The Other Side

Начало » Новини » Медии » “Unsung Prophets & Dead Messiahs” от ORPHANED LAND в “Картини от една изложба”

“Unsung Prophets & Dead Messiahs” от ORPHANED LAND в “Картини от една изложба”

Почерпете ни!

Почерпете жадния редактор и екипа на The Other Side! Благодарим и наздраве!

1,00 €

HAMMERHEAD (BG) с концерт в памет на Cliff Burton на 27 септември

SÓLSTAFIR са специални гости на концерта на APOCALYPTICA в Пловдив, шоуто се мести на 3 септември

Концертът на TIAMAT в София се мести точно с 1 година – 29 октомври 2022 г.


Предаването за концептуални албуми „Картини от една изложба” с водещ Сергей Шишов представя “Unsung Prophets & Dead Messiahs” от ORPHANED LAND. Събота, 21:00 ч., програма „Хоризонт” на Българското национално радио.

„Представи си хора в някакво подземно пещероподобно жилище, което има открита и дълга пролука за светлината по цялата пещера. Нека в него да живеят хора от детинство с така поставени на нозете и на шията окови, че като се намират тук, да виждат само това, което е пред тях, без да могат да обръщат главите си поради оковите…“

Платон, „Държавата“, Седма книга, „Сенките и пещерата“, превод проф. Ал. Милев

Тези редове от началото на „Алегорията на пещерата“ на Платон, в която древногръцкият философ твърди, че „знанията, придобити чрез сетивата, са нищо повече от мнение и че за да имаме истинско знание, трябва да го придобием чрез философски разсъждения“, служат като основа за шестия студиен албум на израелската симфоник метъл група ORPHANED LAND (ОСИРОТЯЛАТА ЗЕМЯ). Нейното начало е в градовете Bat-Yam и Petah-Tikva, Израел, където през 1991 г. няколко тийнейджъри решават да свирят Death и Doom Metal.

Певецът Kobi Farhi споделя:

„Започнахме преди 27 години докато учихме в гимназията. Името ни е антоним на свещената земя, обетованата земя, да, ние си мислим, че тя е свещена, но тя преживя толкова войни, кръвопролития и конфликти през последните столетия. Така че ние решихме, че тя е по-скоро осиротяла, отколкото свещена или обетована земя. И така измислихме името. Направихме шест студийни албума, свирихме в повече от 40 страни и бих казал, че най-доброто нещо, което трябва да кажем за нас, е, че станахме най-известната израелска група сред арабите“.

news_Orphaned Land - Unsung Prophets & Dead Messiahs

Orphaned Land – Unsung Prophets & Dead Messiahs

В наши дни ORPHANED LAND се смятат за родоначалник на стила Oriental Metal, в аранжиментите на отделните им изпълнения са включени инструменти от целия регион на Близкия изток, наред с участието на пълномащабен симфоничен оркестър и хор, но също така те са определяни като Heavy Metal дипломати заради акциите им за мир между различните религии. Не е случайно, че Progressive Rock лидерът Steven Wilson работи с тях, а Steve Hackett, бившият китарист на GENESIS, ги кани в кампанията си за мир.

Разказът на Kobi Farhi продължава: „Ние сме политическа група и винаги разказваме истории, свързани с макро ситуацията в Близкия изток. Това сякаш е наша отговорност. Не си представям, че с ORPHANED LAND мога да споделям лични проблеми, това никога не сме го правили. Мога да го направя в някой мой си проект.

Албумът “Unsung Prophets & Dead Messiahs”, или „Невъзпяти пророци и мъртви месии“, подготвяхме 5 години, силно повлияни от творбите на Платон и осуетените стремежи на мирни революционери през цялата човешка история. Ядосани сме наистина на правителствата, медиите и на всичко, с което ни промиват мозъците. Ние сме в капан на система, която просто стана по-умна. Тя само изглежда, че ни дава свобода. Императорите все още са императори и независимо колко далеч е стигнало човечеството с технологии или научни изследвания, или нещо друго, що се отнася до това как едно човешко същество се отнася към друго, ние все още сме на същото място. Ние сме дрогирани от медии и клюки, които ни отдалечават от онези неща, които са наистина важни. Ние четем и знаем повече за размерите на Ким Кардашиян, отколкото за децата, които умират в Африка, само защото нямат чиста вода, която да пият. Айнщайн веднъж беше казал: „Светът няма да бъде унищожен от онези, които правят зло, а от тези, които ги гледат, без да им попречат“. Ние сме тези, които се страхуваме от светлината, като пещерните хора на Платон, като синовете на Израел, които не искаха да напуснат робския си живот в Египет и да тръгнат след Мойсей към Обетованата земя.

Когато пиша музика с групата, винаги се опитвам да разбера защо човечеството не е в състояние да излезе от цикъла на войните, кръвопролитията и егото – продължава Kobi FarhiТова не се дължи на липса на решения. Има много такива решения. Най-големият проблем е, че хората не искат да се изправят пред тези проблеми. Нашата образователна система ни учи на тригонометрия, но не и на човешко поведение, ние научаваме факти от една безкрайна история, но не и как да направим диалог с друг човек, как да се изслушваме, защото ако погледнете историята на човечеството, има вече такъв модел. Всеки път, когато в историята се появи революционна фигура, независимо дали това е Сократ, Иисус Христос, Че Гевара, Мартин Лутър Кинг, Махатма Ганди или много други, всички те биват убивани. Това е модел, който Платон разкри преди 2500 години и можете да видите, че все още сме в неговия капан. Тези хора, за които говоря, в известен смисъл са мъртви месии. Пророците са тези, които тогава никой не е разпознавал като такива, но това, което са писали, наистина се сбъдва. Такъв е Платон, но също и Aldous Huxley, авторът на „Прекрасният нов свят“, или George Orwell с неговата „1984 г.“

Има един въпрос, който тревожи всички, които се борят за мир в света: защо човечеството мълчи пред войните, корупцията, икономическата криза, когато хората стават жертва на корумпирани богове от политическите сили или работодателите? Изглежда, че отговорът се крие в алегорията на Платон за пещерата: човечеството отказва да бъде освободено от каквото и да било робство, когато се изискват усилия. Мнозина все още предпочитат да живеят като роби в зоната на комфорта от реалния свят, вместо да се бият и да полагат усилия за по-добър живот на всички. И когато атиняните убиват Сократ, това става причината, поради която Платон пише алегорията на пещерата. Човечеството не обича промените, които струват усилия и това именно е основната концепция в албума „Unsung Prophets & Dead Messiahs“.

Един човек от Сирия ми каза след концерт: „Може би не сте спасили живота на някое дете, но вие давате надежда на много хора.“ Това е много повече от нищо и не бива да не го уважаваме. Ще се радвам, ако ORPHANED LAND може просто да показва на хората, че има друг начин и че можем да излезем от тъмнината и да тръгнем към светлината“.

В записите на албума “Unsung Prophets & Dead Messiahs”, или „Невъзпяти пророци и мъртви месии“ вземат участие близо 40 гост музиканти, сред които са легендите Steve Hackett (GENESIS) и Hansi Kürsch (BLIND GUARDIAN), като и Tomas Lindberg (AT THE GATES), мащабен смесен хор и солисти. Ще го чуем в предаването “Картини от една изложба” на програма “Хоризонт” на БНР в събота, 12 юни, след новините от 21:00 ч.


Елате в Telegram канала на The Other Side чрез следния линк t.me/theothersidezine и/или се абонирайте за нашия бюлетин!


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Telegram канал на The Other Side

Концерт на Акцент

Концерт на Mgla в София

Metal Force HMC обяви четири екстремни концерта тази есен в София

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 195 other followers

Концерт на Primordial в София

Opeth live at Ancient Theatre Plovdiv 2022

W.A.S.P. отлагат юбилейното си турне за 2023 г.

Статистика

  • 639 192 hits
%d блогъра харесват това: