The Other Side

Начало » Българска сцена » “Breakfast at Tiffany’s” от Henry Mancini в “Картини от една изложба”

“Breakfast at Tiffany’s” от Henry Mancini в “Картини от една изложба”

Купи билет за Broken Silence Black Death Metal Fest 2020

Категории

Архив


Предаването за концептуални албуми „Картини от една изложба” с водещ Сергей Шишов представя “Breakfast at Tiffany’s” от Henry Mancini, в събота от 22:00 ч., програма „Хоризонт” на Българското национално радио.

…„Tiffany“ е бижутериен магазин в Ню Йорк, където Holly Golightly (името означава „стъпваща леко“) обича да ходи, защото там всичко е красиво. Holly, ефирна като името си, преминава през живота с лекотата на безименната котка, намерена от нея, но въпреки всички усилия да живее само в днешния ден, тя носи неизбежния отпечатък на своето минало …

Това е основната линия на романа на Truman Capote „Breakfast At Tiffany’s“ („Закуска в „Тифани“, публикуван през 1958 г.). Критици твърдят, че дори да не беше написал нищо друго, Capote би се наредил сред най-големите имена в световната литература само със своята „Закуска в „Тифани“. Романът получава такава известност, че сега бижутерийният магазин се рекламира чрез него и чрез едноименния филм на режисьора Blake Edwards по сценарий на Capote.

Henry Mancini - Breakfast at Tiffany's

Henry Mancini – Breakfast at Tiffany’s

Изпълнението на актрисата Audrey Hepburn в „Закуска в „Тифани“ се смята за най-доброто в цялата й кариера. Филмът се приема благосклонно от публиката и критиката, като най-големите отличия – две награди „Oscar“ и пет “Grammy” – са за композитора Henry Mancini.

Дотогава Enrico Nicola „Henry“ Mancini има вече завиден опит от работата си с оркестъра на Glenn Miller и като автор на музикалния съпровод за повече от 100 филма на киностудията „Universal Pictures“, докато през 1958 г. не започва самостоятелна кариера, включваща и съвместните му изяви с режисьора Blake Edwards.

Първият им съвместен проект е телевизионният сериал „Peter Gunn“, който се оказва доста успешен и дава началото на поредица от 30 съвместни филма в рамките на 35 години. В тях Mancini успява да наложи вмъкването на джаз елементи в оркестрациите, и това се оказва сполучливо начинание, отличено с множество награди.

Ето защо за мнозина е напълно естествено когато Blake Edwards научава, че му е възложено да режисира филма „Закуска в „Тифани“, да покани Henry Mancini да подготви музикалния съпровод.

И тук Mancini успява да постигне нов връх с музиката към филма, белязан от песента „Moon River“ („Лунна Река“) по текст на Johnny Mercer, която се нарежда сред най-популярните за всички времена. Макар тази композиция да има над хиляда интерпретации, до края на живота си Mancini смята, че версията на Audrey Hepburn най-близко съответства на неговите очаквания.

Албума „Breakfast At Tiffany’s“ или „Закуска в „Тифани“, записан с участието на оркестър, хор и солисти, ще чуем в предаването “Картини от една изложба®” на програма “Хоризонт” на БНР, събота, 29 септември, и този път след новините в 22:00 ч.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Diablery, Shadowcraft, Occultum, and Belgarath live in Sofia

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 151 other followers

Статистика

  • 448 400 hits
%d блогъра харесват това: