The Other Side

Начало » Концертни репортажи » Галерии » Съвременните повелители на универсалния метъл (ARCH ENEMY и JINJER)

Съвременните повелители на универсалния метъл (ARCH ENEMY и JINJER)

Telegram канал на The Other Side

Sea Of Black Festival 2021

Концертът на FLESHGOD APOCALYPSE и EX DEO в София се мести за 2021 г.

Категории

Архив

TIAMAT в София на 29 октомври 2021 г.


След периода на ментално безвремие, през който се обсъждаха качествата на зала Универсиада, като дестинация за провеждане на концерти, най-накрая се избистри съзнанието, че това място е сред най-качествените. Освен обособените зони, подсигуряващи съпътстващи събитието забавления, удобството на достъпната среда и в крайна сметка – усещането за безопасност, са факти, върху които престанаха да се упражняват нестройни философски построения. BGTSC са съпричастни към това узряване и са допринесли не малко за обогатяване музикалната ни култура именно там.

Комфортът бързо ни поглъща като къмпингари – петзвезден хотел. Въпреки пълната зала, доста свободно човек можеше да се позиционира на избрано от него място. Така зачакахме подгряващия сет.

Точно в 20:00 ч. фоновото озвучаване утихва, светлините угасват и грейва логото на JINJER. Момчетата от групата излизат и забиват шумен hardcore, последвани от вокалистката си Тетяна Шмайлюк, която се включва също максимално агресивно.

Jinjer

Jinjer

Гледам украинската група за пореден път и очаквах за това турне да са израснали и да ни представят нещо интересно. Нищо такова, обаче, не се случва! Самотната китара е дропната и звукът й е настроен така, че инструментът се ползва повече да маркира ритмика, отколкото да извлича тон. Самата подредба на барабанния сет подсказва кръчмарското равнище на свирене… Така позиционирана, ритъм секцията ни предлага компилация от цитати, взети от най-популярните и позахабени hardcore хитове от последните двадесетина години. Агресивните вокали са извадени от всякаква самобитност и артикулират единствено способността на дамския глас да бъде модифициран в агресия. Така в баса остава музикалното оформление на творчеството им и той се справя нелошо.

Jinjer

Jinjer

С развитието на сета, песните постепенно омекват. Първо се включват семпъл от клавир, който дълбае мелодии в мозъка пред скречиращата китара. Между песните звучат и звуци от пулта, после се чуват и бек-вокали. В песните на JINJER влиза мелодично пеене в поп маниер, което звучи нелепо. Максималното високо разпяване на Шмейлюк на фона на дропнатото безтоние на китарата може и да не е фалшиво, но най-малкото минорната подложка се разминава с мажорното пеене на тези места. Атрактивната визия, с която вокалистката се представя обикновено и на която аз отдавам ентусиазма на тукашните им фенове, бе заменена от доста непретенциозно спортно облекло. Подозирам, че тур-мениджмънтът е имал доста тежки и ощетяващи условия по договора… Това, разбира се, не оправдава слуховия терор, който украинците се опитват да овладеят.

Щанда с мърчандайз

Щанда с мърчандайз

За турнето JINJER са осигурили широкопечатни фланелки с прилична визия за феновете си. На гърба на същите пише „Pure Fucking Metal”!?! Pure Fucking Metal??? Стандартната jump-jump hardcore ритмика, която е далеч от авторски постижения, разредена с нелепа естрада в източен маниер, за чиято ценност не бих съдил, дори не докосва метъла! Голямата сцена грам не променя същността на групата. Ако ARCH ENEMY са търсели максималния контраст, изключителен подбор са извършили!!! Тридесет и пет секунди след 46-ата минута с облекчение изпратих подгрявката.

Когато ARCH ENEMY трябва да са на сцена по програма, музикалното оформление гръмва с „Thunderstruck” на AC/DC – факт, който някои колеги дори отразяват в сетлиста на групата. Основателите на групата – Daniel Erlandsson (dr.) и Michael Amott (g.) излизат първи в 21:20 ч., а след тях и цялата група, забивайки парче от новия си албум.

Arch Enemy

Arch Enemy

Тук е моментът да споменем, че в сегашния си състав ARCH ENEMY представляват супер група! Въздесъщият владетел на дебелите жици Sharlee D`Angelo, който е облагородил записите на почти неизброимо количество групи във всички посоки на металното кралство, днес е в редиците. Не по-малкият виртуоз на китарата Jeff Loomis, изтъкал  генетиката на SANCTUARY и NEVERMORE кръстосва гриф с Amott в титаничен тандем.

Прави впечатление, че в студийните записи на групата, вокалите на Alissa White-Gluz са препродуцирани и са затиснати от твърде много ефекти. Едно от много приятните преживявания по време на концертите на ARCH ENEMY е естественият глас на певицата, който се справя със всякакви предизвикателства! Силата на изпълнението й имах късмета да чуя не само през озвучаването. А харизматичната й фигура изнася голяма част от шоуто. Това се случва не без помощта на забележителен дизайн на сценичното й облекло, доста напомнящ стила на нашият дизайнер на бельо Николай Божилов, който събра доста модни награди през 2010 г. …

Arch Enemy

Arch Enemy

Музиката на ARCH ENEMY се поднася едновременно с агресия и мелодичност. Феновете можеха да съберат усещания както от закваската на „Heartwork” на CARCASS, през шведския екстремен метъл, та до свръхмелодичните почти хитови хармонии от най-новото творчество на шведите. Всяко тяхно парче е запомнящо се и носи своето настроение. Анархистичните убеждения на китариста-основател са отразени в текстовете по много философски и убедителен начин. Интересното е, че партиите на Jeff Loomis не се засукват в progressive услонения, а дърпат повече към heavy metal-a с препратки към HELLOWEEN. Това олекотяване е в равновесие с тежките вокали и сериозния риф, който не губят присъствие в композициите.

Arch Enemy

Arch Enemy

За „The Eagle Flies Alone” Alissa добавя към облеклото си специфична качулка с крила, каквато сме виждали в клипа. Интерпретирането на песни от различните периоди на ARCH ENEMY е направено много хомогенно и истинско до такава степен, че някъде около десето парче залинялата ми любов към тази банда се завръща с пълна сила и им прощавам всички „изневери”, заради слуховия пир, който тече срещу ми! Има и резачки да погъделичкат грубото ми ухо, има и епики, докосващи със силата на класики. Без да се ограничават в определен стил, петимата музиканти на сцената покоряват всеки фен с красотата на музиката.

Arch Enemy

Arch Enemy

Към 22:30 ч. блаженият ми медитизъм, съпроводен от ненапрегнати махове с глава е прекъснат някак внезапно. Феновете се ориентират бързо и залата започва да ехти от призиви. ARCH ENEMY са ни запазили брилянтен десерт, гарниран с подобаващ инструментал, където двамата китаристи да си излеят душевността – на всеки един и общата… Няма съмнение, че между най-обичаните композиции на Michael Amott има известни сходства, но това ги отличава от всички други мелодии, творени на тази планета! Малко преди края на шоуто, той отскубва поглед от китарата си и на лицето му грее усмивка. Поглъщащо изживяване…

Arch Enemy

Arch Enemy

Сетлист ARCH ENEMY:

Intro – Set Flame to the Night

 1. The World Is Yours
 2. Ravenous
 3. Stolen Life
 4. War Eternal
 5. My Apocalypse
 6. Blood in the Water
 7. You Will Know My Name
 8. The Race
 9. The Eagle Flies Alone
 10. As the Pages Burn
 11. Burning Angel
 12. No Gods, No Masters
 13. Dead Bury Their Dead
 14. We Will Rise

Бис:

 1. Avalanche
 2. Snow Bownd
 3. Nemesis
 4. Fields of Desolation

Очакващите да срещнат групата на мърч-щанда след концерта, който завърши към 23:00 ч., останаха с очакването. Все пак, за това се продаваха специални пропуски… Положените подписи върху всеки артикул на ARCH ENEMY го оскъпяваше с 20 лв. Се ла ви, приятели! Някой трябва и да плаща за голямото изкуство…

Rock Thrashler
зала Универсиада, София

Вижте галериите на ARCH ENEMY и JINJER от концерта.

 


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Трибют на Metallica от Hammerhead

Концерт на Katatonia в Пловдив на 17 септември

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 186 other followers

Devin Townsend Live in Sofia 2022

PARADISE LOST в София на 1 декември 2021 г.

Opeth в София на 25 септември 2021 г.

Статистика

 • 585 238 hits
%d блогъра харесват това: