The Other Side

Начало » Новини » Медии » “RökFlöte” от JETHRO TULL в „Картини от една изложба”

“RökFlöte” от JETHRO TULL в „Картини от една изложба”

Почерпете ни!

Почерпете жадния редактор и екипа на The Other Side! Благодарим и наздраве!

1,00 €

Концерт на Vader в София

Концерт на Cavalera в София

Концерт на Toxic Holocaust в София

Trap Fest 2024

Мото-рок фест Предел 2024

Предаването за концептуални албуми „Картини от една изложба” с водещ Сергей Шишов представя “RökFlöte” от JETHRO TULL. Събота, 22:00 ч., програма „Хоризонт” на Българското национално радио.

Ian Anderson, певец, флейтист и лидер на британската прогресив рок група JETHRO TULL, размишлява върху темата за боговете от Скандинавския пантеон в албума “RökFlöte” (“Рок флейта“). Повод за това са неговите изследвания на викингските му корени, и така подготвя 12 песни в ямбичен и трохеен тетраметър за историите на някои от героите и главните скандинавски богове, вдъхновили автори като Richard Wagner и John Ronald Reuel Tolkien.

Anderson е привлечен от тази тема поради интереса му към собствените му корени, откривайки, че неговата ДНК по бащина линия произхожда от Балканите, след което неговото „племе“ е мигрирало през неолита към Западна Европа и Скандинавия. Набезите на викингите в земите на днешна Великобритания донасят неговата кръвна линия в родната му Шотландия и той използва тази идея като вдъхновение за последното засега издание на легендата JETHRO TULL.

Заглавието “RökFlöte” ни предлага типична игра на думи от Ian Anderson, като „Rök“ предизвиква асоциации с апокалиптичната битка Ragnarök (Залезът на боговете) от скандинавската митология, заедно с по-очевидната игра на думи за „rock“ музика. „Flöte“ пък на немски е „флейта“, любимият инструмент на Anderson, който първоначално е имал замисъла да направи инструментален албум за флейта и рок група.

Jethro Tull - RökFlöte

Jethro Tull – RökFlöte

Така пред нас оживява първичната празнина Гинунгагап, в която живее великият дух на света Фимбултир, навлизаме в повествованието с „Пророчествата на Вьолва“, или „Вьолуспа“, първата и най-известна поема от „Поетичната Еда“, която представя историята за създаването на света и идващия му край. Тя именно е разказана от пророчицата Вьолва, която говори на върховния бог Один. Долавяме след това очарованието на Фрейя, богинята на любовта, плодовитостта, щастието и пролетта.

Локи, богът на хитростта и пакостите, който е от групата ледени великани Йотуни, е герой на историята как успява с измама да накара Хоар да изстреля стрела, направена от имел, към Балдер, сина на Один, когото той смята за неуязвим. Локи е персонаж и в друга песен, в която се говори за неговия син от великанката Ангербода, вълкът Фенрир.

Към края се появяват ангелът хранител Вьорьоз и любимецът на шведите Ньорд, бог на богатството, плодородието, морето и морските пътувания. Когато Ньорд се разболял и починал, шведите безутешно скърбели за него.

Албума “RökFlöte”, или “Рок флейта“, ще чуем в предаването “Картини от една изложба® на програма “Хоризонт”, събота, 22 юни, след новините от 22:00 ч.


Елате в Telegram канала на The Other Side чрез следния линк t.me/theothersidezine и/или се абонирайте за нашия бюлетин!


Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Telegram канал на The Other Side

Метълургия

Концерт на Austere в София

Концерт на Батюшка в София

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Присъединете се към 204 други абонати

Sofia Metal Fest 2024

Концерт на Cytotoxin в София

Концерт на Eluveitie в София

Концерт на Evergrey в София

Статистика

  • 700 622 hits