The Other Side

Начало » Новини » Медии » “Swingin’s Mutual” на George Shearing quintet with Nancy Wilson в “Картини от една изложба”

“Swingin’s Mutual” на George Shearing quintet with Nancy Wilson в “Картини от една изложба”

Купи билет за Broken Silence Black Death Metal Fest 2020

Категории

Архив


Предаването за концептуални албуми „Картини от една изложба” с водещ Сергей Шишов представя “Swingin’s Mutual” на George Shearing quintet with Nancy Wilson. Събота, 22:00 ч., програма „Хоризонт” на Българското национално радио.

Певицата Nancy Wilson от малка съзнава, че има дарба, но й е много трудно да убеди преподавателите по пеене да я вземат в своите курсове, защото са искали момичето с кристалното сопрано от Chillicothe, Ohio, да изчака, за да стане по-голяма.

„Винаги съм знаела, че ще стана певица, но ми отне доста време, за да реша дали да го правя професионално“ – споделя Wilson в интервю. – „Когато исках да започна уроци по пеене на 12-годишна възраст, ми казаха, че е твърде рано, „Вашият глас след време ще се промени“. На 22-годишна възраст обаче гласът ми беше все същият.“

Тогава обаче тя вече няма нужда от уроци. Nancy изгражда основите на своята репутация в края на тийнейджърските си години, пеейки всяка неделя в местната църква, а в петъците и съботите – в джаз клубовете на Columbus, Ohio. По време на едно от клубните й участия сред посетителите е знаменитият саксофонист Julian „Cannonball“ Adderley, познат ни от звездния секстет на Miles Davis, създал най-великия албум в джаза “Kind of Blue”. Дотогава Nancy има записани няколко песни за компанията Dot Records, бележи и изпълнения с тенор саксофониста Rusty Bryant, но именно Adderley дава тласък на нейната кариера.

George Shearing quintet with Nancy Wilson - Swingin's Mutual

George Shearing quintet with Nancy Wilson – Swingin’s Mutual

„Той имаше участие в Columbus и аз просто отидох до неговата маса, представих му се и седнах, така започна всичко“ – продължава Wilson. – „Негов мениджър беше John Levy, който много бързо ми уреди договор с фирмата Capitol.“

Nancy напуска Columbus и започва да пее в клуба „Blue Morocco“ в New York City. John Levy, който преди е свирил на контрабас с пианиста George Shearing, ярък представител на стила West Cost Cool, го среща една вечер с Nancy и това запознанство добива реални измерения през следващата година.

Междувременно Nancy започва звукозаписните сесии за Capitol и издава два не лоши албума, които на практика са колекции от поп стандарти, изпълнени с джаз аранжименти.

Нейният пробив идва с третото заглавие за Capitol през 1961 г., с концептуалния албум „Swingin’s Mutual“ (“Съвместно суингиране”), записан с квинтета на George Shearing и силно повлиян от певицата Dinah Washington.

Темите в албума, както може да се очаква, са посветени на любовта в различните й аспекти: тъжна, несподелена, отминала, но и щастлива с радостта от близостта на любимия човек, с оживителния ефект от новото усещане, чувството за сън в лятна нощ.

Албума „Swingin’s Mutual“ или “Съвместно суингиране” ще чуем в предаването “Картини от една изложба” на програма “Хоризонт” на БНР в събота, 14 октомври, след новините от 22:00 ч.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Diablery, Shadowcraft, Occultum, and Belgarath live in Sofia

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 150 other followers

Статистика

  • 436 907 hits
%d блогъра харесват това: