The Other Side

Начало » Новини » Медии » “Wasteland” от RIVERSIDE в “Картини от една изложба”

“Wasteland” от RIVERSIDE в “Картини от една изложба”

Telegram канал на The Other Side

Последни публикации

Категории

Архив


Предаването за концептуални албуми „Картини от една изложба” с водещ Сергей Шишов представя “Wasteland” от RIVERSIDE. Събота, 21:00 ч., програма „Хоризонт” на Българското национално радио.

През февруари 2016 г. полската Progressive Metal група RIVERSIDE е сполетяна от беда: съоснователят и китаристът Piotr Grudziński е открит мъртъв след внезапно спиране на сърдечната му дейност. Дотогава те са издали заедно шест студийни албума, два мини-албума, две концертни издания, изнасят множество представления в страни от цял свят. Успяват да се наложат на световната сцена като създават своеобразен звуков пейзаж с компоненти от Atmospheric Rock и Metal.

„Спомням си момента, в който трябваше официално да обявим, че ще продължим само като трио, а не квартет“ – споделя певецът и бас китаристът Mariusz Duda. – „Правехме фотосесия на полското крайбрежие, тогава казах на момчетата: „Нека си представим, че все едно сме в началото. Много от нашите фенове не могат да си представят албум без Grudzień и за някои от тях групата е престанала да съществува, когато той почина. Ние трябва да докажем, че сме способни да оцелеем не само като свирим на концерти, но най-вече, като записваме нов албум.“

news_Riverside - Wasteland

Riverside – Wasteland

Така след усилена работа върху изцяло нов материал през есента на 2018 година се появява седмият студиен албум на групата “Wasteland” („Пустош“), в който влизат 9 композиции със силен емоционален заряд и философска задълбоченост наред с присъщата им кинематографичност и широк инструментариум от стилистични похвати.

Основната тема в „Пустош“ е посветена на преживяванията на група хора да оцелеят след преживян апокалипсис в неопределено бъдеще. Mariusz Duda признава, че се е вдъхновил от книгата „Пътят“ (2006 г.) на американския писател Cormac McCarthy, както и от игрите от серията „Fallout“. Но тематиката на албума се отнася не само до пост-апокалиптичните визии за света, но и до смъртта на Piotr Grudziński, за опита на групата да се преоткрие при нови обстоятелства и, като цяло, за сегашната ситуация във все по-бурния свят, пълен с нови разделения и конфликти.

„Отдавна си мислех да изследвам темата за „пост-апокалиптичните“ области в духа на антиутопиите“ – продължава Mariusz Duda. – „Прочетох доста книги, гледах филми, играех видео игри, всички свързани с истории за опит за оцеляване в току-що унищожен свят. Съчиняването на подобно история преди нямаше никакъв смисъл. RIVERSIDE обаче отваря нова глава в своето развитие и след последните ни преживявания подобна история придоби по-голямо значение. „Wasteland“ е най-вече за това, което се случва в света в наши дни, но също така споменаваме трагедията, която сполетя бандата през 2016 година.

В музикално отношение ние се върнахме към по-мрачната звучност, с повече китарени рифове, с доста по-различна стилистика, изказът е много по-дълбок и по-зрял, разкриваме нови хоризонти. Ще откриете странна смесица от контрастни преходи, музика от уестърни и славянски мотиви, бих го нарекъл меланхоличен рок, в който на преден план е изведена мелодията. Всичко това създава епична звукова картина, която има много малко общо с музиката на групите, с които бяхме сравнявани преди, като PORCUPINE TREE, THE MARS VOLTA, OPETH и DREAM THEATER“ – завършва Mariusz Duda.

Албума “Wasteland”, или „Пустош“, ще чуем в предаването “Картини от една изложба” на програма „Хоризонт“ на БНР в събота, 27 юли, след новините в 21:00 ч.


Елате в Telegram канала на The Other Side чрез следния линк t.me/theothersidezine и/или се абонирайте за нашия бюлетин!


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 171 other followers

ATHEIST, CADAVER, SVART CROWN и FROM HELL в София

PARADISE LOST в София на 1 декември 2021 г.

Статистика

  • 538 496 hits
%d блогъра харесват това: