The Other Side

Начало » Новини » Медии » “Песента на славея“ от СВЕТОГЛАС в “Картини от една изложба”

“Песента на славея“ от СВЕТОГЛАС в “Картини от една изложба”

Почерпете ни!

Почерпете жадния редактор и екипа на The Other Side! Благодарим и наздраве!

1,00 €

Концерт на Decapitated в София

Концерт на Wolfheart в София

Концерт на Pero Defformero и Обратен Ефект


Предаването за концептуални албуми „Картини от една изложба” с водещ Сергей Шишов представя “Песента на славея“ от СВЕТОГЛАС. Събота, 21:00 ч., програма „Хоризонт” на Българското национално радио.

В „Картини от една изложба“ отделяме специално внимание на изтъкнати български музиканти, и не е случайно, че мнозина от тях ни търсят като място за изява на най-новите си произведения.

Така e и сега, с „Песента на славея“, третият самостоятелен албум на мъжката вокална формация СВЕТОГЛАС. Тя е създадена през 2009 г. от Даниел Спасов и Милен Иванов – солисти на световноизвестния хор „Мистерията на българските гласове”. СВЕТОГЛАС е сред първите български мъжки вокални формации, чиято цел е да представи богатството и красотата на старинното българско мъжко църковно и народно пеене.

Новото във вокалната и сценичната практика на формацията е представянето за първи път на музикални творби от фолклорната култура, които не са звучали никога досега. Това са песни от най-стария български фолклорен пласт, полифонични творби на базата на традицията, импровизации, старинни монодични и хармонични църковно-славянски песнопения.

Светоглас - Песента на славея

Светоглас – Песента на славея

В албума „Песента на славея“ са включени 22 фолклорни песни, с които музикантите от СВЕТОГЛАС ни предлагат музикално пътуване из песенния фолклор, което ги води в различни райони на България – Средна Западна и Северозападна България, Пиринска Македония, Тракия, Странджа.

Някои от тези песни са част от концертния репертоар на групата, други са издирвани и реставрирани от старинните пластове на фолклора. С изключение на „Бре, Петрунко“ на композитора Филип Кутев, всички останали са оригинални изпълнения, които не са записвани до този момент. Има две солови песни – „Момини сълзи“ – с Даниел Спасов и „Телеграма дойде“ – с Милен Иванов. Дуетите са от шопския регион, запазени са във вида, в който са достигнали до нас, при това без композиторска намеса, а останалите песни са съвременни обработки и аранжименти на Милен Иванов и една на академик Николай Кауфман.

Повечето песни са a capella, в други са включени традиционни фолклорни инструменти, в трети – класическите пиано, обой, виолончело и акустична китара.

Този проект представлява синтез на различните творчески търсения на музикантите от СВЕТОГЛАС през годините, обединени в цялостно произведение. Песента „Игра“ например е уникален опит за съчетание на класическа музика и български фолклор – Темата /фугатото/ от увертюрата към операта „Вълшебната флейта“ на Волфганг Амадеус Моцарт и тракийската песен „Завило се вито хоро“ – един експеримент, който се приема възторжено от публиката и в България, и по света.

Албума „Песента на славея“ ще чуем в предаването “Картини от една изложба” на програма “Хоризонт” на БНР в събота, 23 ноември, след новините от 21:00 ч., и това ще бъде неговата радио премиера, преди официалното представяне на 28 ноември в Софийската градска художествена галерия.

 


Елате в Telegram канала на The Other Side чрез следния линк t.me/theothersidezine и/или се абонирайте за нашия бюлетин!


Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Telegram канал на The Other Side

Метълургия

Купи билет за концерта на Finntroll в София

СЕВЕРИЯ и FREIJA с концерти в Пловдив и Бургас през април

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Присъединете се към 205 други абонати

Sofia Metal Fest 2024

Концерт на Hate в София

14 години SEVI

Статистика

  • 692 556 hits