The Other Side

Начало » Новини » Медии » “Звуци от дълбоките води” от Теодосий Спасов в “Картини от една изложба”

“Звуци от дълбоките води” от Теодосий Спасов в “Картини от една изложба”

Telegram канал на The Other Side

Sea Of Black Festival 2020

Категории

Архив


Предаването за концептуални албуми „Картини от една изложба” с водещ Сергей Шишов представя “Звуци от дълбоките води” от Теодосий Спасов, в събота от 21:00 ч., програма „Хоризонт” на Българското национално радио.

Имаме си ние няколко имена в днешна България, които еднозначно се ползват с обичта на широки слоеве от хората. Теодосий Спасов е достояние и гордост за нашата култура, музикант с огромен брой почитатели в цял свят, и затова в „Картини от една изложба“ често даваме гласност на неговите изяви. Ето какво споделя той за мотивите да прави музика в поредица интервюта:

„Гледам да ми е интересно в този живот, особено в заниманията ми с музика. Понякога дори доста авантюристично поемам ангажименти, които имат вид на експерименти. Аз съм любопитен човек, а любопитството отваря вратите на откривателството. Това е много дълбоко и вълнуващо усещане – когато докосваш неща, които никой преди теб никога не е докосвал, и откриваш, и развиваш, имаш шанса да създадеш нещо коренно различно, ново… Разбира се, опирайки се на достиженията преди теб. Аз, за голямо щастие, имам много слоеве на постижения от майстори преди мен, мнозина са тези, които са оставили таланта си на звукозаписи.“

Теодосий Спасов - Звуци от дълбоките води

Теодосий Спасов – Звуци от дълбоките води

В най-новия проект на Теодосий са събрани откъси от негови композиции за музикалния съпровод на театрални и филмови постановки в периода 2003 – 2018 г.

„Като ти почукат на вратата, няма как да не отвориш“ – разказва Теодосий Спасов на входа на своята работилница за театрална и филмова музика.

И продължава: „Така наречената „приложна музика“ за кино и за театър е добре така да е написана, че да има живот и след това. Повечето от моите композиции с филмова и театрална музика съществуват и в концертните ми програми през годините. Така тази музика става по-съвършена и има по-дълъг живот.

Музиката и театърът имат много допирателни, процесите в изкуството се допълват. Разговорите, които водим с Бойка (б.а. – Бойка Велкова, съпругата на Теодосий, актриса и режисьор) ни обогатяват взаимно. Поднасяме си идеи, провокираме се и така се развиваме“.

Бойка Велкова присъства в албума като режисьор на два спектакъла с музиката на Теодосий Спасов: „Цветът на дълбоките води“ (2017) и „Призраци“ (2018), наред с постановките на Крикор Азарян („Продавате ли демони“, 2004), Дочо Боджаков („Следвай ме“, 2003), Гриша Островски („Престъпление на острова на козите“, 2004), Иглика Трифонова („Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син“, 2015), Стефан Спасов („Три високи жени“, 2018), Стоян Радев („Опит за летене“, 2018), Илиян Симеонов („Пазачът на мъртвите“, 2006), Атанас Киряков („Бартер“, 2015) и Цветодар Марков („Докато Ая спеше“, 2016).

Премиерата на албума “Звуци от дълбоките води“ ще се състои в навечерието на Деня на народните будители, събота, 27 октомври, в предаването “Картини от една изложба” на програма “Хоризонт” на БНР, след новините от 21:00 ч. Специален гост ще бъде поетът Румен Леонидов със своето огнено слово и стихове от най-новата му книга „Покаяние Господне“.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 171 other followers

EUFOBIA в Метъл Фабрика на 18 юли

PARADISE LOST в София на 3 декември

Концертът на MACHINE HEAD в София на 1 ноември се отменя

Статистика

  • 524 174 hits
%d блогъра харесват това: