The Other Side

Начало » Българска сцена » ASPHYX: Ако хората харесват музиката ни, какво повече можем да желаем?

ASPHYX: Ако хората харесват музиката ни, какво повече можем да желаем?

Telegram канал на The Other Side

BESTIA ATER представят на живо албума си Anno.Bestia.Chrysallis

Концертът на FLESHGOD APOCALYPSE и EX DEO в София се мести за 2021 г.

Категории

Архив

TIAMAT в София на 29 октомври 2021 г.


Здравей, Martin, какви са новините от ASPHYX, освен, че работите по нов материал?

_Здравей, Гого, добре, това е част от новините, мисля. Работим по новия албум. Привършихме повечето песни, аз съм зает с измислянето на последните идеи за текстове, за техните заглавия. Още малко усилия и ние ще можем да ги завършим всичките. О, и направихме специален гъвкав грамофонен диск за Decibel Magazine, което е най-голямото като тираж печатно списание за екстремен метъл в САЩ. Тиражът е достатъчно ограничен и песента не е типична за ASPHYX, повече звучи като песен на MOTORHEAD, но вижте, това е начин да почетем Lemmy, като фантастичен музикант и човек, който е повлиял на всеки от нас. Песента се казва „Deathibel“ и издателите я направиха като официален акцент за списанието, разбира се, ние сме много горди и доволни от това. А за тези, които си нямат идея какво е това гъвкав диск (Бачи, всички сме били абонати на съветското списание „Колобок“ – бел. ред.): това е 7-инчова плоча, която се отпечатва на найлон или пластмаса. Никога не бях издавал такова, обаче следват касети, плочи, 7“, 10“, 12“ плочи с изображения, компакт-дискове, всичко това е уникално за мен.

Asphyx

Asphyx

Скоро групата ще свири в София… Подготвили ли сте нещо специално за този концерт?

_ Нашите концерти ли? Ха ха! А, не! Ние знаем, че това е едно от онези шоута, които никога няма да забравим. Много интензивно и лудо. Не ми казвай, защо го знам, това е усещането, което имам в червата си. Това е първото участие на ASPHYX в София в зала и то ще бъде най-доброто. Ние сме свирили на множество фестивали и концерти като този, по този начин много хора могат да ни гледат. Но ние сме банда, която принадлежи на малката клубна сцена, където пушекът капе от опушените стени, бирените помпи никога не спират работата си и публиката си остава обезумяла. Това е мястото, където се чувстваме у дома си. София може да очаква дълъг сет от нас и някои песни, които иначе не бихме свирили на живо. Но сет-листата ще остане изненада докато я чуете. И, разбира се, преди и след концерта, феновете ще могат да дойдат и да пият бира с нас, да говорят с нас, да се снимат с нас и да донесат техните албуми, които ние да подпишем. Аз съм сигурен, че ще бъда размазан като с чук на афтърпартито след концерта, ха ха!

Това ще бъде вторият ви концерт тук. Какво си спомняте от първото си гостуване?

_ Много неща, първото от които е, че беше много горещо, трудно направихме качествено шоу. Това беше чисто мъчение! Така че, бяхме малко разочаровани, тъй като не можахме да дадем на българските фенове това, което те заслужават, поради този пламнал под слънцето ад. Но сега вече имаме възможността да се реваншираме и ние се хващаме за нея с двете ръце! В залата също ще бъде горещо, сигурен съм в това, но няма да е като безжалостното слънце, което изпича твоя череп. Не мисля, че сме имали по-лошо представяне от това, което направихме на Loud Festival. Разграничавайки се от това, това беше велико събитие и ние прекарахме времето си размазващо. И разбира се, ден преди това ние свирихме в Холандия заедно със SLAYER на Fortarock, ние пътувахме с един и същи самолет с тях, това беше нещо наистина странно. Имам предвид, че тези момчета са нещо като богове за нас. Така че ние бяхме малко развълнувани, разбира се. И много щастливи, че те се оказаха много хубави хора. Техният екип също бе много добре разположен към нас. Те настояха да бъдем техния трансфер до сцената, което ни е оценихме много. И тогава беше рожденият ден на Kerry King, те приготвиха огромна торта. Мисля, че след шоуто два часа се разхождах по гащи и се поливах с вода за да се възстановя, след това се слях с тълпата, дадох шанс на феновете да се запознаят с мен, беше истинска лудница, ха ха! Е, с изключение на адската температура, ние прекарахме времето си хубаво и запомнящо се!

Надявам се, че този път няма да е толкова горещо, ха ха… Знаете ли нещо за българската екстремна метъл сцена? Чували ли сте нещо за местната група HYPERBOREA, която ще ви подкрепи на концерта?

__Надявам се също, по дяволите! Ха ха! Да си призная, не знам много за българската сцена, но Бета ми даде линк към HYPERBOREA. Те звучат наистина добре и съм сигурен, че ще се запознаем и ще пием бира заедно. Винаги е удоволствие да гледам и слушам талантливи и обещаващи местни банди. Така че, бройте ни сред зрителите на тяхното изпълнение!

Преди петнадесет-шестнадесет години правех ксероксен фензин, но сега сега вече правя уебзин… Липсват ли ти онези стари времена с фензиновете и размяната на касетки? Или предпочиташ съвременните модерни неща?

__Понякога носталгията е прекрасно нещо. И понякога ми липсват старите дни, когато писахме писма, вместо да пишем на компютъра, записвахме всичко на лента за приятелите си, групите и феновете по целия свят. Но сега това са само едни много добри спомени и аз съм благодарен, че съм част от това и имах тези преживявания. От друга страна, съвременните комуникации дават бързина и в повечето случаи са безплатни. С тях пестим доста време, получаваме отговорите веднага, вместо да чакаме идването на пощальона. Но това са дни, в които седя по 14 часа дневно пред компютъра си и тогава копнея за добрите стари времена, ха ха! Ако трябва да съм честен, винаги ще предпочитам печатната преса. Същото се отнася и за книгите. Няма начин да ме видите да чета електронни книги. Но това е същото сравнение както между истинския винил и mp3. Но от време на време чета някои неща из уебзиновете. Добро нещо е метълът да бъде популяризиран по този начин. Мнозина подкрепят сцената онлайн. Също така, за бандите тези промени са голямо предимство. Като пример, миксирането може да се прави от разстояние, няма нужда да се намирате със седмици в отегчителното студио. Това спестява купища пари, също така. За групата и лейбъла. Така че като цяло, аз ценя добрите стари времена, но всичко е много по-удобно така, както е сега.

Asphyx in Sofia

Какво ти е мнението за днешната екстремна метъл сцена?

__Зависи какво разбираш под това. Ако е за Death Metal сцената, в частност го отнасям за възраждането на олдскуул дет метъла, аз наистина съм удовлетворен, гледайки как се развиват нещата. Тонове нови млади талантиви банди с правилно отношение. Също като при нас в началото. Повече като безкомпромисни пънкари. Също така много млади деца идват по концертите, така че олскуул дет метълът е много жив днес. Колкото до другите ексремни „сцени“ в метъла. Мисля, че е прекалено сегментиран. Изглежда, че всеки иска да бъде в своя собствен ъгъл. Имам предвид, че чета за групи, които определят стила си като Depressive Black Metal? Сега пък какво е това, да го е..? Искам да кажа, да се разкарат с тоя боклук. По фестивалните бекстейджове виждам клоуни, които се разхождат наоколо, навлекли всички видове глупави реквизити, гримирани или разхождащи се по средновековни налъми със звънчета? Хора, които са по погрешка в метъла или в рок-енд-рола? Да не би да сме в някакъв цирков сценарий? Кой е следващият? Слонове и танцуващи кучета?.. Пффф…

Ти знаеш, като дете бях горд да бъда метълист. Да имам своята дълга коса, дънки, шипове и нашивки. Борих се за това, което съм, за което вярвах и за това, което отстоявах. Но когато виждам тези банди и духачи (повечето от тях имат поведението на лайна, което ги прави още по-зле), това винаги ме кара да изпитвам срам, когато хората ме оприличават с тях. Какъв позор би било. Това не е, когато моите юмруци нанасяха удари в юношеските ми години. За тези „сцени“ ние се нуждаем от гигантска тоалетна, за да отмием екскрементите, и моля, без рециклиране; това ще съсипе реколтата.

Така че е по-добре да кажа, че съм горд да бъда част от общността на олдскуул дет метълите и всички истински метълисти по цял свят и да слушам албумите, които ме правят това, което съм. И за щастие, тази сцена е много жива и положителна. ASPHYX казва: „Смърт за фалшивия Metal!“

ASPHYX има много силна идентичност – никога няма да бъде сбъркана групата, ако бъде чута веднъж… Вие сте голямо вдъхновение и оказвате силно влияние на местната сцена в родината ви Холандия… Колко често ти се случва да чуеш от младежи, направили банда: „Човече, ти ме накара да го направя!“?

__Добре, благодаря ти за тези думи, високо ги оценявам! Винаги е приятно и ласкателно ако хората идват при нас и ни казват, че сме им повлияли. Това ни прави горди всеки път, когато го чуем. Чувам го често, да. Но тъй като по природа съм скромен човек, аз все още не знам как да отговоря на това. Някои хора явно ме смятат легенда и почти ми се кланят; Аз не знам какво да провя в такива ситуации, никога няма да свикна с похвалите. Обикновено аз им казвам, че съм само от плът и кръв и съм благословен с гърлото, което имам и с групата, в която съм, но за останалите аз съм като всеки друг метъл. На сцената съм звяр, обичам да съм дивак, обичам да пия бира и да си прекарвам добре времето с всички останали дет-метъли. Но аз не съм от този тип хора, на който му расте работата при получаване на комплименти. Имам предвид това, как съм се издигнал. И всичките ми братя в ASPHYX са по същия начин. Което наистина е забавно, когато някои момчета или момичета идват при нас, стисат ни ръката и казват „само искам да благодаря за всичкия велик метъл, който ни дадохте“ – и после си отиват. Но това е по-малък и прост жест, който аз наистина оценявам. Но ние все още сме и винаги ще останем благодарни за всеки комплимент, който получаваме. Ако хората харесват музиката, която правиш и от време на време някой ти купува бира за това, за какво повече можеш да питаш като група?

Какво ще бъде твоето послание до читателите на The Other Side и всичките ваши български фенове?

__Преди всичко искам даблагодаря на всички наши български фенове за огромната подкрепа през годините! Ние сме много щастливи най-сетне да ви дадем цялата ни лудост на концерта на ASPHYX на 27 март, бъдете там в София и ще си прекарате добре времето с нас! И винаги подкрепяйте вашата местен ъндърграуднд, било то бандите, списанията или лейбълите! Ще се видим в София!

Благодаря ти, ще се видим скоро!

__Благодаря ти за подкрепата за ASPHYX в The Other Side, Гого, наистина, ще се видим скоро! Мартин.

Интервю на Mrazek

С любезното съдействие на Албена Цолова-Бета.


2 коментара

  1. […] Интервю с ASPHYX: Ако хората харесват музиката ни, какво повече можем да … […]

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Концерт на Concrete, Day Of Execution и Terravore във Варна

Концерт на Katatonia в Пловдив на 17 септември

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 185 other followers

Devin Townsend Live in Sofia 2022

PARADISE LOST в София на 1 декември 2021 г.

Opeth в София на 25 септември 2021 г.

Статистика

  • 579 032 hits
%d блогъра харесват това: