The Other Side

Начало » Българска сцена » “Breakfast at Tiffany’s” от Henry Mancini в “Картини от една изложба”

“Breakfast at Tiffany’s” от Henry Mancini в “Картини от една изложба”

Категории

Архив


Предаването за концептуални албуми „Картини от една изложба” с водещ Сергей Шишов представя “Breakfast at Tiffany’s” от Henry Mancini, в събота от 22:00 ч., програма „Хоризонт” на Българското национално радио.

…„Tiffany“ е бижутериен магазин в Ню Йорк, където Holly Golightly (името означава „стъпваща леко“) обича да ходи, защото там всичко е красиво. Holly, ефирна като името си, преминава през живота с лекотата на безименната котка, намерена от нея, но въпреки всички усилия да живее само в днешния ден, тя носи неизбежния отпечатък на своето минало …

Това е основната линия на романа на Truman Capote „Breakfast At Tiffany’s“ („Закуска в „Тифани“, публикуван през 1958 г.). Критици твърдят, че дори да не беше написал нищо друго, Capote би се наредил сред най-големите имена в световната литература само със своята „Закуска в „Тифани“. Романът получава такава известност, че сега бижутерийният магазин се рекламира чрез него и чрез едноименния филм на режисьора Blake Edwards по сценарий на Capote.

Henry Mancini - Breakfast at Tiffany's

Henry Mancini – Breakfast at Tiffany’s

Изпълнението на актрисата Audrey Hepburn в „Закуска в „Тифани“ се смята за най-доброто в цялата й кариера. Филмът се приема благосклонно от публиката и критиката, като най-големите отличия – две награди „Oscar“ и пет “Grammy” – са за композитора Henry Mancini.

Дотогава Enrico Nicola „Henry“ Mancini има вече завиден опит от работата си с оркестъра на Glenn Miller и като автор на музикалния съпровод за повече от 100 филма на киностудията „Universal Pictures“, докато през 1958 г. не започва самостоятелна кариера, включваща и съвместните му изяви с режисьора Blake Edwards.

Първият им съвместен проект е телевизионният сериал „Peter Gunn“, който се оказва доста успешен и дава началото на поредица от 30 съвместни филма в рамките на 35 години. В тях Mancini успява да наложи вмъкването на джаз елементи в оркестрациите, и това се оказва сполучливо начинание, отличено с множество награди.

Ето защо за мнозина е напълно естествено когато Blake Edwards научава, че му е възложено да режисира филма „Закуска в „Тифани“, да покани Henry Mancini да подготви музикалния съпровод.

И тук Mancini успява да постигне нов връх с музиката към филма, белязан от песента „Moon River“ („Лунна Река“) по текст на Johnny Mercer, която се нарежда сред най-популярните за всички времена. Макар тази композиция да има над хиляда интерпретации, до края на живота си Mancini смята, че версията на Audrey Hepburn най-близко съответства на неговите очаквания.

Албума „Breakfast At Tiffany’s“ или „Закуска в „Тифани“, записан с участието на оркестър, хор и солисти, ще чуем в предаването “Картини от една изложба®” на програма “Хоризонт” на БНР, събота, 29 септември, и този път след новините в 22:00 ч.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

DISTORTED REALITY и ZAPLAXA на 24 ноември в София

Статистика

  • 416 621 hits
%d блогъра харесват това: