The Other Side

Начало » Българска сцена » “Тракийски импресии” от Станислав Станчев – Стенли и Симо Лазаров в “Картини от една изложба”

“Тракийски импресии” от Станислав Станчев – Стенли и Симо Лазаров в “Картини от една изложба”

Telegram канал на The Other Side

Dark Sun And Winter Cold 2021

Концертът на FLESHGOD APOCALYPSE и EX DEO в София се мести за 2022 г.

Концерт на Apocalyptica в Пловдив

Концертът на TIAMAT в София се мести точно с 1 година – 29 октомври 2022 г.


„Любовта е единствената реалност във Вселената и основен закон на живота. Живеем, за да разберем някой ден, че ние не съществуваме. Съществува Любовта. Ние сме само обвивки, в които се вселява тя“.

Тези думи на Станислав Станчев – Стенли са мото на албума “Тракийски импресии”. Самовглъбеност и лиричност, поетично усещане за живота и света, както и подчертан интерес към литературата, философията и религията, изграждат неговия мироглед и се отразяват в композициите на без време напусналият ни музикант. Ето какво още откриваме в неговите дневници:

„Вярвам в дълбокото значение на звука и музиката и връзката им с живота“ – и по-нататък – „Индивидуалността рефлектира по свой специфичен начин в смисъла и значението на музиката и й придава уникален привкус“.

Станислав Станчев – Стенли и Симо Лазаров - “Тракийски импресии”

Станислав Станчев – Стенли и Симо Лазаров – “Тракийски импресии”

Последната композиция на Стенли родителите му Иван и Росица Станчеви откриват две години след него в новия му синтезатор Yamaha:

„Не бяхме го изключвали, да не би погрешна манипулация да изтрие някой запис. Когато с помощта на проф. Симо Лазаров я намерихме в Yamaha-та, той възкликна: „Та това са теми за мултимедиен спектакъл!“ Стенли не беше оставил писмени указания за нея. Тя имаше звучене на древен свещен обреден танц. Нарекохме я “Тракийски импресии”. Тази основна тема на Стенли породи желание у проф. Симо Лазаров да я доразвие в Балетна рапсодия за пиано и синтезатор „Тракийски импресии“. Ние пък написахме либрето, основано на тракийската митология, по материали на проф. Иван Маразов, с когото се видяхме и беседвахме.“

Сюжетната линия ни повежда към древна Тракия, където Дионис – Загрей, син на Великата богиня майка – Земята, и знатна девойка, дъщеря на жрец, се залюбват. Природа се радва и ликува. Намесват се обаче титаните, които разкъсват Загрей, но светкавица от небето го възкресява. С финален танц любовта и животът тържествуват.

Албума “Тракийски импресии” ще чуем в събота, 18 февруари – в предаването “Картини от една изложба” по програма “Хоризонт” на БНР, след новините от 21:00 ч.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 192 other followers

Концерт на Dream Theater и Devin Townsend в София

Концерт на Батюшка в София

Концерт на W.A.S.P. в София

Статистика

  • 606 612 hits
%d блогъра харесват това: