The Other Side

Начало » Българска сцена » Метъл лудост – фаза втора, ден депресия (Metal Madness Fest II)

Метъл лудост – фаза втора, ден депресия (Metal Madness Fest II)

Почерпете ни!

Почерпете жадния редактор и екипа на The Other Side! Благодарим и наздраве!

1,00 €

Концерт на Maltworm и Deadscape в Троян

LEFT TO DIE с концерт в София на 30 март

Концерт на Yarotz в София


Въпреки достатъчно дългия период на подготовка на Metal Madness Fest II, феновете наблюдаваха няколкомесечните хаотични мениджърски решения по организацията му. Разнопосочната информация, както и честите промени на лайн ъп и място на провеждане, разколебаха доверието в организаторските способности на Metal Madness Promotions и доведе до негативни настроения сред част от метал общността. Публичното преекспониране на неизбежните проблеми при менажирането на събитие с такъв мащаб не се отрази добре на имиджа на фестивала, който се стреми да стане периодичен. Но ето че дойде денят, в който вече сме пред Grindhouse Skateclub и е повече от ясно, че събитието ще го бъде!

Традиционно нещата продължават да са извън релси и монтирането на озвучаването, както и чековете вървят със закъснение. Но колелото се е завъртяло до момент, в който няма връщане назад и феновете ще бъдат ощетени само с орязване сетовете на част от участниците във фестивала. Дори и най-последната информация за реда на групите не е в синхрон с това, което се случва на сцената. Но метъл лудостта избухна!

Here And Now

Here And Now

С летящ line check HERE AND NOW дават начало на шумната част от забавлението малко след 19:20 ч. Стабилното им присъствие дава онази капка увереност, която очевидно е необходима на останалите музиканти, за да се подготвят за сцена. Богатото им авторско творчество в началото е представено от строг Tech Death Metal. Вероятно някои от феновете не знаят, че от съвсем скоро състават на групата е обогатен от дамските вокали на Виктория Дашова, която се появява за второто парче. Чистият й глас допълва мелодичните бекове на оригиналния глас в секстета, като по този начин вкарват доза Doom Metal в музиката им.

Here And Now

Here And Now

Новата визия на HERE AND NOW се допълва от облесла с новата им символика, която бе представена на първото им шоу в разширен състав на 10.09.2016 г. в клуб Live & Loud, където бандата направи доста компромиси със себе си, заради неочаквано удълженото им представяне. Дали заради работата в репетиционната или заради непринуденото участие на този фестивал, дамата и момчетата свирят доста стегнато и агресивно, вдигайки доста летвата за качество. Дамските вокали са свързани вече доста органично в песните на групата. Успяваме да доловим и вдъхновенията от DEATH към края на сета им. Остават си само леките разминавания между темпераментните, артистични рифове на основната китара и математическите удари на ритъм китариста им. Предвидените шест песни бяха съкратени на 4, предвид закъсненията, но когато групата слиза от рампата малко след 19:50 ч., те бяха дали мощен тласък на концерта.

Сетлист HERE AND NOW:
01. Choose A Side
02. The Hydra
03. To Resist
04. Forsake The Sick

Inflict

Inflict

В 20:00 ч. вече наблюдаваме пловдивските гости от INFLICT. Те започват с безобразна версия на „Holy Diver“ с агресивни, но ниски вокали, като се разминават във влизанията и провлачват ритъма. Кавърът, всъщност, е през KILLSWITCH ENGAGE… Хвърлиш ли се на такъв кавър, трябва да съпреживееш емоционално парчето, вместо да сричаш зубрашки! Наздравиците, настройването и мотаенето изкарват част от публиката от залата, преди да започнат нелошите им авторски песни. Приятни метъл рифове са съчетани със скучновато унифицирани Hip-Hop компоненти. Модерните им влияния не ги поставят сред иноваторите, докато класическите им цитати не ги представят като добри инструменталисти. Доколкото съм ги наблюдавал в доста по-добра светлина, изглежда напоследък са разредили доста репетициите.

Inflict

Inflict

Агресивните вокали са вдъхновени от класическите образци и са доразвити с ЕМО скриймове. Композиционно парчетата се лутат между българските стандарти на рок музициране и PANTERA влияния. Кавърът на ODD CREW не ги представи в добра светлина и шоуто им придоби провинциален привкус. Двадесет и двамата фена в залата се стопяват до петнадесет докато квинтета изцежда последните си пантерски напъни. Половинчасовият сет не правеше чест на гостите от Пловдив. За мен остава неприятна изненада, че те са съкратили авторски парчета, заради ограниченото време, след като кавърите съвсем не са им силна страна.

Сетлист на INFLICT:
01. Holy Diver – DIO > KILLSWITCH ENGAGE (cover)
02. Bitter love
03. Angels Cry
04. Fallen Down – ODD CREW (cover)
05. Domination – PANTERA (cover)

Grimaze

Grimaze

20:40 ч. на сцената е група, със сериозни социални послания и активни ангажименти в тази посока. GRIMAZE демонстрират контрол над качествения звук и сложната ритмика на първото им парче подчертава някои djent решения в музиката им. Съответно – ритъмците са в перфектен синхрон и виртуозна форма. Вплитането на „Domination“ из цялото им творчество не закъснява, но някак търси своята независимост. Песните се бодат една след друга не само с агресия, но и с болка и емоционален заряд!

Grimaze

Grimaze

Както повечето пъти, GRIMAZE са уверени и перфектни на сцена. Добрата чуваемост на музиката им е подкрепена от едно изчистване на някои от stoner влиянията им, достигайки да чисти sludge похвати. Стегнат двадесетминутен сет, който ни насити с качествено представяне. И едно от най-силните участия на бандата, които съм наблюдавал, въпреки кратките си двадесет минути!

Сетлист GRIMAZE:
01. Temporary Seizures of Madness
02. Disobey the Primitive
03. My Vow
04. Survival of the Fittest

Fragments Of Existence

Fragments Of Existence

Малко след 21:10 на сцена се изявяват FRAGMENTS OF EXISTENCE. Забележителният квартет вплита метъл похватите на гиганти като METALLICA в традициите на българския рок, постигайки забележителен синтез, носещ както сполучливите хармонии, така и уникалността на родна банда. Умереният мелодичен харш на вокалиста-китарист Vans, в съчетание с дълбоките death бекове на басиста на половината софийска сцена – Anton, преодоляват влиянията си и творят песни с почерк.

Fragments Of Existence

Fragments Of Existence

FRAGMENTS OF EXISTENCE присъстват масивно на сцена и мелодичният им Thrash Metal представлява приятна емоция. Натрупали горчивина от подготовката на дългосвирещия си дебют, те често обявяват, че се очаква в близките 10 – 15 години. Усещането за узряването на музиката им, обаче, внушава друго. Дългите разнообразни композиции се разливат в рамките на половин час и оставят приятно усещане за нещо родно, съизмеримо със световните сцени. 90-те години имаше една група, която се доближаваше до подобни стандарти – Зона 3000. Съвремието ни връща някои неосъществени проекти чрез тези момчета.

Сетлист FRAGMENTS OF EXISTENCE:
01. Aftermath
02. Invoking My Demons
03. Sands Of Time
04. Out Of Darkness

Urban Gray

Urban Gray

URBAN GRAY имат създадена репутация на група-ветеран в тежките жанрове и имат сериозен концертен календар. За да ни уверят в качествата си, те излизат в 21:50 на рампата на клуба. Аз вече не помня колко години шоуто им започва с мегафон и това участие не е изключение. Стандартизираният им Hardcore/Jump Metal се изпълнява със down tempo части в по-старите парчета, с които започват. Сетът им бавно набира скорост и песните развиват своята динамичност.

Urban Gray

Urban Gray

Може да се забележи отличната сработка между музикантите в URBAN GRAY. Те са подготвили за нас и нови песни, които ще бъдат включени в следващият им, трети албум. „Freak Show“ е доста динамечна и кратка композиция, демонстрираща израстването на групата. „Fall Back“ пък е вглеждане в корените и ползване на преупотребеното и малко детинско звучене на мегафона. Ограниченото време попречи на момчетата да ни изпълнят още песни от новото си творчество. Въпреки активността им като творци, музиката им се е наместила в калъпа на някои клишета и не търпи развитието, което времето би трябвало до им е дало. Бедните като тонове, агресивни вокали и PANTERA-ските китари не добиват онова свое лице, което би могло да има своя идентичност на фона на прецизната ритъм секция! Групата добавя още една песен време, за да финализира изпълнението си, с което запълва едни напълно заслужени двадесет и пет минути.

Сетлист URBAN GRAY:
01. Shot (Intro)
02. Behind The Mask of Justice
03. In The Name Of God
04. No Time To Waste
05. Freak Show
06. Fall Back
07. Cross The Line

Niamh

Niamh

Почти пълната липса на информация за NIAMH, ги сочи като наследници на ARCADIA (Metalcore) INDIGESTI (Extreme Rock`n`Roll), приписвайки им гигантски постижения на продължаващите да съществуват формации. В 22:30 ме стряска интродукция от диско хит от 80-те, с което италианците NIAMH поставят началото на сета си. Сцената е обсипана със символиката на групата, която представя една доста по-различна култура от метъл. Алтернативния Modern Metal, на който квартета се е посветил е широко скроен и на него са му чужди музикалните противопоставяния. Раздвоеността между харшовите и мелодични вокали на някои Metalcore банди също е част от белега на групата с най-скучно лого. Същевременно музиката не е структурирана сложно и в подходящи части за двата типа вокали, а тече по лесен и непретенциозен начин. Между AS I LAKE DYING и ASKING ALEXANDRIA отсенките прозира и традицията на италианската шлагерна песен, както и стабилно Hip-Hop влияние.

Niamh

Niamh

Между песните NIAMH имат бекграунд подложка от интродукции, ритмични компоненти и различни звуци, като целият им сет очевидно тече под клик. Това ги прави много синхронизирани, но качеството на музиката е посредствено. Такъв тип сет би бил подходящ за крехки младежи на границата на мутирането, но италианците са внушителни ламбърсексуални здравеняци. Заплашиха ни с кавър на Ерос Рамацоти, но всъщност интерпретираха FEAR FACTORY. Прочувственият, епичен излизащ трак за сета им в ЕМО стил би могъл да потресе публиката с нежните си трели, ако тя междувременно не се бе редуцирала до осем човека. Което превръща феновете в адвокати на оценката ми за представянето на NIAMH, които, всъщност, биха седяли нелошо на подходящо за стила им събитие. Шест песни, половин час, посветени на изследването на музикалните предизвикателства.

Сетлист NIAMH:
Intro
01. Putting fun in FUNeral
02. Black ice 41
03. Sleepwalking in pain
04. Antichrist Anaemia
05. Edgecrusher (FEAR FACTORY cover)
06. My starving beauty

Chaos Undivided

Chaos Undivided

След като се представиха инцидентно на Tribute to Chuck Schuldiner 2015 CHAOS UNDIVIDED имат възможността да разгърнат пълните си способности пред българска публика. Те пристъпват към това в 23:15 ч. Хаотичният им Modern Thrash Metal ползва някои взаемки от Industrial-а. Демонстрирайки еднообразието на машинната ритмика в продължение на три песни, квартета разчупва с punk core и Anarcho-Thrash, включвайки непретенциозни сола. Музиката се интерпретира шумно, без излишни претенции.

Chaos Undivided

Chaos Undivided feat. Сашко Мойсов

Както и на Tribute to Chuck… на сцената с тях излиза и Сашко Мойсов (SLAVE PIT, Metal Madness Promotions), за да направят кавър на SLAYER. Песента е сполучлива и е приведена към Industrial звученето на групата. За следващият кавър басиста и китариста си разменят инструментите и освен че произвеждат нещо като SFU-кавър на „Seek And Destroy“, Сашко внася количествата разминавания и неточности, тласкащи групата към паркова пънк сбирка… Гост-китаристът слиза, но SFU настроението си остава с CHAOS UNDIVIDED за някои от програмните им парчета, на които не им липсват цитати от големи имена в метъла. Енергичността им, както и по-опростената структура на песните вдъхновяват феновете и гърците са извикани на бис, където решават да направят вариант на песен от DECAPITATED. Десетина минути след полунощ хората, които посетихме мероприятието сме удволетворени от него и се ориентираме (или не се ориентираме съвсем…) към подготовка за следващия ден на фестивала.

Сетлист CHAOS UNDIVIDED:
01. March For War
02. Blood For The Bloodgod
03. Warmaster
04. The Ascending
05. Raining Blood (SLAYER cover)
06. Seek and Destroy (METALLICA cover)
07. Reign of Chaos
08. Chaos Rising
09. Fields of Despair
10. Raise The Dead
Бис:
11. Spheres of Madness (DECAPITATED cover)

Очаквайте продължението!

Rock Thrashler, Grindhouse Skateclub, 23.09.2016

Реклама

9 коментара

 1. […] което се случи миналия септември на второто издание: Ден 1 и Ден […]

  Харесвам

 2. […] което се случи миналия септември на второто издание: Ден 1 и Ден […]

  Харесвам

 3. […] което се случи миналия септември на второто издание: Ден 1 и Ден […]

  Харесвам

 4. […] което се случи миналия септември на второто издание: Ден 1 и Ден […]

  Харесвам

 5. […] което се случи миналия септември на второто издание: Ден 1 и Ден […]

  Харесвам

 6. […] което се случи миналия септември на второто издание: Ден 1 и Ден […]

  Харесвам

 7. […] което се случи миналия септември на второто издание: Ден 1 и Ден […]

  Харесвам

 8. […] което се случи миналия септември на второто издание: Ден 1 и Ден […]

  Харесвам

 9. […] което се случи миналия септември на второто издание: Ден 1 и Ден […]

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Telegram канал на The Other Side

Метълургия

Концерт на Eufobia, Polygon и Shambless в Пловдив

Tankard идват на Running Free Festival 2023

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Присъединете се към 200 други абонати

Концерт на Vomitory в София

Концерт на Cult Of Occult в София

RSS Метълургия

 • Метълургия еп. 19, 23.03.2023
  Водещият Mrazek върна слушателите назад във времето с песни на IMPALED NAZARENE, WATAIN и THE KOVENANT. 
 • Метълургия еп. 18, 16.03.2023
  Слушателите се върнаха назад във времето с класики на TYPE O NEGATIVE, LUCYFIRE, ARCTURUS, BOLT THROWER, SARKOM, MY DYING BRIDE и др.
 • Метълургия еп. 17, 02.03.2023
  Бяха представени нови песни от AVULSED, CRADLE OF FILTH, ISOLE и LORDS. Слушателите разбраха новини за предстоящи събития на живо и новини за българската сцена. В предаването звуча музика на BENDIDA, GODS OF ANCIENT, ГОРЯНИ, VOMITORY, BLAZE OF SORROW, HYPERBOREA и др. […]
 • Метълургия еп. 16, 16.02.2023
  Бяха представени новите песни българския Black Metal проект INSPELL. Слушателите разбераха новини за предстоящите събития на живо и новини за българската сцена. В предаването звуча музика на NILE, DYING FETUS, SENZAR, VOMITORY, ROTTING CHRIST, БАЛКАНДЖИ, EUFOBIA, DJEVEL и др.  […]

W.A.S.P. отлагат юбилейното си турне за 2023 г.

Статистика

 • 654 554 hits
%d блогъра харесват това: