The Other Side

Начало » Новини » Медии » „The Island of the Fay“ от TANGERINE DREAM в „Картини от една изложба”

„The Island of the Fay“ от TANGERINE DREAM в „Картини от една изложба”

Категории

Архив


През юни 1841 г. американският писател Edgar Allan Poe публикува в притурката към списанието „Graham’s Magazine“ една от своите най-красиви и символични творби „The Island of the Fay“ („Островът на феите“).

Разказът няма сюжетна линия, това са по-скоро размишления за музиката и мистицизма, докато повествователят попада на самотен остров сред малки реки. Островът се оказва обиталище на няколко нежни феи, една от които той вярва, че е видял в малко кану. Тя излъчва радост, озарена от слънчевата светлина в западната половина на острова, но става покрусена от скръб, когато премина в сянката на изток и това символизира преходът от младост към старини.

Tangerine Dream - The Island of the Fay

Tangerine Dream – The Island of the Fay

Разказвачът твърди, че музиката с висока класа може да бъде най-проникновено оценена само когато слушателят е в уединение. Нейните духовни послания са достъпни единствено в моменти на пълна концентрация към звука. Присъствието на всяка друга форма на живот в този момент, различна от „зелените неща, които растат върху почвата и са безгласни“, е „във война с гения на сцената“. Всичко, което ви отвлича вниманието от красотата на природата, разрушава въздействието на музиката и вие не можете нито да слушате в пълнота, нито да й се наслаждавате. Чрез съзерцаване на природата и музиката в самота, ние се приближаваме към разбирането за нашето място във вселената, е посланието на Edgar Allan Poe, чието произведение е поместен в приложените материали.

С интерпретацията на „Островът на феите“, Edgar Froese от германската група за електронна музика TANGERINE DREAM дава началото на нов цикъл, озаглавен „Звукови поеми от „Eeastgate“. Froese заявява:

„Определено си струваше да дадем начало на този цикъл с Edgar Allan Poe, писател, който твърде дълго е бил определян само като тъмен, мрачен и мистериозен. Той обаче е много повече от това, той е истински мечтател. Пресъздаването на разказа „Островът на феите“ с моя музика и на Thorsten Quaesching беше много вълнуващо, ние се опитахме да внесем динамика и отчасти експериментирахме с нов цигулар, постарахме са да вдъхнем живот на тази история чрез нашите възприятия.“

Албума „The Island of the Fay“ или „Островът на феите“ ще чуем в предаването „Картини от една изложба” по програма „Хоризонт” на БНР, в събота, 17 юни, след новините в 21:00 ч.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: