The Other Side

Начало » Концертни репортажи » Галерии » SABATON като част от българския метъл пантеон

SABATON като част от българския метъл пантеон

Почерпете ни!

Почерпете жадния редактор и екипа на The Other Side! Благодарим и наздраве!

1,00 €

Концерт на Maltworm и Deadscape в Троян

LEFT TO DIE с концерт в София на 30 март

Концерт на Yarotz в София


Доста вода изтече от времето, когато рок-концерти пълнеха целия капацитет на зала „Универсиада“. За обща гордост на всички ни – публика, групи и организатори, върнахме тези дни и дори постигнахме едно ново равнище в концертната ни култура. Честито на всички, които се чувстват съпричастни! Трудно е да се прецени, но плътната човешка маса пред сцената, сборувана с людската завеса, покриваща седящите места от тавана до първия ред, гонеше 4000 блажени свидетели. Традицията времето на подгряващите групи да се прекарва в допиване около концертната дестинация бе спазена в пренебрежимо малка степен. Отново повод за всеобща гордост. При навременното излизане на първата банда бяхме вече внушителна орда с осезаемо присъствие.

Battle Beast

Battle Beast

Бележещите възходящо развитие BATTLE BEAST се явиха за тежката оценка на българските фенове в уреченото време. Среднотемпов марш отключи апаратурата за мощен звук. Нашето гостоприемство се изрази чрез мощната подкрепа от страна на феновете пред сцената за финландсия секстет. Чуваемо елементарната ритмика в размер 4/4 спря между песните и продължи без никаква промяна. Въпреки различните припеви и упражненията по високо и харшово пеене, именно еднаквите барабани унифицират песните на групата, а устойчиво-средното темпо не кръвонапълни слуховите ни рецептори. Лесносмилаемото и поп-ориентирано музициране може да издигат BATTLE BEAST в различни класации, но докоснаха в умерена степен хората, дошли да чуят тежки танкове! Макар и харшова, естрадната настройка на Noora Louhimo e доста близко копие на Тони Димитрова. (Вече ме питаха „Коя е тази?“, поради което предварително пояснявам – изпълнителката на песента „Ах, морето“.) Клавира на ремък, пък ме върна в ранните концерти на ФСБ, но по-лошото бе, че и еднообразната му бленда бе същата. Докато се засилваше усещането за комерсиализъм, публиката бе попитана обича ли музика от 80-те? Кавърът на диско хита „Touch in the Night“ на CILENT CIRCLE бе най-неприятната случка на този концерт. Докато скандинавието открива вмъкването на поп мелодичност в метъл музиката си, ние на юг сме пренаситени от захаросани изпълнители. Ако си живял в диктатура, където единствената свободно разпространявана западна музика е била всички албуми на MODERN TALKING, това вероятно имунизира и поколението ти срещу мелодичност! Затова SABATON станаха наши любимци! Докато в скандинавието откриват вкарването на поп мелодика в метъл албуми десетилетия след като ние сме се преситили на зъдължителната схема.

Battle Beast

Battle Beast

Нисичката вокалистка на  BATTLE BEAST ползва личен пиедестал за да общува по-пълноценно с публиката, който по някаква причина бе изчезнал за този концерт и дамата от време на мреме се качваше на каса от бира! (Колегата Баръмски е направил най-добрите фотоси от концерта!) „Heroes on Tour” идваше от няколко дати в Полша и именно  от полско пиво Лех (Lech) бе бирената каса, която имà честта да присъства и на срещата с феновете след концерта.

Battle Beast

Battle Beast

Поддържайки огъня на живото си шоу, хелзинци подканиха цялата публика да стане на крака за финалното си парче – „Out of Contrtol“. Туф-таф-туф-таф започна отново познатата ритмика и краката на феновете от трибуните омекнаха веднага след началото. Половинчасовия сет не утвърди звездните позиции на петимата музиканти. Въпреки забележките ми, BATTLE BEAST са приятно попълнение към турнето, а и имаше хора, които ги харесаха. Факт е, че докато около DELAIN се трупаха хора след концерта, финландците чакаха малко самотно единиците си почитатели до тях.

Battle Beast по време на биса на Sabaton

Battle Beast по време на биса на Sabaton

След умереното „събличане“ на сцената и разкриването на символите на DELAIN, интродукцията преминава в доста здрав риф. Дребничката гост-китаристка Merel Bechtold идва от по-тежките поджанрове на метъла и това се чуваше от седемструнната й китара. Ритмиката осезаемо се усложнява и барабаните изземват онази водеща функция, която не чухме в откриващата група. Няма никакво съмнение, че SABATON подариха тази публика на съпорт бандите и усмивката не слиза от личето на вокалистката на DELAINCharlotte Wessels. Ниското пеене в откриващата песен е проблем за фронт-дамата, но гласът и се разкри в цялото си богатство по време на едночасовото им представяне. Докосвайки оперната техника и едновременно с ацната* постановка, тя изгражда специфичен стил на пеене с чист глас. Пасажите със спокойни внушения отстъпваха като въздействие на силното високо пеене. Разнообразните песни и живо присъствие на останалите музиканти намери силен отклик у публиката. Групата получи и подготвен от фенове трибагреник с логото си!

Delain

Delain

Знаейки каква фенска маса и последователи натрупаха NIGHTWISH с Tarja в България, не бих се учудил ако следващото име, привлекло тази мощна публика е именно DELAIN! Те имат таланта да представят творчеството си дори на фенове, които не са ориентирани към този сегмент на метъла. Мелодия, рифове и характер във всяка песен прави от слушането им доста приятно преживяване. На живо Charlotte има много по-младежко излъчване в сравнение с официалните видеа на холандците. Отделно в почти всичките им парчета присъства модулация в тоналността, което освен ефектно е и доста трудно за изпяване. Но именно в тези моменти си проличаваше школовката и силата на гласа на групата. Басистът Otto van der Oije добавя на места дълбоки дрезгави бекове. А клавирите на основателя Martjin Westerhold (ех-WITHIN TEMPTATION) бяха повече аранжимент, отколкото компонент от музиката. На места изпуснатата мелодичност напомняше повече на съгражданите им от THE GATHERING, отколкото на поп привнасяния.

Delain`s merch

Delain`s merch

Изпратихме DELAIN с бурни овации, а дълбокият им поклон бе от сърце. Както и след поклона на ELUVEITIE през 2013 г., скандиранията „Sa-ba-ton“ избухнаха веднага.

Sabaton

Sabaton

SABATON са вече голямо име не само в България. Не е прецедент за тях да подготвят мърч за отделни свои концерти. Разбира се, доста е впечатляващо да видиш националния си флаг на официален T-shirt на шведите с уникален дизайн. А фабрични знамена с логото на шведите се предлагаше на фона на шведско и на българско знаме. Подготвената сцена също впечатляваше с мащаби и размах.

Sabaton`s merch

Sabaton`s merch

Чезнещата светлина се синхронизира с нарастващия шум от хиляди гърла и тропот на крака. Интродукция при която прозвучава цялото студийно „The Final Countdown“ от едноименния албум на EUROPE е устойчива тенденция още от 2013 г. за SABATON. А авторското им „The March to War“ преля в звуци от тежка верижна машина. Фарове на танк блеснаха срещу тълпата и ротата в традиционен зимен комуфлаж се появи на сцената. Декорът зад групата е достоен за световни сцени. Куполът на танка е всъщност барабанния сет на Hannes Van Dahl. (Което оставя впечатление, че бойната машина е Ямаха…)

Бойната машина е готова да поразява

Бойната машина е готова да поразява

След „Ghost Division“ публиката избухна в такива овации и тропот, че Joakim Brodén известно време само демонстрираше почудата и задоволството си. „Много е хубаво да се завърнем тук. Вие всеки път сте повече и по-шумни!“ И шведите продължиха с пироните в програмата, не спирайки да се възхищават на отклика на хората. След „Carolus Rex“ певецът изрече „Благодаря“ на чист български и предаде щафетата на българската връзка в групата – Thobbe Englund, за по-нататъшна комуникация на родния език. Китаристът не се посрами и феновете буквално заклокочиха. Поднесеното многопластово уважение към българската публика се върна към групата с желанието да изпълняват песните от албума „Carolus Rex“ на шведски език. Над плътната тълпа пред сцената се вееха шведски и български знамена с логото на бандата.

Sabaton

Sabaton

Отново традиционно за концертите на SABATON, имахме възможността да избираме между различни песни или на какъв език да бъде изпято дадено парче. Бе подчертано, че е изпълнено обещание, поето на концерта в Каварна, да изпълнят поне по едно парче от всичките си албуми. Въздействието между музикантите и феновете бе изключително осезаемо, заради маниера на квинтета, който е лишен от театралност. Бойната машина мачкаше, а армията бе българска. В хумористичната част на концерта, където Joakim и двамата китаристи се „надсвирваха“, Thobbe си беше подготвил лафовете на български: „Айде!“, „Сериозно?“ и „Некадърник!“ режеха срещу англоезичните предизвикателства на колегите му доста забавно. След мощните овации и инцидентната бира, погълната от певеца, избухването „Българи, юнаци“ доказа, че макар и шведи,  SABATON са добавени в пантеона на българското метъл движение.

Sabaton

Sabaton

По време на предвидените бисове, Joakim Brodén покани на сцената 12 годишния Тони, който освен че пеел всички песни на групата, можел да свири на барабани цели дискографии на редица метъл групи. Младото българче бе гост на SABATON по време на целия първи бис. Макар сравнително млада група, шведите са обхванали поколения наши маниаци, чиито деца отрано се запознават с тях!

Sabaton и Тони

Sabaton и Тони

След аутрото, публиката не напусна залата и станахме свидетели на непредвидения бис „Swеdish Pagans“, след което момчетата горещо си взеха довиждане с България. Полунощ бе отминало.

Сетлист на Sabaton

Сетлист на Sabaton

_____

*Ацнати вокали – Буквално означава с хълцане. Названието се използва за техника, при която последния (или не само) тон се изпява високо със извивка при нестегнати гласни струни. Техниката започва да се употребява широко от new wave групите, но присъства в родопските народни песни и при някои поп изпълнители.

Rock Thrashler

28 януари 2015 г., зала Универсиада, София

Фотографии: Димитър Баръмски © и Rock Thrashler ©

Вижте цялата фотогалерия от концерта на Димитър Баръмски ©

Реклама

4 коментара

 1. […] път подкрепени от DELAIN и BATTLE BEAST. Очаквайте подробен репортаж от Rock Thrashler, а сега се насладете на фотографиите на […]

  Харесвам

 2. […] още помним миналогодишното триумфално и първо гостуване на BATTLE BEAST у нас, когато откриха като специални гости […]

  Харесвам

 3. […] на BATTLE BEAST бе за мен травматично преживяване, а представянето им на 28.01.2015 г., като съпорт на SABATON – кошмарен спомен. Обременен от […]

  Харесвам

 4. […] турне на шведската бойна машина и преминаването му през София на 28 януари 2015 г., когато те ни демонстрираха, колко са пораснали. Шоуто, […]

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Telegram канал на The Other Side

Метълургия

Концерт на Eufobia, Polygon и Shambless в Пловдив

Tankard идват на Running Free Festival 2023

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Присъединете се към 200 други абонати

Концерт на Vomitory в София

Концерт на Cult Of Occult в София

RSS Метълургия

 • Метълургия еп. 19, 23.03.2023
  Водещият Mrazek върна слушателите назад във времето с песни на IMPALED NAZARENE, WATAIN и THE KOVENANT. 
 • Метълургия еп. 18, 16.03.2023
  Слушателите се върнаха назад във времето с класики на TYPE O NEGATIVE, LUCYFIRE, ARCTURUS, BOLT THROWER, SARKOM, MY DYING BRIDE и др.
 • Метълургия еп. 17, 02.03.2023
  Бяха представени нови песни от AVULSED, CRADLE OF FILTH, ISOLE и LORDS. Слушателите разбраха новини за предстоящи събития на живо и новини за българската сцена. В предаването звуча музика на BENDIDA, GODS OF ANCIENT, ГОРЯНИ, VOMITORY, BLAZE OF SORROW, HYPERBOREA и др. […]
 • Метълургия еп. 16, 16.02.2023
  Бяха представени новите песни българския Black Metal проект INSPELL. Слушателите разбераха новини за предстоящите събития на живо и новини за българската сцена. В предаването звуча музика на NILE, DYING FETUS, SENZAR, VOMITORY, ROTTING CHRIST, БАЛКАНДЖИ, EUFOBIA, DJEVEL и др.  […]

W.A.S.P. отлагат юбилейното си турне за 2023 г.

Статистика

 • 654 548 hits
%d блогъра харесват това: