The Other Side

Начало » Новини » Медии » “Swingin’s Mutual” на George Shearing quintet with Nancy Wilson в “Картини от една изложба”

“Swingin’s Mutual” на George Shearing quintet with Nancy Wilson в “Картини от една изложба”

Категории

Архив


Предаването за концептуални албуми „Картини от една изложба” с водещ Сергей Шишов представя “Swingin’s Mutual” на George Shearing quintet with Nancy Wilson. Събота, 22:00 ч., програма „Хоризонт” на Българското национално радио.

Певицата Nancy Wilson от малка съзнава, че има дарба, но й е много трудно да убеди преподавателите по пеене да я вземат в своите курсове, защото са искали момичето с кристалното сопрано от Chillicothe, Ohio, да изчака, за да стане по-голяма.

„Винаги съм знаела, че ще стана певица, но ми отне доста време, за да реша дали да го правя професионално“ – споделя Wilson в интервю. – „Когато исках да започна уроци по пеене на 12-годишна възраст, ми казаха, че е твърде рано, „Вашият глас след време ще се промени“. На 22-годишна възраст обаче гласът ми беше все същият.“

Тогава обаче тя вече няма нужда от уроци. Nancy изгражда основите на своята репутация в края на тийнейджърските си години, пеейки всяка неделя в местната църква, а в петъците и съботите – в джаз клубовете на Columbus, Ohio. По време на едно от клубните й участия сред посетителите е знаменитият саксофонист Julian „Cannonball“ Adderley, познат ни от звездния секстет на Miles Davis, създал най-великия албум в джаза “Kind of Blue”. Дотогава Nancy има записани няколко песни за компанията Dot Records, бележи и изпълнения с тенор саксофониста Rusty Bryant, но именно Adderley дава тласък на нейната кариера.

George Shearing quintet with Nancy Wilson - Swingin's Mutual

George Shearing quintet with Nancy Wilson – Swingin’s Mutual

„Той имаше участие в Columbus и аз просто отидох до неговата маса, представих му се и седнах, така започна всичко“ – продължава Wilson. – „Негов мениджър беше John Levy, който много бързо ми уреди договор с фирмата Capitol.“

Nancy напуска Columbus и започва да пее в клуба „Blue Morocco“ в New York City. John Levy, който преди е свирил на контрабас с пианиста George Shearing, ярък представител на стила West Cost Cool, го среща една вечер с Nancy и това запознанство добива реални измерения през следващата година.

Междувременно Nancy започва звукозаписните сесии за Capitol и издава два не лоши албума, които на практика са колекции от поп стандарти, изпълнени с джаз аранжименти.

Нейният пробив идва с третото заглавие за Capitol през 1961 г., с концептуалния албум „Swingin’s Mutual“ (“Съвместно суингиране”), записан с квинтета на George Shearing и силно повлиян от певицата Dinah Washington.

Темите в албума, както може да се очаква, са посветени на любовта в различните й аспекти: тъжна, несподелена, отминала, но и щастлива с радостта от близостта на любимия човек, с оживителния ефект от новото усещане, чувството за сън в лятна нощ.

Албума „Swingin’s Mutual“ или “Съвместно суингиране” ще чуем в предаването “Картини от една изложба” на програма “Хоризонт” на БНР в събота, 14 октомври, след новините от 22:00 ч.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: