The Other Side

Начало » Новини » Медии » “The Fall of a Rebel Angel” от ENIGMA в “Картини от една изложба”

“The Fall of a Rebel Angel” от ENIGMA в “Картини от една изложба”

Категории

Архив


Предаването за концептуални албуми „Картини от една изложба” с водещ Сергей Шишов представя “The Fall of a Rebel Angel” от ENIGMA, в събота от 22:00 ч., програма „Хоризонт” на Българското национално радио.

През 1990 г. Michael Cretu, роден в Букурещ през 1957 г., известен дотогава главно като продуцент на жена си, Dance певицата Sandra и на някои песни на Mike Oldfield, решава да направи нещо различно. Неговото верую е “Старите правила и навици трябва да се отхвърлят и премахнат за да може да бъде създадено нещо ново.”

Проектът ENIGMA се появява, защото “Исках да експериментирам в студиото без оглед на музикалните канони – споделя Cretu – и да създам музика, каквато не можех да си купя никъде. Имам усещането за тайнственост в тази музика, която исках да представя непокътната от възприятията и предубежденията си на продуцент и композитор. Хората са с отворени сетива и противно на мнението на някои звукозаписни компании търсят необичайното и това се доказва от успеха на ENIGMA.”

Този замисъл се оказва сполучлив – към наши дни ENIGMA има продадени 70 милиона албуми, заема 60 първи места в класациите от цял свят, като продажбите на различни носители – компакт дискове, винилови плочи, DVD и т.н. – са доказани с повече от 100 платинени сертификата.

Enigma - The Fall of a Rebel Angel

Enigma – The Fall of a Rebel Angel

Осмото заглавие в тяхната дискография “The Fall Of A Rebel Angel” или “Падането На Ангела Бунтар” (2016 г.) се появява 8 години след албума „Seven Lives Many Faces“ и това число носи определена символика за Michael Cretu от нумерологията – „ново начало“. Той иска поредният албум да носи повече пластове, при което да запази връзка със стилистиката на досегашните композиции на ENIGMA, но и да бъде различен, – и съдбата му дава възможност да реализира замисъла си.

Така се случва, че в продължение на 4 години Cretu работи съвместно с автора на текстове Michael Rolf Kunze, носител на “GRAMMY”, върху мюзикъл на основата на филма “Metropolis” (1927). Тогава именно Cretu замисля следващия проект на ENIGMA да бъде въз основа на история, съчинена от Kunze, и това да е концептуален албум. CRETU дори вече е измислил заглавието “Падането На Ангела Бунтар” и след няколко дискусии в Хамбург двамата избират 12 сюжета от представените от Kunze 20 епизода, върху които да работят по-нататък.

В крайна сметка се получава албум с 12 композиции, обособени като части от книга, в която ни представят сюрреалистичната история, подготвена от Michael Kunze, за духовното пътешествие на лиричния герой в търсене на себе си.

В интервю Cretu споделя, че „става дума за символично пътешествие от безсмислено съществуване към по-просветен живот, и това включва изкуплението, което всеки сам определя и следва, съчетано с психеделични полутонове, за да изследваме темите за сексуалността, вярата и смъртта“. Например в един от епизодите героят попада във въображаем град и среща жрица, чийто бог е Marquis de Sade, и това става продължение на историята от песента „Sadeness (Part I)“, световният хит на ENIGMA от дебютния им албум “MCMXC A.D.” (1990).

За участие са поканени певците Mark Josher от Бразилия, Anggun от Индонезия, Nanuk от Нотингам, и дуото AQUILO от Англия. Илюстрациите към всеки епизод пък са дело на Wolfgang Beltracchi за да се получи цялостен продукт.

Албума “The Fall Of A Rebel Angel” или “Падането На Ангела Бунтар” ще можете да оцените на 5 май, събота, в предаването “Картини от една изложба” на програма “Хоризонт” на БНР, след новините от 22:00 ч.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: