The Other Side

Начало » Новини » Медии » “Canadiana Suite” от OSCAR PETERSON TRIO в “Картини от една изложба”

“Canadiana Suite” от OSCAR PETERSON TRIO в “Картини от една изложба”

Почерпете ни!

Почерпете жадния редактор и екипа на The Other Side! Благодарим и наздраве!

1,00 €

Концерт на Decapitated в София

Концерт на Wolfheart в София

Концерт на Pero Defformero и Обратен Ефект


Предаването за концептуални албуми „Картини от една изложба” с водещ Сергей Шишов представя “Canadiana Suite” от OSCAR PETERSON TRIO. Събота, 21:00 ч., програма „Хоризонт” на Българското национално радио.

В началото на 60-те години на миналия век Oscar Peterson вече има репутацията да е сред най-добрите пианисти в джаза. Роден в Монреал, Канада, той има огромен успех по време на концертите си в цял свят и бележи съвместна работа с такива музиканти като Louis Armstrong, Lionel Hampton, Buddy Rich, Dizzy Gillespie, Coleman Hawkins, Stan Getz, Maynard Ferguson, Nat King Cole, Teddy Wilson и т.н. Duke Ellington го нарича „махараджата на пианото“, искрени почитатели са му певецът Frank Sinatra и пианистът André Previn. Нетовият стил на музициране често е определян като съчетание на брилянтна техника с изящен лиризъм, наподобявайки този на Святослав Рихтер в класическото пиано, и със свободата на импровизиране в джаза.

Oscar Peterson Trio - Canadiana Suite

Oscar Peterson Trio – Canadiana Suite

Но Oscar Peterson не е само виртуозен пианист и лидер на бенд. Неговите качества като композитор особено ярко се изявяват през лятото на 1964 г., когато в рамките на телевизионното шоу „Wayne and Shuster“ в Торонто звучи за първи път монументалното му произведение “Canadiana Suite” („Канадска сюита“). То се състои от осем части, посветени на родната му Канада, и в него той представя музикални картини на пейзажи от бреговете на Атлантическия океан на изток до Скалистите планини на запад, резултат на труда му в течение на близо година.

„Тази сюита я замислих на основата на моите лични възприятия – споделя авторът. – Същевременно тя няма твърда рамка, за да позволи свободата на джазовото импровизиране при изпълнение на живо. Всеки път, когато я свирим, искам да чувам различните реакции и чувства, които заедно с Ray Brown и Edmund Thigpen изпитваме“.

„Ballad To The East“ („Балада на изток“) е скица от морските провинции Нова Скотия, Ню Брънзуик и остров Принц Едуард. Oscar обаче ги посещава за първи път едва след завършването на сюитата, преди това ги знае само от картини и снимки. „Видях ги в съзнанието си в син цвят“ – обяснява той.

„Laurentides Waltz“ („Валс за лорентидите“) представя впечатленията на Oscar от Лорентидите, покритата с бор планинска верига в Квебек, която започва на около тридесет мили северно от Монреал, а Oscar е роден и израснал във френска Канада. „Бил съм в Лорентидите много пъти предимно през ски сезона“, казва той, „и винаги съм ги възприемал с чувство за щастие, за суинг в чист вид. Това е най-сезонният раздел в сюитата, представяйки един зимен пейзаж“.

„Place St. Henri“ (“Местността Свети Хенри“), е предградие в югозападната част на Монреал, тук именно е роден Oscar Peterson.

Що се отнася до „Hogtown Blues“, известно е, че много канадци не харесват Торонто, тъй както много американци не харесват Ню Йорк. Казват, че градът е само за бизнес и е твърде забързан, без сърце и затова го наричат „Hogtown“ („Свински град“). „Аз си мисля за Торонто с любов“, казва Oscar. „Опитах се да представя своите впечатления от него в стилистиката на блуса, това си личи още в началото. Използвах хармоничното съдържание на основната мелодична линия за да създам усещане за експанзията, през която този град преминава, като използвах солови пасажи, за да опиша настроенията в различните етапи от неговото развитие.“

С това изпълнение приключва пътешествието през Източната част на Канада и тръгваме на Запад с пиесата „Blues Of The Prairie“ („Блус на прерията“). „И тук се използва блус формат“, казва Oscar. „Но това очевидно се отнася до експанзивността, която видях в прериите. Ритмичната секция в свиренето пресъздава впечатлението за коне и каубои привечер. Опитахме се да възпроизведем усещането си в музика, която няма динамичните върхове, каквито ще откриете в някои от другите пиеси.“

„Wheatlands“ („Пшенични земи“) не се нуждае от текстово обяснение – продължава той. – Можете да доловите блещукането на житото от повея на вятъра още в първите няколко такта след началото. Това е страхотно равнинна страна, където, ако застанете на железопътен насип висок шест фута (1.80 м), можете да виждате 50 мили надалеч“.

„March Past“ е парадът, който предхожда Калгари Стампийд, едно от най-големите събития за родео в Северна Америка. Оскар споделя за впечатленията, които са се породили от гледането на парада по телевизията: „Това е щастливо време за Канада“.

Пътешествието завършва при Скалистите планини в пиесата „Land Of The Misty Giants“ („Земята на мъгливите гиганти“). „Тук чувството, изразено в музиката, е донякъде като в източните провинции, с изключение на това, че пейзажът, към който се приближавате, е много по-внушителен. Има някакво неземно усещане в Скалистите планини. Това е, което се опитах да покажа и това е причината за заглавието“.

В записите участва трио в състав: Oscar Peterson – пиано, който също така е композитор и автор на аранжимента, Ray Brown – контрабас и Edmund Thigpen – барабани.

Албума “Canadiana suite”, или „Канадска сюита“, ще чуем в предаването “Картини от една изложба” на програма “Хоризонт” на БНР в събота, 28 март, след новините от 21:00 ч.


Елате в Telegram канала на The Other Side чрез следния линк t.me/theothersidezine и/или се абонирайте за нашия бюлетин!


Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Telegram канал на The Other Side

Метълургия

Купи билет за концерта на Finntroll в София

СЕВЕРИЯ и FREIJA с концерти в Пловдив и Бургас през април

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Присъединете се към 205 други абонати

Sofia Metal Fest 2024

Концерт на Hate в София

14 години SEVI

Статистика

  • 692 222 hits