The Other Side

Начало » Новини » Медии » “Духът на България” от Теодосий Спасов и „Космически гласове“ в „Картини от една изложба”

“Духът на България” от Теодосий Спасов и „Космически гласове“ в „Картини от една изложба”

Почерпете ни!

Почерпете жадния редактор и екипа на The Other Side! Благодарим и наздраве!

1,00 €

Концерт на Maltworm и Deadscape в Троян

Концерт на Ashes Of Ares

Концерт на Yarotz в София


Предаването за концептуални албуми „Картини от една изложба” с водещ Сергей Шишов представя “Духът на България” от Теодосий Спасов и „Космически гласове“. Събота, 22:00 ч., програма „Хоризонт” на Българското национално радио.

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, този път решихме да представим албума „Духът на България“ на нашия Теодосий Спасов и хор „Космически гласове“ с диригент Ваня Монева.

За участие са привлечени също така пианистът Ангел Заберски, Юлиян Янушев – саксофон и кларинет; Ангел Димитров – китара и тамбура, гъдуларят Пейо Пеев, гайдарят Красимир Кондов, Веселин Веселинов – контрабас, Стоян Янкулов – барабани и тъпан, и Христо Йоцов – ударни инструменти.

Теодосий Спасов и Космически гласове - Духът на България

Теодосий Спасов и Космически гласове – Духът на България

Ето какво споделя Ваня Монева в интервю за Августа Манолева: „Целият албум е по музика и текст на Теодосий. Аранжиментите са също негови. Текстовете е направил във фолклорен стил. Някои от партитурите ни изпрати от Щатите през януари 2001 г., защото беше там, февруари месец ние подготвихме всичко и март записахме. Стана много бързо. Музиката е хубава и увлича. Когато си дойде, нямаше никакви изисквания и забележки. Идваха му само нови идеи, пробвахме ги, за да се обогати частта, която репетираме. Например по време на записите му хрумна образа „Магия за любов“ – това е едно словесно наричане, което се превърна в драматичен акцент на цялото произведение. За мен това е събирателният момент в цялостното произведение. Следвана е българската традиция да се надума, да се наговори нещо, за да стане. Една бяла, хубава, светла магия за любов. Да го грабне момъка, да го задържи за себе си. Музиката на Теодосий е много силна, с различни настроения и напластявания. Съумял е да натрупа пластични редувания“.

Драмата в албума започва с пиесата „Разсъмване“ – отваряне към светлината, любовта, всичко красиво и светло, преминава през магията на любовта, за да стигне своя апотеоз в „Емине“, последната част, в която момата се жертва за да запази гордостта си, хубостта си и всичко стойностно в нея.

Албума “Духът на България” ще чуем в предаването “Картини от една изложба” на програма “Хоризонт” в събота, 20 май, след новините от 22:00 ч.


Елате в Telegram канала на The Other Side чрез следния линк t.me/theothersidezine и/или се абонирайте за нашия бюлетин!

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Telegram канал на The Other Side

Метълургия

Концерт на Nile в София

Tankard идват на Running Free Festival 2023

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Присъединете се към 202 други абонати

Концерт на Watain

Концерт на Cult Of Occult в София

W.A.S.P. в София

Статистика

  • 661 867 hits
%d блогъра харесват това: