The Other Side

Начало » Българска сцена » “Тракийски импресии” от Станислав Станчев – Стенли и Симо Лазаров в “Картини от една изложба”

“Тракийски импресии” от Станислав Станчев – Стенли и Симо Лазаров в “Картини от една изложба”

Distorted Reality & Day Of Execution (new album release party)

Категории

Архив


„Любовта е единствената реалност във Вселената и основен закон на живота. Живеем, за да разберем някой ден, че ние не съществуваме. Съществува Любовта. Ние сме само обвивки, в които се вселява тя“.

Тези думи на Станислав Станчев – Стенли са мото на албума “Тракийски импресии”. Самовглъбеност и лиричност, поетично усещане за живота и света, както и подчертан интерес към литературата, философията и религията, изграждат неговия мироглед и се отразяват в композициите на без време напусналият ни музикант. Ето какво още откриваме в неговите дневници:

„Вярвам в дълбокото значение на звука и музиката и връзката им с живота“ – и по-нататък – „Индивидуалността рефлектира по свой специфичен начин в смисъла и значението на музиката и й придава уникален привкус“.

Станислав Станчев – Стенли и Симо Лазаров - “Тракийски импресии”

Станислав Станчев – Стенли и Симо Лазаров – “Тракийски импресии”

Последната композиция на Стенли родителите му Иван и Росица Станчеви откриват две години след него в новия му синтезатор Yamaha:

„Не бяхме го изключвали, да не би погрешна манипулация да изтрие някой запис. Когато с помощта на проф. Симо Лазаров я намерихме в Yamaha-та, той възкликна: „Та това са теми за мултимедиен спектакъл!“ Стенли не беше оставил писмени указания за нея. Тя имаше звучене на древен свещен обреден танц. Нарекохме я “Тракийски импресии”. Тази основна тема на Стенли породи желание у проф. Симо Лазаров да я доразвие в Балетна рапсодия за пиано и синтезатор „Тракийски импресии“. Ние пък написахме либрето, основано на тракийската митология, по материали на проф. Иван Маразов, с когото се видяхме и беседвахме.“

Сюжетната линия ни повежда към древна Тракия, където Дионис – Загрей, син на Великата богиня майка – Земята, и знатна девойка, дъщеря на жрец, се залюбват. Природа се радва и ликува. Намесват се обаче титаните, които разкъсват Загрей, но светкавица от небето го възкресява. С финален танц любовта и животът тържествуват.

Албума “Тракийски импресии” ще чуем в събота, 18 февруари – в предаването “Картини от една изложба” по програма “Хоризонт” на БНР, след новините от 21:00 ч.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: