The Other Side

Начало » Българска сцена » Неконвенционален Heavy Metal празник из дебрите на източна Европа (DESERT, WINTER`S VERGE и THE A.X.E. PROJECT)

Неконвенционален Heavy Metal празник из дебрите на източна Европа (DESERT, WINTER`S VERGE и THE A.X.E. PROJECT)

Distorted Reality & Day Of Execution (new album release party)

Категории

Архив


Малко преди 21:30 ч. симфонично интро ни поканва за сета на българското участие на този концерт. THE A.X.E. PROJECT са ни подготвили порция технична симфо-красота, каквато те умеят.

По-малко от година по-рано, групата ни представи новият си албум „Stories from a Lost Realm: Part Two“ в скромна обстановка. Стъпили на стабилността на тази си формация, THE A.X.E. PROJECT ни се разкриват в актуалното си състояние, добавяйки и нов прочит на старите си търсения. Sympho Metal-ът им е ритмично обогатен, докосващ оперните похвати, но и бягащ от тях, красиво хармонизиран, но и агресивно подчертан. Макар да имат своето лице, момчетата и дамата са се прицелили в епицентъра на стила. Съсредоточеното им внимание към детайлите ги е подхлъзнало към оголване структурата на композициите, липсата на диалог между инструментите и подчертано солови изяви на разработени композиционно изяви на инструменталистите. Маниер, които ги сродява с ранните творби на LACRIMOSA.

The A.X.E. Project

The A.X.E. Project

Личи, че музикантите са подготвили сериозен саундчек, който да осигури тези подчертани партии на инструментите. Смазващите барабани ни въвеждат в по-агресивното лице на групата. Солата разцъфват в кресчендо истерия. Личният пулт на клавириста го изкушава и партиите му доминират на места със силата на основен инструмент. Чисти ноти се разпиляват подчертано в ушите ни, изоставяйки мистиката на едно по-общо звучене. По-баладични и по-рифови моменти се редуват, за да ни доставят удоволствието от спектакъла. Времето им неусетно е изтекло между нотите и групата скромно ни оставя в прегръдката на аутро от пиано и съпровод.

The A.X.E. Project

The A.X.E. Project

THE A.X.E. PROJECT представляват зрял музикален продукт. Зрялост, постигната с цената на разочарования. Иска ми се момчетата и момичето да направят още една крачка към феновете си, за да достигне достойният им sympho metal до повече хора! За една година не успявам да се сдобия с новия им диск по начина, по който си го представям…

Сетлист THE A.X.E. PROJECT:
Intro
01. Fear The Angel
02. Wall Of Silence
03. Frosen Eyes
04. Sunrise
05. Ancient Earth Suite
Outro

Когато осветлението отново се приглушава, кратка буря с отзвуци от клавири ни подготвя за по-голямата буря на класния Progressive Metal! Близки до сърцето ни хармонии разгръщат светове, без ухото да долавя плагиатство в музиката на WINTER`S VERGE. Изключително силният и уверен глас на George Charalambous ни разхожда между разпяти канта и Power Metal пулсации. Песните обгръщат разнородни стилове, артикулирайки както епики, така и Speed избухвания.

Winter`s Verge

Winter`s Verge

Върху цялото това композиционно богатство са залепени два трака от лаптоп, подобно на пиявици, изсмукващи жизнения сок на музиката! Дразнещо доминантен клавир поддържа тоналната плътност, а хармонизирани хорове имат претенцията да отразяват дори настроението на феновете. Понякога някой от прилепените тракове се трансформират в симфонизирани цигулкови пасажи или компоненти като от филмова музика. Връх на натрапливостта на неизсвирените сегменти се постига в парчето „Captain`s Log“, където на практика двамата китаристи скучаят пред погледите ни, а постигнатото звучене е далеч от перфектното!

Winter`s Verge

Winter`s Verge

Иначе кипърската банда постига високи резултати в композиционен план, като реалният глас на вокалиста и добрите бекове, предлагани от басиста са сред основните им достойнства. И ако първата част от сета им преминава в по-хомогенен Power/Progressive Metal, във втората момчетата разгръщат експериментаторският си дух. Новото им концептуално ЕР е представено от почти Folk Metal песен. С „I Am Wolf“ кипърци ни демонстрираха твърд, съвременен метъл със симфонизации. Кавърът на MAIDEN не бе нещо повече от средностатистически, но ако не бяхме преминали на зимно часово време, щеше да е точно на място.

Winter`s Verge

Winter`s Verge

Забележително бе не само богатото преживяване, което ни осигуриха WINTER`S VERGE, но и старанието им да общуват с нас на български език! Това топло внимание, което ни осигуриха, може би дължим и на техния фен, който си е татуирал логото им на ръката си, но всеки се почувства уважен от една забележителна група. Квинтетът ни награди с парче, което по принцип не изпълняват на това турне! Богатата полифоничност на албумите им, обаче, не може да бъде предадена качествено чрез простото добавяне на тракове. Смятам, че китаристите им трябва да преодолеят скуката чрез самоинициатива и да поемат полифоничността в свои ръце, за да превърнат групата си в световно явление!

Winter`s Verge

Winter`s Verge

За последната си песен публиката бе обучена да припява. Епиката в MANOWAR-ски стил не, а повече в стила на WIZZARD, с богатата си ритмика ни изведе от завладяващия свят на WINTER`S VERGE. Освен с приятната емоция, оставаме и с обещанието за нови срещи.

Сетлист WINTER`S VERGE:
Intro
01. Eternal Damnation
02. The Father`s Vow
03. I Swear Revenge
04. Captain`s Log
05. Pirate Hound
06. I Am Wolf
07. 2 Minutes To Midnight (Irom Maiden cover)
08. Reborn At Dawn
09. To You I Sail Tonight

Пространно интро като от филм за източна империя, обгръща обстановката след 23:30 ч. Израелците DESERT изскачат на сцената с класическа Heavy Metal визия, като от средата на 80-те. Музикалните им търсения обхващат същия период, но и не само него. Слушаме съвременен квинтет, вкоренен в стандартите на стила.

Desert

Desert

DESERT също са подготвили реплики на български и общуват активно с публиката. Шоуто им е много класическо, но пък изпълнено без забележки! Няма взиране в грифа, колебание в хедбенгинга или статични моменти. Стилът им до голяма степен е повлиян от трубадурския Heavy Metal на BLIND GUARDIAN. Мощните рифове доминират през повечето време и обработения баритон кове посланията си без префинена прецизност и често с известна лековатост в тескстовете, в противовест на сериозните си парчета. На два пъти (в „Never Regret“ и „Invincible“) се промъкнаха твърде мелодични мажорни мелодии, докосващи по-популярните стилове в музиката.

Desert

Desert

DESERT също не пропуснаха да подплатят сета си със семпли на кийборди, виола и фонови клавирни пасажи, но това не бе направено по натрапчив начин и бе доста по-рядко от преходната група. В средата на сета им бе предвидено и соло на барабаните, което бе изпълнено в класическия за 80-те маниер на демонстрация на техника и леко разпяване на публиката. Към края на представянето изплува и по-агресивната страна на израелците, с по-ниско пеене и докосваща повече стандартите на SABATON. Кавърът на ACCEPT, освен че влизаше в тази група, бе интерпретиран доста сполучливо!

Desert

Desert

Дали заради късният час или и заради делничният ден, DESERT не получиха заслужаващото внимание към края на сета си. Намаленото количество фенове ги изпратихме подобаващо, но не достатъчно убедително, заради рехавостта ни.

Сетлист DESERT:
Intro
01. Assassin`s Fate
02. Son Of A Star
03. Massada Will Never Fall
04. The Wolf`s Attack
05. Never Regret
06. Drum solo
07. Flying Dutchman
08. Lament For Soldier`s Glory
09. Balls To The Wall (Accept cover)
10. Invincible
11. Letter Of Marque

Често чувам напоследък, че липсвали качествени концерти в сегмента на класическия Heavy Metal. Чувам го и от музиканти, които оплакват присъствеността, но не ги видях на този изключително класен концерт. Концерт, който би задоволил и търсенията на носталгично настроените фенове и на тези, които искат да чуят съвременен вариант на стила! Но, някакси, не успяваме да открием събитие, където не можем да си припяваме „Smoke On The Water“, „2 Minutes To Midnight“ или „Balls To The Wall“? О, извинете! Последните две можеше да си припяваме и на този концерт! Но доста хора пак не успяха да го открият…

Rock Thrashler
02.11.2016 г., Live & Loud


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: