The Other Side

Начало » Българска сцена » Метъл лудост – фаза втора, ден мания (Metal Madness Fest II)

Метъл лудост – фаза втора, ден мания (Metal Madness Fest II)

Купи билет за Broken Silence Black Death Metal Fest 2020

Категории

Архив


За втория фестивален ден няма нужда да се притесняваме дали ще го бъде и сме там на време. Макар фалстарта да не е с размерите на този от първия ден, закъснение не липсва, но е ограничено в рамките на 45 минути, което за фест с толкова групи си е нищо.

Terravore

Terravore

Трашърите TERRAVORE имат честта да открият фестивалния ден в 18:45 ч. Двуликото чудовище, което представлява българският хибрид между SODOM и KREATOR, днес си е сложило преобладаващо SODOM маската. По-силово изсвирените неща, с по-MOTORHEAD-ски вокали и по-бърз ритъм, представя триото в Thrash/Speed Metal светлина. Очевидно младежите са решили да наваксат своята част от закъснението чрез бързо свирене. Между парчетата почти няма паузи и те се коват с устрем. Варненци успяват да пресират шестте си песни в 25-минутен диапазон за сметка на изчистените виртуозни KREATOR-ски рифове, които могат да интерпретират доста добре. Стартът е даден със спринтиране.

Terravore

Terravore

Сетлист TERRAVORE:
01. Vaccine
02. Asteroid
03. Starkiller
04. Dying World
05. Rancore
06. Dark Side of the Force

Slave Pit

Slave Pit

В 19:20 ч. следва домакинският сет на SLAVE PIT. Окомплектоването на състава е доста подвижно, поради дислокацеята на бандата между Скопие и София. Новото лице в групата е поел баса и основния микрофон. Квартета прави ударно начало с най-новата си песен, демонстрирайки пънкарска жилка, агресивен Thrash Metal и минимализъм в композицията. Другото авторско парче не се отличи особено от първото – динамична кратка композиция с азбучен риф, нисък харш, завладяващ припев и рязък край. Тук момчетата прекратиха авторските си изпълнения и се впуснаха в трибют на SLAYER. Това решение не бе най-удачното и поради качествения си компонент и заради неспособността на вокалиста да поеме високите тонове, на които Том Арая е способен. Трите знакови песни бяха поднесени в Doom вариант, със съответните дефекти във вокалите.

Die beiden Idioten

Die beiden Idioten

Не стигаше това, но и на сцената двама оператора на един фотоапарат пречеха на публиката да наблюдава представлението, навирайки се в лицата и инструментите на музикантите!?! На последната песен се наложи вокална помощ от колегата Себ, за да не остане лошо впечатление от целия сет на SLAVE PIT. Момчетата биха могли да уважат малко повече публиката си, което имам увереност, че ще направят в бъдещите си участия.

Slave Pit

Slave Pit

Сетлист SLAVE PIT:
01. Fire Madness
02. Artillery Barrage
03. Seasons In The Abyss (SLAYER cover)
04. South of Heaven (SLAYER cover)
05. Raining Blood (SLAYER cover)

Hellrider

Hellrider

Преодоляли проблемите с текучеството в бандата, HELLRIDER се изправят пред феновете точно в 20:00 ч. Квартетът представи най-новото си творчество, поместено в последното им демо. Още на първото парче, обаче, скъсаха струна. Бързото реагиране на ситуацията протече под съпровод на джем импровизация. Последва може би най-добрата песен на бандата, с множество смени във времената, добри рифове и мелодични решения и всичко това гарниране с необходимото количество инструментализъм от музикантите. Постигнатият добър синхрон на групата спомага за доброто впечатление от тях, но вторият им китарист продължава да няма изчистен риф, дърпайки стила им в леко Black/Death посока. Дисциплинираният им 25-минутен сет завърши със сложно неравноделно парче, разгръщащо както импровизационните им способности, така и композиционната им зрялост!

Hellrider

Hellrider

Сетлист HELLRIDER:
01. No Future
02. Trapped In Hate
03. State Of Brutallity
04. Torment Of The Weak

Mass Grave

Mass Grave

MASS GRAVE направиха качествен скок в изпълненията си покрай записите на своя албум през 2013 г. Оттогава, обаче, ги виждаме все по-рядко. Когато триото обсеби сцената в 20:40 ч. те не само не предложиха нищо ново, но и оставиха усещане за разредени репетиции. Техният Death Metal звучи тежко и плътно, но хората, които сме ги слушали и преди, някак ни се губят тези три години, които изминаха от най-силните им концерти. Песните им не търпят развитие. Липсва им повече сложност и комплексност, които да ги нареди сред развиващите се групи. Натуралният бас в съчетание с трио-формàта оголва звука по време на китарните сола. Песните не надскачат реденето на тонове върху равноделната подложка. MASS GRAVE продължават да са приятни за слушане, но нищо повече.

Past Redemption

Past Redemption

Последва малко по-дълга пауза до качването на PAST REDEMPTION в 21:40 ч. Светлин Христов – бас и вокал в MASS GRAVE, бе поел същите функции и в PAST REDEMPTION. Активните действия на групата по рестартиране на активната й дейност води до вливане на свежа кръв във състава и висока динамика на процесите в нея. Сред изпълнените парчета няма изненади, но интерпретацията им не само е различна, но и в известен смисъл обезличаваща по отношение на уникалността на стила им. В сработката на момчетата също проличаха някои пропуски. Вокални партии поемаха и двамата певци, упражняващи микрофонно майсторство в момента в групата. Ранните вдъхновения от NAPALM DEATH отново се сливаха с по-Thrash тенденциите от новото им творчество, като и двамата вокалисти представяха предимно ниски агресивни стонове. PAST REDEMPTION в момента се лутат в хаоса на собственото си израстване и този им сет бе, може би, първа стъпка в него. 25 минути в просягане към същността си!

Past Redemption

Past Redemption

Сетлист PAST REDEMPTION:
01. Under The Hammer
02. The Doom Of Them All
03. Extreme Madness
04. Decomposed
05. Final Redemption
06. I Am
07. Fraud
08. Homicide
09. Degradation
10. Revelation

Chaosium

Chaosium

В 22:20 Death/Thrasher-ите CHAOSIUM подхващат разгорещената вече публика откъм скейт-рампата. Прецизността и увереността, с която свири квартета веднага вади на показ пълните способности на нелошото озвучаване! Песните ни блъсват със сила и кадърен инструментализъм. Сърбите са пестеливи откъм движение по сцената, но се чувства обемното им присъствие като музиканти. Ритмиката би могла да е малко по-разнообразна, за да достигнат високо равнище на професионална група, което би им отивало.

Chaosium

Chaosium

Ядрото на CHAOSIUM има и Thrash проект – ALITOR. В тази си група те също не крият Thrash Metal инвенциите си, било с кавърите, които правят, било с чуваеми цитати. Ако се постараят да извадят на преден план чисти рифове и преодолеят Grind нагона на барабаниста си, ще станат доста добра Thrash Metal банда, но явно не това е целта на момчетата. За предпоследната песен с тях се качва и гост-вокалист, който е кандидат за позицията в групата и това е една от първите му изяви. Без да има съществена разлика с титуляра, те правят едно от старите си парчета като дует. Демонстрирайки инструментализма си до край, те изпълняват и кавър на AT THE GATES за довиждане. За мен CHAOSIUM бяха най-добрата група на фестивала!

Chaosium

Chaosium

Сетлист CHAOSIUM:
01. All Safety Mutates
02. Dagon
03. Let The Whole World Bleed
04. Eradicate
05. Cannibal`s Revalry
06. Slave New World (SEPULTURA cover)
07. Malicious Design
08. Blinded By Fear (AT THE GATES cover)

Bio-Cancer

Bio-Cancer

Случи се така, че за около година имах възможността да гледам живите изпълнения на BIO-CANCER няколко пъти. Бих казал, че принципното ми радостно приветствие на всяка Thrash Metal не е неизменна даденост. Звездните претенции на квинтета ги докара до София със самолет, но без инструменти… Така групата се окомплектова със сборна техника от колегите си, за да се появи в 23:20 ч. на сцената.

Bio-Cancer

Bio-Cancer

Много енергичното и бързо начало е направено да въздейства по театрален начин. Това ще си останат най-чисто изсвирените рифове за целия концерт на гърците. Демонстрират се и доста сполучливи включвания на бек-вокали на припевите и на други подходящи места в песните. Втората песен е коронована с повече мелодичност, визуален спомен от стари лайв видеа на класически американски Thrash Metal банди и нелоша акустична част. На третата песен момчетата навлизат в тотално клише от непрецизно ултра-бързо свирене, безтоново врещене на фалцет и придружаващите го ниски бекове. Песните стават неотличими една от друга. Сякаш е разчитано на първоначалното влечатление, а останалата част от сета е просто къртовския труд по доначегъртване. И музикантите започват така да изглеждат – усилено бърсане с кърпи между песните и тежко дишане.

Bio-Cancer

Bio-Cancer

Саундът на групата също е доста компромисен и летящите настройки трудно компенсират липсата на постигнат баланс между инструментите. Не, че когато свириха в Солун (Отново пристигнали със самолет…) със своите инструменти, постигнаха нещо повече! Компромисният английски е ритмизиран по парчетата в някакъв ориенталски похват. Бързото рифоване в стойка, лаенето на пинчер на куплетите и мъжките хорове на припевите става неотличимо за различните песни. Спокойно можеше да изсвирят и едно парче, разделено от паузи…

Все пак ги викаме на бис в 00:05 ч. след като са изсвирили живата си аутродукция. BIO-CANCER взривяват още един джангър, досущ като отминалите няколко, окончателно изоставяйки ни в 00:10 ч.

Bio-Cancer

Bio-Cancer

Извинете ме момчета, но преди шпагатите на сцена, преди самолетите, богатия мърч и другите екстри, за които мечтаете да ги има, трябва да се научите да свирите песните си така, както направихте първите две! Музиката – първо! Не успях да отцеля участие, на което BIO-CANCER да се представят добре.

Така Metal Madness Fest II отмина. Той ни показа добри, не толкова добри и отлични групи. Определено събитието не заслужаваше ниската си посещаемост! Ниска посещаемост, причинена, без съмнение, от грешки в мениджмънта, но и от нежеланието на феновете да рискуват. Аз смятам, че определено си е струвало да бъдем по-смели, за да видим доста интересните сетове, поднесени в една почти домашна обстановка на Grindhouse Skateclub. Ако чуете за ново издание на Metal Madness Fest, горещо ви препоръчвам да го посетите!

Rock Thrashler, Grindhouse Skateclub 24.09.2016


9 коментара

 1. […] Нека чрез репортажите на Rock Thrashler си припомним това, което се случи миналия септември на второто издание: Ден 1 и Ден 2. […]

  Харесвам

 2. […] Нека чрез репортажите на Rock Thrashler си припомним това, което се случи миналия септември на второто издание: Ден 1 и Ден 2. […]

  Харесвам

 3. […] Нека чрез репортажите на Rock Thrashler си припомним това, което се случи миналия септември на второто издание: Ден 1 и Ден 2. […]

  Харесвам

 4. […] Нека чрез репортажите на Rock Thrashler си припомним това, което се случи миналия септември на второто издание: Ден 1 и Ден 2. […]

  Харесвам

 5. […] Нека чрез репортажите на Rock Thrashler си припомним това, което се случи миналия септември на второто издание: Ден 1 и Ден 2. […]

  Харесвам

 6. […] Нека чрез репортажите на Rock Thrashler си припомним това, което се случи миналия септември на второто издание: Ден 1 и Ден 2. […]

  Харесвам

 7. […] Нека чрез репортажите на Rock Thrashler си припомним това, което се случи миналия септември на второто издание: Ден 1 и Ден 2. […]

  Харесвам

 8. […] Нека чрез репортажите на Rock Thrashler си припомним това, което се случи миналия септември на второто издание: Ден 1 и Ден 2. […]

  Харесвам

 9. […] Нека чрез репортажите на Rock Thrashler си припомним това, което се случи миналия септември на второто издание: Ден 1 и Ден 2. […]

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Diablery, Shadowcraft, Occultum, and Belgarath live in Sofia

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 151 other followers

Статистика

 • 448 274 hits
%d блогъра харесват това: