The Other Side

Начало » Концертни репортажи » Северен Art Dark Metal в София: INSOMNIUM и TRIBULATION

Северен Art Dark Metal в София: INSOMNIUM и TRIBULATION

Купи билет за Broken Silence Black Death Metal Fest 2020

Категории

Архив


Северноевропейският усет за мелодичност претвори своите метъл формации в титани и чудовища. Музикалното развитие на класическит групи от региона им прикачи определения като авангардни или ренегатски. Жадните за усещания метъл фенове се обърнаха към (доста условно наречено) второто поколение творци от региона, които докоснаха своите върхове и спадове. INSOMNIUM е една от формациите, които имат по-ограничен кръг почитатели, но вече са положили огромни албуми по пътя си. По фински изчистeни и по своему уникални световните реалности ни позволиха да ги видим да концертират и по нашите ширини. Значителен брой български фенове ги очакваха.

Преди да пристъпим към хедлайнера ни предстоеше сблъсък със спектакъла на една от двете шведски формации, назовали се TRIBULATION – тази с Black/Gothic корените. Забележителна бе високата степен на сходство – не, а по-скоро свеждането в една посока на музикалния усет на двете групи!

Tribulation

Tribulation

Гояма част от встъпителните музикални инвенции на TRIBULATION са в Atmospheric Doom похват. Тънката окултна нишка се подкрепя и от ароматните димящи свещи, изнесени на сцената, но трудно обхващащи залата на клуба. Липсва агресивен подход към китарите. Забележително бе и че самите инструменти са винтидж. Мекото им звучене често се използва и в акустичния си вариант. На този фон ненатрапливите клавири, решени в органен саунд и подлагани от бекграунда, изплуваха напред и внасяха усещане за недостоверност. Реши ли, обаче, да влезе в по-твърдото и динамично звучене, квартетът посяга съм рифовете с шведски акорди, динамични барабани и звученето им добива зрелите нюанси на албума „The Destroyer Of Worlds” на BATHORY. Твърдите Black/Gothic избухвания се смекчават от Art Rock експерименталност , в която двете китари играят различните си функции по доста изящен начин.

Tribulation

Tribulation

Традицията групи с Black Metal корени да творят в някакво post-hippie пространство не е прецедент, но TRIBULATION го правят като никой друг. Няма начин да не споменем ултра-феминизираното травести шоу, докосващо балетния танц, което предлага китаристът Jonathan Hulten на слушателите. Без това да отнема и частица от виртуозността му, пърформансът е едновременно динамичен и скандален. Другите музиканти в групата не отстъпват по технически възможности и чутото от групата си заслужава напълно преживяването!

Tribulation

Tribulation

Epic Black Metal песните им са белязани от строга минорност и мелодика, която може да определим като източна или дори да я наречем славянска в своята същност. Разгръщайки палитрата си от влияния, TRIBULATION докосват звученето на BLACK SABBATH, MERCYFULL FATE и ANGEL WITCH в една неразгадаема, енигматична смес, обърната към миналото и бъдещето едновременно. Липсва им единствено доза агресивност. Финалната им композиция е белязана от двойно соло на терца (Сещате се на кой наподобява…) и чисто 80-тарски туш. 50-минутен пир за сетивата, който е с отлично качество! Прибирайки се след поклона си и реверанса от „балерината”, в клуба прозвучава парче на THE BEATLES и някак доста се връзва с еклектиката на преживяването.

Tribulation

Tribulation

Сетлист TRIBULATION:

01. Lady Death
02. Melancholia
03. In the Dreams of the Dead
04. Suspiria de profundis
05. Nightbound
06. Strange Gateways Beckon
07. The Lament

Insomnium

Insomnium

Турнето на INSOMNIUM продължава да е същото, което представя творбата им от 2016 г. „Winter`s Gate”. Доста сме хората, приветстващи концептуалните албуми с единствена песен, какъвто би трябвало да е и споменатият. Въпреки това, той е строго сегментиран на тракове, които в концертния си вариант се свирят като отделни песни. Свързващият ги органен моноканетен звук е същият, който ползваха и TRIBULATION за връзка между песните си.

Insomnium

Insomnium

Увертюрата е дълга Epic-Black Metal композиция с доминиращи клавирни отзвуци, осигурявани и при тях от бекграунда. Строго агресивните вокали са изпълнени със съвършенство и дават много за Melody Black/Death звученето на INSOMNIUM. Албумът „Winter`s Gate” ни се разкрива в своята цялост. Отделните части започват с акустични въведения, които също са взети назаем от art Rock-а, но от американската му по-популярна разновидност – да речем KANSAS или EAGLES. Пиано пасажите, по време на които групата има време да прецизира инструментите си допринасят за това усещане. Амалгамата на INSOMNIUM е по-хомогенна и с това си звучене може да бъде детерминирана като Dark Metal. Хармониите им са по-учебникарски. Витае известна предвидимост в композициите от последния им албум.

Insomnium

Insomnium

Умишлено, първата част от концерта бе изцяло на фона на приглушени сини светлини. Чак след това можахме да видим лицата на музикантите. Когато актуалното издание е изчерпано, сетът им преминава с по-стари любими техни парчета. Ритмиката става по-интензивна, а melo-death стилът се обагря от паралели с CREMATORY, TIAMAT и ранните MY DYING BRIDE. Зачестяват ентусиазиращите призиви: „Sofia! Bulgaria!”. Gothic увлеченията им напомнят самотното издание на BETRAY MY SECRETS. Преди десето парче започнаха въпросите дали искаме още. Маркетинговата стратегия колко сме по-добри от румънците като публика не бе убедителна, но проработи на необходимото равнище.

Insomnium

Insomnium

– You`re crazy! It`s amazing… – Запълваха паузите между песните.

Осезаемо по-твърдата част от концерта бе белязана от чистите бек-вокали на китариста Ville Friman. Както той, така и фронтменът Niilo Sevänen се представиха смазващо добре с гласовете си! Строго TIAMAT-Wildhoney-совската епична балада „The Promthean Song” бе своеобразна почивка с множеството си пиано пасажи, преди истинският бис на INSOMNIUM. Там групата за последно разгърна epic-melo-death metal същността си, на фона на която ти-шъртът на Доли Партън бе просто весел орнамент. Час и половина красиво наредени тонове бяха оправдали всяко присъствие в клуба!

Insomnium

Insomnium

Сетлист INSOMNIUM:

01. Winter`s Gate, Part 1
02. Winter`s Gate, Part 2
03. Winter`s Gate, Part 3
04. Winter`s Gate, Part 4
05. Winter`s Gate, Part 5
06. Winter`s Gate, Part 6
07. Winter`s Gate, Part 7
08. The Primeval Dark
09. While We Sleep

Псевдо-бис:

10. Mortal Share
11. Down With The Sun
12. Weather the Storm
13. Ephemeral
14. The Promthean Song

Бис:

15. Only One Who Wait

Insomnium

Insomnium

Веднага след биса от пулта пускат денс музика, на чиито фон кротко се разотиваме.

Rock Thrashler
Club Mixtape5, 23.03.2018

Снимки: Rock Thrashler © и Кирил Груев ©


1 коментар

  1. […] репортажа от участието на групата у […]

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Diablery, Shadowcraft, Occultum, and Belgarath live in Sofia

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 151 other followers

Статистика

  • 448 209 hits
%d блогъра харесват това: