображението е брат на изкуството. Нека оставим това семейство да се рее заедно. А със свободата на изразяване и животът наистина започва да се събужда. Аз винаги съм бил силно привлечен от разделителната линия между света на фантазията и реалния свят. Има хора, които се чувстват значително по-удобно в единия от тях, но всички ще се съгласим в съществуването на въображението. Въображението изглежда безпределно и почти изцяло неизследвано. Но без него и поради това без създаването на изкуство, животът остава твърде груб и мрачен. Не зная да има някой, който да не може да се наслади на една добра история, примесена с малко вълшебство и приключения на въображението. 

Chick Corea - My Spanish Heart

Chick Corea – My Spanish Heart

Това към което се стремя в албума „Мое испанско сърце“, е да съчетая дисциплината и красотата на симфоничния оркестър, и на композиторите на класическа музика, изяществото и красотата на хармонията, мелодията и отделните форми със свободата и танцувалния елемент на джаза и повечето фолклорни мелодии.”

За целта Chick Corea кани внушителен брой музиканти, сред които Jean Luc Ponty, Stanley Clarke, Steve Gadd, Narada Michael Walden, Gayle Moran, Don Alias, струнен квартет, брас секция, хор и др.

Албума “My Spanish Heart”, или „Мое испанско сърце“, ще чуем в предаването “Картини от една изложба” на програма “Хоризонт” на БНР в събота, 19 юни, след новините от 21:00 ч.


Елате в Telegram канала на The Other Side чрез следния линк t.me/theothersidezine и/или се абонирайте за нашия бюлетин!


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Telegram канал на The Other Side

Концерт на Акцент

Концерт на Mgla в София

Metal Force HMC обяви четири екстремни концерта тази есен в София

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 195 other followers

Концерт на Primordial в София

Opeth live at Ancient Theatre Plovdiv 2022

W.A.S.P. отлагат юбилейното си турне за 2023 г.

Статистика

  • 639 227 hits
%d блогъра харесват това: