The Other Side

Начало » Новини » Медии » “Mythologie” от DELERIUM в “Картини от една изложба”

“Mythologie” от DELERIUM в “Картини от една изложба”

Категории

Архив


Предаването за концептуални албуми „Картини от една изложба” с водещ Сергей Шишов представя “Mythologie” от DELERIUM. Събота, 21:00 ч., програма „Хоризонт” на Българското национално радио.

Роденият в Австрия Bill Leeb от канадската група за електронна музика DELERIUM, познат ни също така като член на SKINNY PUPPY и FRONT LINE ASSEMBLY, има продадени около 3 милиона диска, от които над 1 милион са от изданията на DELERIUM.

DELERIUM съществува от 1987 г. и е добре позната с широкия обхват на използвани стилове в електронната музика, най-вече с мрачния и ефирен ембиънт транс, с впечатляващите индустриални звукови картини, но и с прочувствена електронна поп музика. Най-големият им хит всъщност е композицията „Silence“ от 2000 г., която става култова за стила транс, белязана от участието на певицата Sarah McLachlan.

Затова публиката очаква над 2 години появата през 2016 г. на поредния експеримент на DELERIUM в търсенията на нови територии – “Mythologie” („Митология“), който се очертава едновременно любопитен, заплетен и увлекателен.

Delerium - Mythologie

Delerium – Mythologie

„Музикалната индустрия се промени съществено – твърди Bill Leeb. – Ние сме на пазара повече от 30 години и имаме внушителен каталог. Не зная дали е добре непрекъснато да пускаш на всеки две години нещо ново и различно, защото вдъхновението, времевият ресурс и наличните музиканти, включително певци, ни създават понякога непреодолими ограничения. Така или иначе всичко се случва по някаква причина, но аз никога не бях планирал да направя „Митология“ по този начин, първоначалното ни намерение бе да направим инструментален албум и това най-добре личи от композицията „Seven Gates Of Thebes“ („Седемте порти на Тива“), създадена под влиянието на Есхил и неговата трагедия „Седемте срещу Тива“. Всички сили на вселената обаче се задействаха и ми помогнаха да събера най-доброто възможно за неговата подготовка и това стана ново начало за DELERIUM. Включихме пет различни певици от три страни и по този начин песните се превърнаха в основен акцент за албума с определено електронно звучене, по-ефирно, но и по-земно

Подготовката на материала започнах у дома заедно с певицата Phildel – продължава Bill Leeb. – Свиря акорди на пианото и други клавишни инструменти докато ме осени някоя добра идея и я записвам, така направихме първите две песни от албума. Горе-долу по този начин работи и Armin van Buuren, с когото сме партньори отдавна. Rhys Fulber след това обикновено подхваща идеите ни и ги превръща в композиции и песни с целия арсенал от аранжименти, инструментариум и хармония за гласовете. После заедно ги смесваме и пускаме производствения процес в ход, но често се връщаме и преправяме нещата, това обикновено няма край. Този път обаче направихме нещо по-различно – изпратихме песните на певиците и те ги доразвиха, това се оказа изключително ползотворно.

Що се отнася до източниците за вдъхновение за „Митология“, това са игралните филми с историческа тематика, с древногръцки митове и легенди, но по-силно впечатление ми правят музеите за изобразително изкуство и художествените галерии – няма град, където да съм бил и да не съм посетил местните музеи и галерии, обожавам модерното изкуство и епохата на Ренесанса със сцени от митични или библейски истории, това наистина ме вдъхновява“ – завършва Bill Leeb.

Албума “Mythologie” или „Митология“, записан с участието на певиците Jes, Phildel, Mimi Page, Geri Soriano-Lightwood, Jaël и Leah Randi, ще чуем в предаването “Картини от една изложба” на програма “Хоризонт” на БНР, в събота, 24 март, след новините от 21:00 ч.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: