The Other Side

Начало » Концертни репортажи » Галерии » Full Metal Mountain 2017 – Забавлението (§1;)

Full Metal Mountain 2017 – Забавлението (§1;)

Купи билет за Broken Silence Black Death Metal Fest 2020

Купи билет за Grind Over Sofia 2020

Категории

Архив


В памет на Добрин Дойчинов

Репортажите се посвещават на д-р Добрин Дойчинов – посветен Thrash/Death Metal барабанист, способен програмист и перспективен хирург, който преждевременно ни остави в размисъл

Country & Western

Австрийските Алпи, някъде близо до Италия и Словения, краят на сезона. За разлика от 2016 г., времето е твърде приветливо и предразполага много бързо към буен купон! Купон, който се е разпрострял навсякъде из планината над Tröpolach… Богатата и сложна логистика на курортния регион е интересна сама по себе си, но няма да я изследваме в детайли. Металният гръбнак на събитието е тристепенният закрит лифт Millennium Express. В най-високата му точка е разположена Peak Stage. На втората междинна станция – е широката, но клубна по дух Mountain Stage. До изходната основна станция е разпъната и фестивалната Full Metal Tent. На различни обществени дестинации и клубове, планирано или изненадващо удрят метализирани музикални представления от различен калибър…

The Alps

The Alps (Алпите)

Още вечерта на 27:03 ч. в FMM Club – Q2 се вихреше бясна фиеста с метъл караоке за най-нетърпеливите фенове. Някои от стъклените стени на един от хотелите не издържаха усилието още в първата си нощ… Официалният старт на живото свирене на фестивала, обаче, бе в 11:30 ч. на 28 март на върха на планината! Приветлива сценичка до планинската хижа, предлагаща ободряващи напитки посрещна пъстра група от метални скиори и конвенционални мeталисти, възнесени от Millennium Express под жарещото слънце и блесналия сняг.

View from Millennium Express

View from Millennium Express (Изглед от Милениум Експрес)

Докато отпивахме от фестивалните чаши една от най-добрите наливни бири, които съм опитвал, пред нас се представиха трубадурите от PAMPATUT. Дуото интерпретира средновековни традиции от Саксония и Тюрингия. Двамата музиканти имат забележителни биографии сами по себе си, но именно като тандем успяват да представят един ранно-цирков спектакъл. Музиката им, освен фолклорни влияния, включва в себе си ирландска ритмика и осъвременява звученето си с кънтри похвати. Този микс сякаш е специално измислен за пресушаване на запаси от питиета! А представлението тече с хумористични закачки и наздравици.

Pampatut

Pampatut

По пладне на сцената се качва шведска немскоговоряща група от правилната страна на Мисисипи… MANDOWAR правят акустични кънтри кавъри на рок и метъл класики, посредством китара, мандолина и укулеле. Личи, че истинската среда на триото е в клубовете, защото скъсяват дистанцията с публиката и принуждават доста хора да потанцуват, макар и някои да са със ски-обувки. Жизнеността на групата се смекчава от концепцията на укулелиста/басист, чиято роля е същата, като на Зомбайо от анимацията „Доктор Злобюл”… Интересната трактовка е колкото забавна, толкова и поднесена със сериозни музикални способности и вмъкнати неизброимо количество цитати и препратки към съвременната „fast food” култура.

Mandowar

Mandowar

MANDOWAR имат доста широк репертоар от метъл класики, но този ден изпълниха следните парчета:

  1. Hell`s Bells (AC/DC cover)
  2. Warriors of the World (MANOWAR cover)
  3. Smells Like Teen Spirit (NIRVANA cover)
  4. Breaking The Law (JUDAS PRIEST cover)
  5. Ace of Spades (MOTORHEAD cover)
  6. Jackson (Johnny Cash cover)
  7. Engel/Du Hast/Pulp Fiction soundtrack (RAMMSTEIN cover)
  8. Thunderstruck (AC/DC cover)

Без да успеем да си поемем въздух, веднага сред нас марширува духов оркестър. Музикантите се качват по масите и правят невероятен микс от немски бирени химни и рок класики в брас вариант. Тостовете в името на кайзер Вилхелм и изящните сола на тромпет и саксофон в Highway to Hell са само малка част от детайлите, които музикантите могат да ни представят!

Blechblosn at Peak Stage

Blechblosn at Peak Stage

На хората, които са посещавали Wacken Open Air едва ли им е убягнал оркестъра BLECHBLOSN, който ви щрихирах. Талантливата трупа има и други превъплъщения, с които ще се сблъскаме по-нататък… Докато бандата бърза, за да зарадва и феновете, събрали се вече около Mountain Stage, ние – стартиращите високо в планината не можем да се откъснем от пейзажа, забавлението и бирата!

Blechblosn at Mountain Stage

Blechblosn at Mountain Stage

Програмата на Peak Stage се допълва от рокаджийски интерпретации на фолклорни мелодии от акордеонист, ползващ и педал за каса, с който задава динамичен ритъм на изпълнението си.

Country & Österren

Когато Millennium Express ме доставя до Mountain Stage, с усилие отказвам услугите на дамата, разливаща шнапс от раница, предназначена специално за това. На подиума свирят доста приятни момчета, в чиято музика са вплетени по-модерни тенденции, но мелодиката и разнообразието са такива, че те залепват за сцената! Двамата им вокалиста ползват доста сериозни перкусионни сетове, вкарващи музиката в SEPULTURA парадигма. TUXEDOO рекламират музиката си като Original Austrian Alpencore, но побират в себе си и епиката на PARADISE LOST и Modern Metal/Hardcore похвати. Разнообразната и разчупена ритмика дава лице на всяка от песните им, а отчетливите рифове показват не само прецизна техника, но и поклон към традиционните метъл форми. Всички тези многолики влияния са смесени умело и творят уникален стил, който е доста приятен за слуховъзприемане от широк набор фенове.

Tuxedoo at Mountain Stage

Tuxedoo at Mountain Stage

TUXEDOO имат подготвено шоу за всяко от парчетата си! В съчетание с грамотно поднесената музика, трябва да си доста ограничен, за да не ги харесаш! Динамичният и поднесен с особености немски език ме лишава от част от посланието, което пълни паузите между песните с поклон към провинциалните австрийски традиции. Музикалните им влияния са отрицание на традиционалистката им теза, която определя и част от сценичното им облекло. Една много глобализирана музикална градска култура е впрегната във философски модерен традиционализъм. Но най-важното е, че е доста приятна за ухото!

Tuxedoo at Mountain Stage

Tuxedoo at Mountain Stage

Алпийските кораджии имат ежедневни ангажименти пред публиката на Full Metal Mountain 2017, включително и на голямата сцена. Попаднах на три тяхни гига и нито веднъж не съжалих или не изпитах отегчение!

Когато на следващия ден гледам TUXEDOO отново на Mountain Stage, тяхното шоу се разгръща по различен начин и с нови песни! Сцената е обогатена с реквизит в провинциални традиции, шоуто е по-смело и разнообразно. Канчетата за мляко, които допълват перкусионните сетове се вписват със звука си доста сполучливо в песните. Всеки от агресивните вокалисти носи свой почерк и песните са много разбираеми (Поне за мен!), за разлика от посланията между тях. Освен като Original Austrian Alpencore, местните младежи се рекламират и като Jäger Metal! Част от шоуто им е на всеки свой гиг да раздават 20-грамки Jägermeister, което мощно стимулира подкрепата за тях.

Tuxedoo at Full Metal Tent

Tuxedoo at Full Metal Tent

Същата вечер гледам TUXEDOO и във Full Metal Tent. Този състав изнася пълноценно шоу както в клубна обстановка, така и на доста широка сцена! Завладяващият концерт имаше отделен спектакъл за всяка песен! Дали ще е дълго обяснение преди парчето, травестит шоу или вплетени мотиви от известни пиянски химни, ако ви попадне концерт на TUXEDOO, не го пропускайте! Ту режещо core-аджийски, дори hip-hop на места, ту епични или рифови, в тях се чува музика и то приятна. Уникалните им решения, като например бийтбокс-скреча и още много други, ги разкрива като богати на идеи музиканти, въпреки че логото им е умишлена реплика към логото на IN EXTREMO. 45-минутната им програма на голяма сцена ги постави сред доста сполучливите имена в подбора на организаторите от домакинска страна.

Другият поглед върху ски-индустрията

Ползването на ски-курорта по предназначение се осъществява по строго подредена програма, изключваща всякакви волности. След стабина нощна консумация на „освежаващи” напитки, нормалният скиор сутрин трябва да се отдаде на планината! Защото, в стаята на скиора има десетина вида закачалки за разнообразно ски оборудване, обезмирисители за ски обувки, но не и дневна мебелировка. Сериозно олюляваща се върволица бива екстрадирана до височините, където съвременното ски-оборудване спомага равновесието да е леснопостижимо и падането да стане почти невъзможно. Разбира се, в тази посока има още какво да се постига. Плътната експлоатация на всичко, свързано с поддръжката на пистите дава право на скиора вечер да се напие, както му се полага за почивката и да е готов да се жертва следващия ден отново за зимния туризъм!

Guitars and Chainsaw

На 29 март успявам да съм на Mountain Stage за началото на изпълненията там. BLECHBLOSN са в китарния си вариант. Свирят обширен репертоар от кавъри. Пиянски песни, известни поп мелодии, рок класики и метъл парчета са поднесени в маниер на бохемски пияници, често преливайки от песен в песен. Саксофонистът и тромпетистът им не са си загубили основните функции, но първият прави и едно виртуозно изпълнение на моторна резачка в кавъра на AC/DC „Highway to Hell”, включващо инцидентна кастрация на негов колега!!!

Kizz at Mountain Stage

Kizz at Mountain Stage

От Детройт сити, (Не от Канзас, да не ги бъркате!) ви представяме група KIZZ! – Шегуват се от сцената BLECHBLOSN и забиват „I Was Made for Loving You”, дегизирани с маски.

Детско музикално рок утро

От една страна, голите зелени поляни са декор за съвестния скиор и поддръжник на туризма в края на сезона. От друга, мокрият сняг по височините е благодарно място за обучение на начинаещите скиори! Сутринта на 30 март цели класове деца са на опашка пред лифта, заедно със скиорските си приспособления. Там са и BLECHBLOSN! Свирят бодри духови варианти на песни на DEEP PURPLE, AC/DC, STEPPENWOLF и т. н. … А децата с блеснали погледи аплодират музиката в слънчевата сутрин!

Blechblosn at Millennium Express

Blechblosn at Millennium Express

С малко тъга напускам преждевременно фестивала в това утро, заради непредвидени обстоятелства. Той бе едно прекрасно преживяване. Сбогом Full Metal Mountain 2017! Сбогом, Добри!

Rock Thrashler


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Telegram канал на The Other Side

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 172 other followers

FLESHGOD APOCALYPSE и EX DEO в София на 23 октомври

MACHINE HEAD в София на 1 ноември

PARADISE LOST в София на 3 декември

Статистика

  • 508 311 hits
%d блогъра харесват това: