The Other Side

Начало » Новини » Медии » “Science Fiction” от BRAND NEW в “Картини от една изложба”

“Science Fiction” от BRAND NEW в “Картини от една изложба”

Telegram канал на The Other Side

Концерт на Балканджи и Оратница

Концертът на FLESHGOD APOCALYPSE и EX DEO в София се мести за 2021 г.

Категории

Архив

TIAMAT в София на 29 октомври 2021 г.


Предаването за концептуални албуми „Картини от една изложба” с водещ Сергей Шишов представя “Science Fiction” от BRAND NEW. Събота, 21:00 ч., програма „Хоризонт” на Българското национално радио.

През 2000 г. на рок сцената в Ню Йорк сити се появява формацията BRAND NEW, която се нарежда сред най-влиятелните групи в стила „емо“ – разновидност на хардкора, но с повече мелодичност и експресивност. BRAND NEW става известна с това, че прави артистични представления, докато техните връстници се стремят повече към търговски успех.

През юли 2014 г. групата обявява, че влиза в студиото за да започне записи на петия си студиен албум, озаглавен „Science Fiction“, или „Научна фантастика“, като творческият процес трае близо 3 години. Албумът всъщност е първият след период от осем години – предходният „Daisy“ е издаден през 2009 г. Заглавието на албума и списъка с песни имат премиера на 17 август 2017 г., след няколко седмици спекулации, намеци и режисирани изтичания на информация и отделни песни в публичното пространство.

Brand NewBrand New - Science Fiction

Brand NewBrand New – Science Fiction

Тематиката на албума е доминирана от вътрешния свят на певеца на групата Jesse Lacey. В него откриваме както страха от унищожение на света след ядрена война с препратки към произведенията на автори на научна фантастика като Ray Bradbury и Stanley Kubrick, така и за проблема му да намери душевен мир. Това намира израз в текстовете за покаянието и смирението, борбата с депресията и страха от остаряване, справянето с остатъците от минали травми и самонараняването, стремежа му да открие собствената си идентичност. Наред с тях долавяме темите за мястото на морала и на религията като институция в съвременния свят.

Има и още един пласт на прочит на албума. Ние знаем какво да очакваме от научната фантастика, запознати сме с концепциите, с които се занимава, ние ги „разбираме“ – оттук и „Близките срещи от трети вид“ и препратките към „Една одисея в космоса“. Ако премахнем обаче контекста, това говори повече за разрив между факта и възприятието, реалността и сюрреалистичното, разбирането и измислиците. И ако продължим по този път, научната фантастика става въпрос на възприятие. Светът може да се състои от конкретни неща, които съществуват, но единствената реалност е тази, която създаваме за себе си въз основа на това как я виждаме.

След издаването си на 20 октомври 2017 г. „Science Fiction“ е посрещнат с впечатляващо признание и става първият албум номер 1 на BRAND NEW в най-реномираната класация за поп албуми Billboard 200.

Този албум ще чуем в предаването “Картини от една изложба” на програма “Хоризонт” на БНР в събота, 1 февруари, след новините от 21:00 ч.


Елате в Telegram канала на The Other Side чрез следния линк t.me/theothersidezine и/или се абонирайте за нашия бюлетин!


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 184 other followers

Devin Townsend Live in Sofia 2022

PARADISE LOST в София на 1 декември 2021 г.

Opeth в София на 25 септември 2021 г.

Статистика

  • 572 245 hits
<span>%d</span> блогъра харесват това: