The Other Side

Начало » Българска сцена » “Фламенко блус” от Райчо Иванов в “Картини от една изложба”

“Фламенко блус” от Райчо Иванов в “Картини от една изложба”

Telegram канал на The Other Side

Концерт на Балканджи и Оратница

Концертът на FLESHGOD APOCALYPSE и EX DEO в София се мести за 2021 г.

Категории

Архив

TIAMAT в София на 29 октомври 2021 г.


Предаването за концептуални албуми „Картини от една изложба” с водещ Сергей Шишов представя “Фламенко блус” от Райчо Иванов. Събота, 21:00 ч., програма „Хоризонт” на Българското национално радио.

„Всичко тръгна от ритъма на фламенко танцьорите, който неустоимо ме завладя. Започнах да се движа и да живея в този ритъм, поведението ми също се промени. И за да се освободя от това обсебване, трябваше да го изсвиря – спомня си тромпетистът Райчо Иванов по повод представянето на албума „Фламенко блус“ в „Картини от една изложба“ и продължава: – Навярно сте чували за световноизвестния писател Франц Кафка. Той без да е ходил в Америка, без да знае английски и без да е общувал с американци, е написал един от най-хубавите романи „Америка”. Аз, който не зная и дума на испански, никога не съм ходил в Испания и не съм общувал с испанци, реших да напиша музика за Испания – страна, която ми е напълно непозната.

Райчо Иванов - Фламенко блус

Райчо Иванов – Фламенко блус

Испанската музика във втората половина на ХХ век стана много популярна и редица джазови музиканти започнаха да се обръщат към испанския фолклор. Реших и аз да направя нещо по темата и се заех с тази провокация.

Когато албумът излезе, не бях особено очарован. Но с течение на времето „Фламенко блус” започна да ми харесва все повече и взех все по-силно да го усещам. Просто трябваше да се дистанцирам, музиката да „узрее”, за да я почувствам трезво с всичките си сетива.

Фламенкото има силно влияние сред испаноговорящите държави, които основно са в Латинска Америка, а като прибавим към него и блуса, който е преди всичко приоритет на афроамериканските музиканти, става невероятна жизнена симбиоза между две стари култури“ – завършва Райчо Иванов.

Записите са направени по време на концертни представления в НДК през септември 1989 г. и на знаменития фестивал North Sea Jazz в Хага, Нидерландия, на 14 юли 1990 г., белязан от участието на Miles Davis, Dizzie Gillespie, Count Basie, Stan Getz, John McLaughlin, Dave Brubeck, Ray Charles, Carmen McRae, McCoy Tyner, Gil Evans Orchestra, Herbie Hancock, Art Ensemble of Chicago, Pat Metheny и т.н.

Съставът на РАЙЧО ИВАНОВ ДЖАЗ РОК ОРКЕСТЪР включва също така Михаил Грозданов (алт саксофон), Бойко Димитров (сопрано саксофон), Иван Лечев и Вергилий Каталан (китара), Николай Захариев (клавишни инструменти), Венелин Кръстев (бас китара), Емил Александров (барабани) и Георги Вълков (перкусии).

Албума „Фламенко блус“ ще чуем в предаването “Картини от една изложба” на програма “Хоризонт” на БНР в събота, 30 май, след новините от 21:00 ч.


Елате в Telegram канала на The Other Side чрез следния линк t.me/theothersidezine и/или се абонирайте за нашия бюлетин!


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 184 other followers

Devin Townsend Live in Sofia 2022

PARADISE LOST в София на 1 декември 2021 г.

Opeth в София на 25 септември 2021 г.

Статистика

  • 572 319 hits
<span>%d</span> блогъра харесват това: