The Other Side

Начало » Българска сцена » “Суфи приказки, суфи медитации” от Николай Иванов ОМ в “Картини от една изложба”

“Суфи приказки, суфи медитации” от Николай Иванов ОМ в “Картини от една изложба”

Почерпете ни!

Почерпете жадния редактор и екипа на The Other Side! Благодарим и наздраве!

1,00 €

HAMMERHEAD (BG) с концерт в памет на Cliff Burton на 27 септември

SÓLSTAFIR са специални гости на концерта на APOCALYPTICA в Пловдив, шоуто се мести на 3 септември

Концертът на TIAMAT в София се мести точно с 1 година – 29 октомври 2022 г.


Предаването за концептуални албуми „Картини от една изложба” с водещ Сергей Шишов представя “Суфи приказки, суфи медитации” от Николай Иванов ОМ. Събота, 16:00 ч., програма „Хоризонт” на Българското национално радио.

Класическите суфистки учители дефинират суфизма като „учение, чиято цел е поправянето на сърцето и отвръщането му от всичко друго, освен от Аллах Теаля“ или като „учение, чрез което човек може да научи как да пътува в Божественото присъствие, да пречисти вътрешната си същност от нечистотата и да я разкраси с различни похвални черти“.

Именитият наш музикант Николай Иванов ОМ ни разказва как е достигнал до суфизма:

„Краят на 80-те и началото на 90-те бяха много важни за отварянето към света и знанията за цели поколения, живеещи на нашата географска ширина, включително и за мен. Неочаквано, като бурен дъжд, се изсипаха книги и възможности за пътувания, които стремително преподредиха огромната картина на спиритуални знания от всякакъв вид. Така моите фрагментарни познания от предишните „затворени“ години, когато се разпространяваха тайни преводи на циклостил на поредица от езотерични книги, изведнъж се разшириха неимоверно и в следващите 15 години аз почти не прочетох художествено произведение, защото трябваше огромно време за навлизането в многобройните сакрални и духовни традиции на Света. Така между всички останали (най-напред на руски език) аз се запознах с основните постулати и терминологията на суфизма. За мен най-важни за разбирането на учението и също така, изчерпващи много от моите лични въпроси и търсения, бяха книгите на Хазрат Инаят Хан. „Мистични Медитации (Учението на Суфите)“, „Космическият език“, „Пътят на Посвещението“, “Пътят на Озарението“, “Духовната Свобода“ станаха настолни за мен и така е досега. Още повече при Хазрат е застъпена онази универсалност на Суфизма и изворите му в пра времена, които впоследствие са се изгубили, и учението е свързвано най-вече с Исляма.

Николай Иванов ОМ - Суфи приказки, суфи медитации

Николай Иванов ОМ – Суфи приказки, суфи медитации

Истинската практика и най-вече насочената към музикалната страна на Суфи, намерих в срещата ми и дългото приятелство със Зубин Калхор – изпълнител на кеменче, даф, композитор от Иран. Срещнахме се в Индия през 2006 г. и заедно отидохме в Истанбул. Ходихме в Коня и музицирахме в скрити и открити места. Зубин беше роден в ашрама на Ошо в Пуна, а след 14-годишна възраст е обучаван от суфи мастери в Иран. Уникално изживяване, което породи много по-късни творчески идеи, беше нашата своеобразна „Сема“ – екстазно импровизационно свирене без никаква предварителна подготовка, оставени само на енергията на музикалната свобода“.

Така стигаме до идеите в най-новия албум на Николай“Суфи приказки, суфи медитации“, който съдържа 13 композиции, създадени през периода 2006 – 2020 г.:

„Това е поредният албум от езотеричната серия в моя лейбъл „Нивани Продакшън-Нико ОМ“. След „Медитация“, “Йога Нидра“, „Земята на догоните“, „Лятна песен“ и „Моление“, както и правените за други продуценти „Огън и Любов“, „Всичко и Нищо“, „Космос и Светлина“ и др., всеки от които е посветен на отделна част от сакрално-религиозните традиции, идва ред на също толкова дълго подготвян и работен в годините албум, посветен и повлиян от суфизма.

Музиката и танцът на чистия екстаз, като практика за освобождаване на съзнанието, една от основните страни на това учение, бяха инспирация и концепция за създаване и подреждане на музикалните пиеси. Успоредно с музиката огромно вдъхновение за сглобяването на този музикален албум дойде от поезията и приказното и същевременно дълбоко спиритуално творчество на Омар Хайам, Мевляна Джелаладин Руми и неговите „Маснави“, притчите и поучителните истории, така характерни за суфисткото запознаване с мистичните изживявания и тайнства, философия и практика.

Досегът ми с различни музиканти при моите пътувания ме вдъхновяваше за търсене на една по-различна дълбочина, богата ритмичност и пулсация, както и надграждане на енергията на места до краен предел. Особено близки бяха за мен и идеите, идващи най-вече от ранния суфизъм, за индивидуалната мистична опитност и универсалното приемане на всички духовни традиции.

Най-завладяващото в многообразната история на тази вяра и практика са проявленията в литературата, поезията и музиката. Едва ли има по-изтънчени и въздействаща образност, многопластова и караща ни да навлезем в други вътрешни измерения, от произведенията на Омар Хаям, Руми, Ибн ал Араби ,Мансур ал Халадж, Газали. „Стани Огледало“, „Изпразни чашата на своите желания“, „Око на Сърцето“, символизмът на виното, чашата, пиещият, розата и славеят са дълбоко вдъхновяващи.

Бях изкушен и присъствено се усеща нишката на българската традиция – размери, интонации, от факта, че Руми е роден в някогашната държава Балкхара, в гр. Балкх. Руми се е подписвал като Балкхи, и в текстове е подчертал, че родината му е древна и царството на хиляди години. Известно е, че това е една от старите прабългарски държави. Същевременно основната литературна форма, чрез която притчово и поетично се разказват поучителни истории с философско мистичен характер, завладяващо ме подтикваше да се стремя към музициране, което да разказва приказно и дълбоко. Другата страна бяха медитативните и съзерцателни практики, които водят до трансформации и върховен екстаз, чийто краен резултат е духовното съвършенство“ – споделя специално за нас Николай Иванов ОМ.

Албума “Суфи приказки, суфи медитации“ ще чуем в предаването “Картини от една изложба” на програма “Хоризонт” на БНР в събота, 15 май, този път след новините от 16:00 ч., и това ще бъде неговата премиера.


Елате в Telegram канала на The Other Side чрез следния линк t.me/theothersidezine и/или се абонирайте за нашия бюлетин!


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Telegram канал на The Other Side

Концерт на Акцент

Концерт на Mgla в София

Metal Force HMC обяви четири екстремни концерта тази есен в София

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 195 other followers

Концерт на Primordial в София

Opeth live at Ancient Theatre Plovdiv 2022

W.A.S.P. отлагат юбилейното си турне за 2023 г.

Статистика

  • 639 192 hits
%d блогъра харесват това: