The Other Side

Начало » Новини » Медии » “Seas of Change” от GALAHAD в “Картини от една изложба”

“Seas of Change” от GALAHAD в “Картини от една изложба”

Категории

Архив


Предаването за концептуални албуми „Картини от една изложба” с водещ Сергей Шишов представя “Seas of Change” от GALAHAD, в събота от 21:00 ч., програма „Хоризонт” на Българското национално радио.

Политическите изяви на рок музикантите предизвикват доста противоречиви реакции в последно време. Някои от симпатизантите на Roger Waters – особено в Америка, а и у нас, претендират издаденият миналата година албум „Is this the Life We Realy Want?” и последвалото турне да им предоставя само развлечение, а да не ги занимава с политика. Те не предявяват подобни претенции към MARILLION и не по-малко политически ангажирания албум F.E.A.R. от приблизително същия период. Това са само два примера, чийто списък всеки може да продължи.

Доскоро музикантите от британската Progressive Rock група GALAHAD доста повърхностно се занимаваха с политика, с един-два примера като песента „Chamber of Horrors“ („Камара на ужасите“) от 1991 г. в албума „Nothing is Written“ („Нищо не е написано“) визираха обстановката в британския парламент след оставката на Margaret Thatcher. Същевременно певецът на групата Stuart Nicholson никога не беше писал текстове, с които да налага личните си политически възгледи, предпочитайки да представя гледната точка на другите.

Galahad - Seas of Change

Galahad – Seas of Change

Очевидно събитията от последните години във Великобритания, особено около референдума за излизане от Европейския съюз, насочват Nicholson да използва енергиите, извлечени от обществените дискусии и го вдъхновяват при подготовката на най-новия им албум “Seas Of Change” („Морета на промяната“). Той отново говори от позицията на „коментатор“, вместо да взема нечия страна.

Като цяло текстовете се отнасят до Brexit и политическия климат в Англия. В своя десети студиен албум музикантите от GALAHAD ни представят епизоди със социално безсилие, масово объркване, несигурно бъдеще, протести срещу управляващите страната. В албума диша чувството на неудовлетвореност и гняв, което витае в британското общество. „Морета на промяната“ е точно за това: промяна – за добро или за по-лошо.

В музикално отношение албумът се състои от една песен с продължителност от 42 минути, която носи характеристиките на сюита, разделена на невидими части. Образите са сякаш предназначени за музикален съпровод на филм с елементи на symphonic metal.

Албума “Seas Of Change”, или „Морета на промяната“, записан с оркестър, ще чуем на 7 юли, събота, в предаването “Картини от една изложба®” на програма “Хоризонт” на БНР след новините в 21:00 ч.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: