The Other Side

Начало » Новини » Медии » „Копнение“ от БЕЗКЛАВИШНО ТРИО на Теодосий Спасов в „Картини от една изложба”

„Копнение“ от БЕЗКЛАВИШНО ТРИО на Теодосий Спасов в „Картини от една изложба”

Почерпете ни!

Почерпете жадния редактор и екипа на The Other Side! Благодарим и наздраве!

1,00 €

SÓLSTAFIR са специални гости на концерта на APOCALYPTICA в Пловдив, шоуто се мести на 3 септември

Концертът на TIAMAT в София се мести точно с 1 година – 29 октомври 2022 г.


Предаването за концептуални албуми „Картини от една изложба” с водещ Сергей Шишов представя „Копнение“ от БЕЗКЛАВИШНО ТРИО на Теодосий Спасов. Събота, 21:00 ч., програма „Хоризонт” на Българското национално радио.

Има едно изкуство, което пряко стига до сърцето и емоциите, и ако има силата, въздига ги. Мнозина са призвани, но малцина са избрани да създават музика за душата. Сред тези избраници на Съдбата е Теодосий Спасов. Неговата музика е определяна като неземна и космическа, наричат го Кавала на планетата. Но най-ценното качество на музиката, която той създава, е, че е наша, българска, а по свой начин тя докосва всеки човек и всяко същество тук, на Земята. Той успява в кавала си да улови ветровете на Еверест, съумява да накара дори пингвините на остров Ливингстън да се заслушат в неговите изпълнения с неповторимо съчетание на народна музика с елементи от джаз, класика и електронна музика.

Теодосий споделя: „Предисторията на албума „Копнение“ е натурална и естествена. В годините се появяваха спонтанно теми и идеи за нови композиции, които записвах на ноти и в движение изпълнявах по концерти с най-различни групи и състави. Не бях сигурен как точно трябва финално да бъдат издадени на компакт диск във вид на мой пореден албум. Естествено точно тези пиеси се отсяха във времето като незаписани и дойде моментът да ги запиша в този драматургичен ред. Обикновено обичам да записвам албум след турне или след многократно изпълнение по концерти на определен репертоар. Тогава всички излишни музикални решения остават някъде назад по пътя на тяхното изкристализиране и резултатът от записите на музиката е блестящ по отношение на конкретиката на музикалния изказ“.

И продължава: „Концепцията на този албум е да създам и запиша музика без участие на клавишен инструмент. Исках тя да звучи пространствено като форма и конкретно в мелодичен, басов и ритмичен план. Чрез художествените средства на звукоизвличане на флажолети и пицикати при баса, на перкусионни специални звуци при барабаните, внимателно дозирани аналогово – електронни звуци при кавала и баса, да не се усеща липсата на хармония. Имах желанието музиката да въздейства многопланово, като стилове и жанрове. С една дума „World Fusion Conception”. Мисля, че го постигнахме заедно с Александър Леков – бас китара и Начо Господинов – ударни инструменти. Разбира се, не бих пропуснал да спомена и звукорежисьорския и технически екип на Студио 2 на БНР в лицето на Константин Райдовски, Георги Топорчев и Михаил Михайлов, които подходиха оригинално и творчески в тази концепция“ – завършва Теодосий Спасов.

Безклавишното трио - Копнение

Безклавишното трио – Копнение

Албумът „Копнение“ на БЕЗКЛАВИШНОТО ТРИО, в който жанровата ограниченост просто липсва, отваря вратите на необятното в нас. Заедно Александър Леков и Начо Господинов, Теодосий пее, свири на кавала си и ни представя букет от осем музикални пиеси. Дава верния ориентир на „Изгубените китове“, вдъхновява едно „Глухарче“ да разцъфти и да полети… „Ние сме вода“ и водата в нас кипва, понесени от “Беломорска песен“, „Яфо“ и „Право-ново“. Емоционалните му експерименти продължават в „Епруветка“ и накрая, разпалил нашата божествена искра, ни изстрелва високо, високо в далечно „Копнение“ със стиховете на Пейо Яворов.

Артист, музикант, композитор, Теодосий Спасов с БЕЗКЛАВИШНОТО ТРИО намира онзи магически начин да ни изпрати на далечно пътуване навътре и все по-навътре в себе си, чак към корена.

Константин Райдовски, който е продуцент звукозапис на албума, тонинженер, прави монтажа и смесването, междувременно получи на 29 октомври 2022 г. в Нови Сад, Сърбия, наградата за звукозапис на композицията „Копнение“ на 18-ия конкурс за звукозаписи на обществени услуги “Taktons 2022”.

Албума „Копнение“ ще чуем в събота, 12 ноември, в предаването “Картини от една изложба” на програма “Хоризонт” на БНР, след новините от 21:00 ч.


Елате в Telegram канала на The Other Side чрез следния линк t.me/theothersidezine и/или се абонирайте за нашия бюлетин!


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Telegram канал на The Other Side

T-Front Festival с участието на EUFOBIA, URBAN GREY, ENGINEER OF DEATH и SULLEN BUT STRAIGHT в Троян

Autumn Assault 2022

Metal Force HMC обяви четири екстремни концерта тази есен в София

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Присъединете се към 198 други абонати

Концерт на Primordial в София

Opeth live at Ancient Theatre Plovdiv 2022

RSS Метълургия

 • Метълургия еп. 6, 01.12.2021
  Бяха представени песни от новите албуми на българските групи КЛАДА и ELLYSIUM. Новини за предстоящите концерти на PANTERA, THE EXPLOITED, PYOGENESIS и TSENA KOEV. Бе представена българската група СЕВЕРИЯ, а българоезичните песни са на ABBADON. В предаването звуча музика на HUNTING GIANTS, REDRUM INC., HALO METAL BAND, SERPENTINE CREATION, ANAL DISSECTED ANGE […]
 • Метълургия еп. 5, 24.11.2021
  Бяха представени песни от дебютните албуми на българските групи GODS OF ANCIENT и LORDS. Научихме новини за предстоящи концерти. Българоезичните песни са на DIABOLISM, САРАКТ и DARK INVERSION. В предаването звуча музика на OBSIDIAN SEA, CONCRETE, BESTIA ATER, SERPENTINE CREATION, BENDIDA, TSENA KOEV, EUFOBIA, REUNION, THE REVENGE PROJECT и др. […]
 • Метълургия еп. 4, 17.11.2022
  В предаването „Метълургия“ по радио BadRock Hard&Heavy на 17 ноември бяха представени нидерландската Death Metal банда GRIM FATE, три българоезични песни на BOLG, както и българската фентъзи група AEGONIA. Научихме новини за GROZA, MALTWORM, VELIAN, XENTRIX и NANOWAR OF STEEL. В предаването звуча музика на PYOGENESIS, MYSTICA, ISOLERT, INFERNAL STORM, IS […]
 • Метълургия еп. 3, 10.11.2022
  В предаването „Метълургия“ по радио BadRock Hard&Heavy на 10 ноември, четвъртък, от 21:00 ч. бяха представени норвежците DJEVEL, предвождани от легендарния барабанист Faust, българите ФЕНИКС, както и канадската банда TRISKELYON. Научихме новини за GODS OF ANCIENT, MALTWORM, ELLYSIUM, КЛАДА и AXECUTOR. В предаването звуча музика на PYOGENESIS, THE REVENGE […]

W.A.S.P. отлагат юбилейното си турне за 2023 г.

Статистика

 • 644 641 hits
%d блогъра харесват това: