The Other Side

Начало » Българска сцена » BENDIDA: Ние сме нестандартна банда в много отношения и това определено ни допада

BENDIDA: Ние сме нестандартна банда в много отношения и това определено ни допада

Почерпете ни!

Почерпете жадния редактор и екипа на The Other Side! Благодарим и наздраве!

1,00 €

Концерт на Decapitated в София

Концерт на Wolfheart в София

Концерт на Pero Defformero и Обратен Ефект


Когато прочетете това интервю, ще разберете, че група BENDIDA е наречена на тракийската богиня на Луната, пазителка на природата и животните. Лично аз, като жаден редактор, правя асоциации и с виното, което групата брандира преди няколко години. И с това интервю нещата са като с хубавото вино – трябваше да отлежи, за да ви го поднеса. Представям ви Кремена Николова, която бе любезна да разкрие някои от тайните на лунната богиня.

Здравей, представи се накратко за читателите на The Other Side.

Здравейте, аз съм Кремена Николова – вокалистката на група BENDIDA. Освен за основните вокали, отговарям и за визията на бандата, стайлинга, художественото оформление на рекламните материали и мултимедийната визуализация.

Bendida_04395

Bendida

Издадохте новия си албум „First of the Heroes“ на 6 март 2020 г., кажете нещо за него.

Да, съвсем наскоро реализирахме нашия втори студиен албум. Пoставихме си висока цел и я постигнахме задружно като се постарахме всеки да даде най-доброто от себе си. Промоцията на албума се състоя в две дати и две различни държави – България и Румъния. На 6 март 2020 г. домакин на промоцията ни в София беше клуб Mixtape 5, A-side. Специални участници в концерта бяха талантливите хористи от Академичен хор “Света Параскева” с диригент Галина Луканова. Участие като гост-вокалист взе и Димитър Найдев, атрактивният фронтмен на хасковската окулт метъл банда GHOST WARFARE, който записа партии към една от песните. Датата за промоцията на албума ни в Румъния, Букурещ, беше 7 март 2020 г., където изпълнихме най-новите си произведения по време на фестивала „Psychosounds Metal Ladies Night – VI“.

Bendida - First of the Heroes

Bendida – First of the Heroes

Успяхте да го представите на живо дни преди да бъде спрян концертния живот. Как бе възприет от публиката?

Завихрящата се вълна от напрежение покрай коронавируса вече се надигаше бързо и застрашително и това несъмнено оказа влияние над организацията ни. Италианската банда TOTHEM, която трябваше да бъде наш специален гост на промоцията в Mixtape 5, отказа участието си два дни преди концерта, защото в Рим обявиха официална забрана за пътуващите. Това от своя страна беше повод да включим в сета още няколко песни от първия ни албум „Goddess of the Moon“ и част от тях да изпълним акустично съвместно с Академичен хор „Света Параскева“. В България и Румъния все още нямаше ограничителни забрани и безпроблемно продължихме концертния маратон на следващия ден в Букурещ. И пред нашата публика, и пред румънската, успяхме да изпълним всички песни от „First of the Heroes“, вълнувахме се и се забавлявахме много на сцената, надявам се, че сме успели да предадем това настроение и на публиката. Имаме доста по-динамични песни в новия албум и усещам, че този факт предразполага към голяма доза адреналин сред феновете. На румънска сцена свирим за втори път и определено там феновете ни приемат ентусиазирано. През март 2019 г. изпълнихме песни от „Goddess of the Moon“, а сега на ход беше „First of the Heroes“. С тези два концерта може да се каже, че хванахме “последния влак“ преди да бъде обявено извънредното положение и да се зачертаят всички предстоящи концертни дати. В това отношение бяхме късметлии, защото все пак дългоочакваното събитие се състоя, имахме прекрасна публика и на двата концерта. Всичко се случи по разписание и запазихме хубавото усещане, което да ни топли в подтискащите дни на изолация. Концертът ни в Ниш, Сърбия, който трябваше да се осъществи само седмица по-късно, за жалост съвпадна с обявяването на извънредното положение. Плановете за цялото ни пролетно турне пропаднаха. Едва сега предстои нещата да започнат да се раздвижват след могомесечен „сън“. Ще наблегнем на онлайн промотирането с новия албум, нямаме друга опция в момента за съжаление.

Bendida_04317

Bendida

Издател е румънският лейбъл Psychosounds Music – как се стигна до договор с тях?

С румънския лейбъл Psychosounds Music се срещнахме за първи път през март 2019 г. година. Получихме покана за участие на фестивал в Букурещ, който организираха за пета поредна година – „Psychosounds Metal Ladies Night-V“. Така както името на фестивала загатва, тематично групите-участници в събитието, непременно трябваше да имат поне по едно дамско присъствие. В BENDIDA дамите сме цели четири. Останахме доволни от организацията, впечатлението ни от лейбъла също беше чудесно и не ни отне много време да се съгласим с подписването на договора за нов албум. Ето, че година по-късно на същият този фестивал, ние представихме завършен „First of the Heroes“. Признавам, че ако нямахме поставен финален срок и запазена дата за новия албум, най-вероятно щеше да се позабавим със записването и подготовката. Без краен срок нещата се отлагат много лесно. В случая не разполагахме с много време и трябваше да бъдем максимално организирани. Същото се отнася и за нашите скъпи приятели от Акадмичен хор „Света Параскева“, които разполагаха с едва няколко репетиции да научат своите сложни хорови партии. Справиха се отлично благодарение на техния професионализъм и сериозно отношение, а не на последно място и благодарение на талантливата ръководителка и диригент на хора – Галина Луканова, която също така участва в записите.

Bendida_04410

Bendida

Песента “History of the World” е един вид концептуален албум в албума, какво ви вдъхнови да я представите по този начин?

Добро описание! Като кратка предистория ще спомена, че отговорник по темата за концепцията и композициите е нашия скъп композитор, китарист и вокал – Вини Атанасов. Той е основател на BENDIDA, автор на песните, композитор на всички инструментални, вокални партии, текстовете и аранжиментите, накратко нашия гений! Лекотата с която разписва ноти за всички нас, е наистина респектираща. Именно неговите вдъхновяващи композиции се оказаха причината да се включат в състава на Bendida професионални класически музиканти, хора с изключителен опит, музикално академично образование, а впоследствие и цял академичен хор. Трудно е да се помести този огромен обем от историята в 16 минути, но пък текстовете съдържат изключително синтезирана информация от различни епохи – от най-древната цивилизация до бъдещия свят. „Зората на човека“, „Цивилизация“, „Средновековие“, „Апогей“, „Разрушение“, „Новият свят“ – това са шестте части от „History of the World“ и съвсем скоро предстои да пуснем шестте части, обединени в лирик видео. Целият албум може да се чуе в официалния YouTube канал на BENDIDA, където е качен за свободно слушане.

Не сте ли мислили да я оформите като независимо издание, мини албум, примерно?

Да, тази идея съществуваше от самото начало, но в последствие решихме да включим „Историята на Света“ като една нестандартно дълга песен в албума, защото вече имахме и няколко готови други композиции, които също бяхме нетърпеливи да запишем час по-скоро.

Bendida_04385

Bendida

Песента “Hunt the hunter” е една от любимите ми. Там гост-вокал е Димитър Найдев от GHOST WARFARE. Как се зароди идеята да я направите по този начин?

“Hunt the hunter” е песента ни с най-ярко изявени елементи от българския фолклор. Ще започна от далече с този отговор. Песента е свързана с името на нашата банда BENDIDA – богинята на луната, закриляща природата. Всички до един в BENDIDA обичаме животните и природата и се противопоставяме на всеки, който безмилостно ги унищожава. Тази песен е триумф на всички пострадали, които отмъщават за безчинствата и всеки получава това, което е заслужил! Емоционалната част с отмъщението сме поверили на нашия скъп приятел – Димитър Найдев от GHOST WARFARE. Представихме си точно него в тази роля и го поканихме, а той с радост прие да се включи в песента, а също така беше и наш специален гост на промоцията на албума в столичния клуб Mixtape 5. Изпълнихме песента заедно на голямата сцена, а към нас се присъединиха и прекрасните хористи от Академичен хор “Света Параскева”.

Bendida_04364

Bendida

Janika Groß от HAGGARD се включи в песента „Балът на вампирите“. Разкажи как се свързахте с нея, защо именно тази песен…

Атрактивната фронтдама на Немската симфо банда HAGGARD, очарователната Яника Грос придава невероятен колорит в песента “Vampires’ Ball”. Отдавна следим творческата и дейност и се любуваме на чудесния и глас. Записахме демо вариант на песента и се свързахме с нея с покана, а тя с радост прие да се включи в „Балът на вампирите“. Яника записа своята вокална партия в звукозаписно студио в Германия, а след това със смесването се захвана нашия скъп саунд инженер Владимир Бочев.

Сътрудничите си успешно с Академичен хор “Света Параскева” – разкажи за това сътрудничество…

Академичен Хор „Света Параскева“ сбъдна една от нашите музикални мечти – да запишем албума си с истински хор. Първият ни дебютен албум „Goddess of the Moon“ също изобилства от хорови партии и двугласи, тригласи, но те са записани от мен и Вини. За щастие имаме достатъчно голям вокален диапазон, за да запишем смело партии от най-високия сопран и най-ниския алт, висок тенор – нисък бас. В новия албум обаче хоровете са записани от дванадесет на брой чудесни вокалисти от хора на Националната художествена академия „Света Параскева“ с ръководител и участник в записите Галина Луканова. Преди години аз пеех в този чудесен хор и приятелството ни има дълга история. Високо ценим тяхната отзивчивост и зад гърба си вече имаме редица съвместни участия. Отдавна сме ги приели като неразривна част от семейството на BENDIDA дори ще споделя радостната новина, че те ще се включат в предстоящото видео, което ще заснемем към песента „Civilization“.

Bendida_04305

Bendida

Сещате ли се за някоя интересна случка по време на записите на „First of the Heroes“?

Разбира се, ние сме голяма весела компания и винаги интересните случки са в изобилие. Сега се сещам за една забавна история, бяхме решили да пуснем кампания за набиране на средства в една интернет платформа, която подпомага музикантите в творческите им начинания. За целта трябваше да направим рекламно клипче и аз много настоявах всеки да се появи и да се представи с по едно изречение. Тук дойде и забавната случка. Оказа се, че прекрасната ни цигуларка, въпреки огромния си сценичен опит, изпитва притеснение да говори пред публика, а услужливият басист веднага предложи решение на проблема – да говори той, а тя само да си отваря устата. Само ще вметна, че Сашо има изключително нисък басов глас, който смело може да се конкурира с прословутото „Хо-хо-хо“ на Дядо Коледа. Този глас в комбинация с изящната визия на Биси, постигна резултат, достоен за „Грами“! Пускахме си записа стотици пъти и отново избухвахме в истеричен смях.

Bendida_04381

Bendida

Записите, миксът и мастерингът са направени в Zero Project Studio с Владимир Бочев – как направихте този избор?

С Влади сме приятели от деца още от времето, когато заедно посещавахме музикална школа и уроци по пиано. През годините той се изгради като изключителен професионалист, мулти инструменталист и тонрежисьор. Винаги най-искрено съм се възхищавала на таланта му. В Zero Project Studio през 2017 г. година записахме дебютния си албум „Goddess of the Moon“, а на Влади освен записите поверихме миксирането и мастерирането. С него се работи изключително приятно, предразполага всички с чудесното си отношение, професионални съвети и разбира се финалния резултат е страхотен. Беше съвсем логично и за втория албум да се обърнем отново към него, „абонирали“ сме се за Влади и за третия албум в аванс. Да успееш да запишеш и балансираш десетки инструментални партии, вокални партии, цял хор и да постигнеш отличен баланс, това е равносилно на героизъм.

Доколкото си спомням, постът зад барабаните бе най-ветровитият при вас. Сега намерихте ли достоен ударник?

Така е, дълго го търсихме, но най-сетне го открихме и вече от една година и три месеца сме неразделни, това е Велислав Казаков – смело мога да кажа нашият барабанист-мечта! Невероятно талантлив, обичащ предизвикателствата и високите скорости.

Bendida_04321

Bendida

BENDIDA – каква история се крие зад това име?

Бендида е древната тракийска богиня на Луната, пазителка на природата и животните. Имаме посветена песен на нея, а първият ни албум също носи името „Goddess of the Moon“. Освен, че тематично песните са ориентирани към митологията и легендите, всеки би отгатнал, че в концепцията на групата е заложено, тя да бъде оглавена от фронтдама. Преди около седем години, когато се присъединих в състава, групата наскоро беше се разделила с предишната вокалистка, а нейната предшественичка е била част от BENDIDA съвсем за кратко. Три фронт дами, но нито един фронтмен. Съвсем не е типично за метъл групите, но в състава ни има цели четири дами в момента. Мисля, че като цяло сме нестандартна банда в много отношения и това определено ни допада, защото никога не сме имали за цел да ни отъждествяват с някое от големите имена в симфоник жанра.

Bendida_04430

Bendida

Определяте стила си като Symphonic Fantasy Metal – какви фантазии разказвате в песните си?

Да, решихме, че „Фентъзи метъл“ е „общият знаменател“, под който можем да поместим различните аспекти на музиката си. Мистични истории, легенди, фолклорни мотиви, приказни герои, митични същества, омагьосани земи. Предоставяме поле за фантазията и възможност за слушателя да се откъсне за миг от реалния свят. В новият албум „First of the Heroes“ разказваме легендата за Гилгамеш – първият от героите. В песента присъства откъс на автентичен древно-акадски език, взет от оригиналния текст за най-древната цивилизация. На тази легенда сме кръстили и албума. Разказваме легендите за папратовото цвете – „Fern Flower“ и за човека-звяр – „Beast and Man“. Вълнуваща вампирска песен също се прокрадва в албума, това е дуетът “Vampires’ Ball” със специалното участие на Яника Грос – прекрасната вокалистка на немската симфоник метъл банда HAGGARD и метъл-операта MOLLLUST. В “Hunt the Hunter” – песента с участието на гост-вокалиста Димитър Найдев от GHOST WARFARE, „обединяваме сили“ срещу убийците и унищожителите на животни, експлоататорите на природата, жадни за власт, ненаситни за материални блага и убиващи за удоволствие. В хода на тази история злосторниците си получават заслуженото и възмездието ги застига, те плащат за черните си дела. В “History of The World” и тази част, наречена „Demolition“ отново засягаме отчасти тази тема. Още много истории разказваме, но най-добре е да се чуят, така, че уважаемите читатели са добре дошли да посетят фейсбук страницата на BENDIDA, Youtube канала ни и останалите онлайн платформи.

Bendida_04278

Bendida

А как виждате състоянието на българската метъл сцена? В частност на симфоник метъл групите?

Като цяло в България, малцина са смелчагите, които са дръзнали да нагазят в дълбоките дебри на Симфо-метъла. Бандите от жанра се броят на пръсти тук. Този дефицит едва ли се дължи на липсата на желаещи разбира се. Почитатели на стила у нас има в изобилие и сред музикантите, и сред феновете. Какво му е толкова различното на мелодичния метъл със симфонични елементи? Като започнем със симфоничните елементи… има сложни хармонии и аранжименти, преплитащи се мелодии, интересни класически симфонични инструменти, цигулки, виоли, чело, пиано, при нас има и валдхорна, виола да гамба, понякога флейта, вокални двугласи, тригласи, хорови партии и тн. Хората, които умеят да свирят на тези класически инструменти в почти всички случаи са завършили Музикална Академия или поне гимназия. За да работиш с тях, трябва да комуникирате на общ език – чрез ноти и солфеж. В противен случай няма как да се разберете по никакъв начин. Е добре, може би има някакъв начин, но той би бил много бавен и мъчителен за един професионален музикант. Предполагам, че това е една основна причина да има толкова малко Симфоник банди сред метълите у нас. Друг е моментът, че за повечето професионални класически музиканти, музиката е работа и те разчитат на финансова възвръщаемост, участвайки в даден проект. Е, ние сме наясно, че метъла не попада в нито една от комерсиалните ниши тук. Все така бродим в ъндърграунд сферата. За щастие все пак има класически музиканти, които са ентусиасти да свирят в метъл група, просто защото много са харесали композициите и атмосферата. Колкото повече изпълнители участват в една такава банда, толкова повече мелодии трябва да следиш. Изисква се постоянна концентрация. Тук идва въпроса за мотивацията на хората, свирещи метъл. „Обичам музиката, свиря заради удоволствието от музиката и харесвам песните точно на тази банда, в която свиря + искам да се развивам като музикант, ще ми се нашата банда да постигне нещо, аз не съм аз, АЗ съм НИЕ“  – всякаква друга мотивация, различна от тази, води до скорострелен разпад. Няма как да върви напред машина, в която… единият е професионалист и е дошъл да свири с желание, а друг е тук, за да си пие бирата, трети, за да стане рок звезда и да го харесват мацките. Тези с бирата и мацките чисто и просто са там, за да загубят времето на сериозния човек. Много е трудно да се съберат музиканти с еднаква мотивация и да вървят задружно напред. Това често се оказва причина за голямото текучество на членове в различните симфо-банди (и не само). Готино е да си във вървежна група, но пък колко много усилия и постоянство се изискват? Какво е състоянието на наличните симфо банди? Виждам, че всеки се бори по своему, издава албуми, видеа, организира си участия. Всеки се стреми да бъде на ниво и да прави нещата „по правилата“, което е похвално. Аз се радвам на всяка такава активност у нас и пожелавам успех на всички колеги. Това е пожеланието ми не само към музикантите от жанра, а като цяло от всички БГ Метъл и БГ Рок стилове. Много ми се иска фенове, музиканти, рокаджии, трашъри, мелодик метъли и т.н. Всички да си подават ръка, да не забравят, че от нас самите зависи дали родната метъл сцена ще я бъде и ще се развива ли. Искаме ли го или не? Нека всеки си зададе този въпрос и да отговори сам на себе си! Място под слънцето има за всички! От скромните ми наблюдения над румънската сцена, това, което ми направи изключително приятно впечатление е, че там феновете много уважават родните си банди, посещават концертите, купуват си дискове, подкрепят ги. Има някакъв чудесен общ позитивен дух на метъл-общност. На даден фестивал свирят блек метъл банда, мелодик рок банда, симфоник банда, дет метъл банда, олд-скуул-траш… и всичките изпълнители са приети с подобаващи овации и уважително отношение, без значение, че едните вече са изградили име, а другите са тепърва прохождащи в музиката тинейджъри, които са там,за да открият вечерта. Музикантите се разминават в бекстейджа с усмивка и разменят по някой друг дежурен комплимент. Иска ми се да вярвам, че и в нашата мила страна ще се научим да използваме енергията си за обединяване и развитие. Ще бъдем по-малко „Велики“ и повече толерантни.

Bendida_04406

Bendida

Бъдещи планове?

Предвид, че току що издадахме албума си, плановете за близкото бъдеще ще бъдат насочени към неговата популяризация, да се надяваме, че ще можем да осъществим промотирането подобаващо с поредица от концерти в страната и зад граница, рано или късно и това ще стане, въпреки наложената „пауза“. Важното е да сме живи и здрави, концертите няма да избягат. Планираме да направим като за начало и две видеа към песни от албума. Лирик видеото към “History of the World”, което също е сред плановете, вече го споменах по-горе.

Как вашите фенове могат да се снабдят с албумите ви и оригинален мърчандайз?

Нашите албуми и мърч могат да бъдат поръчани от официалната ни фейсбук страница, както и в уебсайта на BENDIDA. Албумите ни са качени за свободно слушане и в официалния ни YouTube канал, и в Spotify.

Bendida_04401

Bendida

Забравих ли да ви питам нещо?

Това, което не успях да спомена е нещото, което винаги си оставям „за десерт“ на всеки наш концерт. Миг, в който да насоча „прожектора“ към всеки един от скъпите ми колеги Бендитяни и не толкова колеги, колкото семейство!

Главатарят на Бандитите – Вини Атанасов – композиции, текстове, аранжименти, китари, вокали, оркестрации, програмиране
Александър Панайотов – бас
Велислав Казаков – барабани
Ралица Георгиева – клавир, вокали
Бисера Димитрова – цигулка
Вяра Грънчарова – виола да гамба
Пламен Димитров – валдхорна
Кремена Николова – основен вокал
Академичен хор „Света Параскева“ с диригент Галина Луканова

Bendida_04466

Bendida

Последни думи…

Искам да благодаря за интересните въпроси и това интервю! Родната сцена силно се нуждае от медийна подкрепа, за да съществува и върви напред! Бъдете здрави и все така отзивчиви!

Mrazek, май-юни 2020 г.

Фотограф: Кирил Груев ©

Вижте цялата галерия от представянето на „First of the Heroes“, втория албум на BENDIDA, в София на 6 март 2020 г.


Елате в Telegram канала на The Other Side чрез следния линк t.me/theothersidezine и/или се абонирайте за нашия бюлетин!


3 коментара

  1. […] резултати можете да видите в новото видео. В интервюто, което вокалистката Кремена Николова даде специално […]

    Харесвам

  2. […] резултати можете да видите в новото видео. В интервюто, което вокалистката Кремена Николова даде специално […]

    Харесвам

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Telegram канал на The Other Side

Метълургия

Купи билет за концерта на Finntroll в София

СЕВЕРИЯ и FREIJA с концерти в Пловдив и Бургас през април

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Присъединете се към 205 други абонати

Sofia Metal Fest 2024

Концерт на Hate в София

14 години SEVI

Статистика

  • 694 310 hits