The Other Side

Начало » Концертни репортажи » Популярни и непопулярни хватки в концертния метъл живот (SIRENIA, DEADSCAPE, GHOST WARFARE)

Популярни и непопулярни хватки в концертния метъл живот (SIRENIA, DEADSCAPE, GHOST WARFARE)

Почерпете ни!

Почерпете жадния редактор и екипа на The Other Side! Благодарим и наздраве!

1,00 €

Концерт на Vader в София

Концерт на Cavalera в София

Концерт на Toxic Holocaust в София

Trap Fest 2024

Мото-рок фест Предел 2024

Заформящата се Sympho-Melody Metal вечеринка, подготвена ни от Perfect Storm Events и При Черепите – OldSkull Сlub, предвещаваше разходка по тънък лед за дебютното представяне на SIRENIA по нашите южни ширини… Дългогодишните проблеми на Morten Veland (g., b.v., programing) със събирането на съмишленици за състава на групата му, отдавна са го отказали от концертирането с пълнокръвна група. TRISTANIA – SIRENIA – MORTEMIA е неговият път към музикалната самота, но това е тема за друг материал. В сходната по население с нас Норвегия имат сходни проблеми с музикантите… Силната българска заявка от две подгряващи групи също се е подхлъзвала през годните с изпълнения, които са имали своите забележки за представянията си. Но днес отваряме нова страница и ведър разум и чист слух.

Концерт на Sirenia

Планът за вечерта се проваля изначално и вратите се отварят с 20 мин. закъснение в 20:50 ч. Изключително културната симфо-готик публика, вместо да се втурне стихийно, оформя дисциплинирана опашка пред входа, състояща се от около 80 човека. Макар и малко тромаво, влизането на ценителите на цялостното усещане от концерта не прехвърля началото на първата група за вечерта, което е отместено с въпросните 20 минути.

GHOST WARFARE излизат на сцената в 20:20 ч. и забиват директно, без интродукции. Групата свири изцяло на живо, даже ползва олдскул монитори. Свързват първите две песни, чиито текстове са ни поднесени на български език. Вокалистката им е осезаемо надобряла в артикулирането на кантата си, които са сложно композирани с множество полутонове и изискват наистина контрол на пеенето. Няма влаганите друг път подложки и ако се вторачим, бихме могли да чуем несъвършени моменти в пеенето, но живата откровеност на изпълнението е удоволствие да се чуе точно в този вариант!

Ghost Warfare
Ghost Warfare

След краткия анонс, GHOST WARFARE обявяват, че следващите три песни са от последния им албум. Усложнената ритмика се набива на ухо още от началото на новите композиции. Хармониите определено са авторски и отличават композиторските усилия на авторите в групата. В тях е заложено някакво орфическо усложняване, което превръща музиката им в елитарна, но определено е привлекателна за по-претенциозните слушатели. Двете китари са полифонични и имат различни партии. Басът ми се струва свръхдетайлизиран в композициите. Техническите възможности и живото изпълнение на момчетата и дамата са на високо равнище. Пеенето се промъква между композираните инструменти в сложна плетеница, която е неочаквана за слушателя, но не изисква свикване, а носи удоволствие на музикалното преживяване!

Ghost Warfare
Ghost Warfare

Що се отнася до моите срещи с GHOST WARFARE, това е най-доброто им участие, на което съм присъствал! Без да многодумстват, те се снимат с публиката и слизат от сцената, след 35-минутния им сет. Мърч зоната им не е богата, но феновете имаха възможност да се сдобият със същественото от творчеството им – техните албуми.

          Сетлист GHOST WARFARE:

01. The Path Between
02. 13032777
03. Master of the Fade
04. Perfidy II
05. Insight

Силата на DEADSCAPE е в студийните параметри на програминга, който ползват за участията си. Твърде съвършеният баланс и бек-лайнът, който ползват е развит до концепция на съвършенството, но предлага една стерилност на представлението, което започва в 21:10 ч. Пространната интродукция от пиано и щрайх дава възможност всички да се настроят за предстоящото…

Групата влиза шумно и мощно в първото си парче. Множеството им участия напоследък са им докарали твърда маса фенове. Що се отнася до музиката, DEADSCAPE са достигнали едно ниво на перфекционизъм, който е бетонирал актуалния им сетлист. Преодолени са много от грешките, които правеха в миналото. Чува се втората им китара. Фронтдамата не само „мяука” между песните, а отправя и мощни харшови призиви, които създават настроение, но и главоболия на пулт-оператора. Изобщо, детайлите на спектакъла им са изчистени до рафинираност. Пред всеки от музикантите седи таблет с контролираните параметри на представлението. И въпреки всичко това, музиката им сякаш започва да застива в съвършения си калъп. Мисълта за новия материал, който пишат, ме изтръгва от тези мрачни мисли. Както и мощният рев на Мирела Канева (v.):

Deadscape
Deadscape

– Как сте Микстейп? – Публиката откликва с мощни подвиквания. След това нежно, почти детско гласче, ни пита пак. – Как сте Микстейп? – Всички се смеем на контраста.

Контролираните параметри на сета им потичат отново в изящната си лабораторна дестилираност с добавена дигитална подложка, преминаваща на места в интермедиа. Мелодичният death metal търпи развитие в усещане за полиморфен dark metal с различни влияния. Микрофонните стрес-тестове са направили тонрежисьора предпазлив и шепотът на фронтдамата и беквокалите на клавириста не излизат с нужния интензитет в „The Brightest Light”. Това не отнема от живото свирене и пеене на музикантите, което е на ниво, но и „патериците” се усещат. DEADSCAPE завършват 45-минутния си сет с динамичното „From the Colourless Skies”, разсечено от акустичното соло на Ани Димитрова (g.) и сякаш подканящо ни да посетим и следващото им участие.

– Елате по-близо за снимката – не хапем! – Призовава ни мощното гърло на групата за последно.

Deadscape
Deadscape

После, в зоната на мърча наблюдавам босоногата вокалистка, как се разминава с фенове с тежки кубинки и получавам почти болезнени изтръпвания по пръстите на краката, които, за щастие, не са съпричастни, а само психологически…

          Сетлист DEADSCAPE:

          Intro (To Ashes)

01. Forsaken
02. Stillborn
03. The Artist
04. The Brightest Light
05. In Desolate Silence
06. The Shadow Of The Clouds
07. From The Colourless Skies

Както вече споменахме, концертният живот на SIRENIA има своите ограничения, за които ние сме подготвени. Малко преди 22:30 ч. тяхната симфонизирана интродукция с хорове прозвучава в затъмнения клуб. Групата се появява на сцена в звезден маниер и вокалистката Emmanuelle Zoldan ни приветства:

– Hеllo, Sofia! How аre you doin`? Are you ready for the show? – След което бандата забива мелодичния си Symphony/Gothic Metal в отсъствието на басист. Подложката с бас партии и симфонизации е деликатна, но още на следващата песен влизат груби клавири от бек-ап-а.

Sirenia
Sirenia

SIRENIA се смущават от буфосинхроничните компоненти на концертите си, колкото скандинавските нудисти се смущават от голотата си. За тях е важно да зарадват феновете с хармонии и красота, въпреки трудностите с окомплектоването на групата. Живо изпълнените инструменти са доволно прецизирани като изпълнение. В началото на сета озвучаването на барабаните бе някак дисбалансирано, но още на второ парче звукът стана съвършен. Фронтдамата е със силен, не много висок глас, който прави впечатление с плътност и контрол. Опънати са микрофони и за беквокали, но такива текат от подложката, без да се преиграва с имитацията им. В цели пасажи от музиката на норвежците тези подложки доминират композиционно, а двамата китаристи „манекенстват” и си пийват бирички. Когато рифират, обаче, се рифира сериозно и се сменят инструменти за различните тракове.

Превеждайки ни през стари и нови песни, SIRENIA твърдо пазят слухолептични хармонии, проста ритмика и въобще слушаеми композиции. Усетът им за хармония е в противовес на повечето им колеги от тяхната родина, но именно това е докарало към 250 от специфичните им фенове на концерта. Ангелогласните и по-грубовати вокали рисуват приятни и лесносмилаеми мелодии, които завладяват слушателя с лекота и непретенциозност. Кавърът на DESIRELESS „Voyage, voyage” съвсем естествено се вписва в репертоара им и ни подсказва, че макар и метъл, групата се стреми към едно по-популярно звучене. И го постига! За това репликите за довиждане след час идват сякаш подранили и 250 фена викат SIRENIA на бис. Получаваме едно допълнително парче, което не добавя нещо ново от нещата, споделени до тук.

        Сетлист SIRENIA:

          Intro (Seti)

01. Adiction № 1 
02. Dim Days Dolor
03. Into the Night
04. In Stix Embrace
05. Deadlight
06. Lost in Life
07. A Thousant Scars
08. Treasure n`Treason
09. Nomadic
10. Voyage, voyage (DESIRELESS cover)
11. Wintry Heart
12. My Mind`s Eye
13. The Other Side

          Бис:
          Intro 

14. The Path to Decay

Sirenia
Sirenia

Двете български банди седяха много по-добре на сцена от хедлайнера и музиката им представлява ценност не само за регионалната сцена! Дано имат шанса да я представят на по-широка аудитория! Въпреки че за 21 години съществуване SIRENIA свириха за пръв път в България, в концерта им нямаше нищо специално. Даже изглеждаха малко уморени и отегчени от края на турнето си. Не намерих причина да ги видя след концерта на мърч щанда и заминах да погаля ухо с нещо по-сурово…

Rock Thrashler
18.02.2024, София, Mixtape 5, A Side
Снимки: авторът ©


Елате в Telegram канала на The Other Side чрез следния линк t.me/theothersidezine и/или се абонирайте за нашия бюлетин!


Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Telegram канал на The Other Side

Метълургия

Концерт на Austere в София

Концерт на Батюшка в София

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Присъединете се към 204 други абонати

Sofia Metal Fest 2024

Концерт на Cytotoxin в София

Концерт на Eluveitie в София

Концерт на Evergrey в София

Статистика

  • 700 985 hits