The Other Side

Начало » Българска сцена » Скандинавски дневник на честта (RAMPART като подгряваща група на „Back To The Roots Tour“ на DIRKSCHNEIDER и ANVIL, Скандинавия 24 – 28.02.2016 г.)

Скандинавски дневник на честта (RAMPART като подгряваща група на „Back To The Roots Tour“ на DIRKSCHNEIDER и ANVIL, Скандинавия 24 – 28.02.2016 г.)

Telegram канал на The Other Side

Dark Sun And Winter Cold 2021

Концертът на FLESHGOD APOCALYPSE и EX DEO в София се мести за 2022 г.

Категории

Архив

Концертът на TIAMAT в София се мести точно с 1 година – 29 октомври 2022 г.


Връзката между мениджмънта на UDO и група RAMPART е факт от доста време. Българите са наблюдавани от различни значими фигури и организации в метъл обществото, заради активното си концертиране и редовната поява на нови техни издания. Доста музиканти са съпричастни към програмата им и тя е планирана с месеци напред. Но не и този път…

Rampart

Rampart

За „Back To The Roots Tour“ на легендарното бивше гърло на ACCEPT и настоящ солов изпълнител Udo Dirkschneider се знае от доста време. Това ще е последното живо представяне на старите песни на ACCEPT от германската метална машина. Три дни преди започването на турнето, RAMPART са уведомени, че са избрани за съпорт банда и могат да поемат всяка удобна за тях дата между 18 февруари и 10 март. Бързата стиковка на състава и спешната реорганизация на плановете им ги изпраща в Скандинавия. Обстоятелствата свеждат вариантите за пътуване до придвижване с тур-бус. Освен над две хилядите километра шофиране, барабанистът Живодар Димитров (свирещ още в JOHN STEEL и др.) отделно пристига от Лондон!

Rampart

Rampart

Самото пътешествие, което би било достойно за перото на хроникьора, не е от най-комфортните преживявания. Петимата групари стигат по план на 24 февруари за саундчека в Орхус, Дания в доста уморено състояние. Но планировката на събитията е с немска прецизност. Екипът иска 40-минутен сет от откриващата група.

Клуб „Train“ е с капацитет около 2000 човека и когато концертът започва, повечето фенове са вече вътре. Поради умората, момчетата и двете дами от RAMPART не се представят на 100% от способностите си, но авторският им репертоар допада на публиката и те срещат гореща подкрепа. Хеви метъл феновете са дошли да се забавляват и с охота се разпяват на местата, където Мария Диез ги подканя. В сета на групата са включени и три парчета от предстоящия да излезе на 8 април 2016 г. нов албум на бандата. За да предразположат траш публиката, каквато има за сета на ANVIL, българите са подготвили кавър на ЕР МАЛЪК – „Градът“, който изпълняват на български език. След това ANVIL заковават едночасова програма, а формацията, излизаща под името DIRKSCHNEIDER свири над два часа класиките на ACCEPT.

Kopenhagen - Malmo [Yana Ivanova]

Kopenhagen – Malmo [сн. Яна Иванова]

Град Малмьо в Швеция се намира срещу Копенхаген – столицата на Дания. Между двете населени места има и фериботна връзка и живописен път с множество мостове. Клуб Kulturbolaget е избран да побере и датската и шведска публики. Част от датските фенове са избрали да посетят и двата концерта и при срещата, преди концерта, с вече отпочиналите RAMPART изказват комплименти и рекламират българската група на фенове, които са я пропуснали в Орхус.

Rampart и Anvil

Rampart и Anvil

Липсата на достатъчно помещения зад сцената отрежда българите да делят бекстейдж с легендите ANVIL. След първоначалния смут този факт ражда едно приятелство между членовете на двете банди. Кратка бележка на вратата, каквато е практиката на екипа, повелява подгрявката на 25 февруари да е 30 минути! Българите излизат по-уверени и наблягат на скоростта. Публиката е въодушевена и приема групата много добре. По-късно ясно демонстрира това си отношение на мърч щанда. Сетовете на легендарните банди са в приблизително стандартна за турнето форма, но този ден българските музиканти имат въъзможността да ги оценят като фенове, сливайки се с около 2000 други метал маниаци.

Rampart [сн. Anna Fabbri]

Rampart [сн. Anna Fabbri]

На 26 февруари, в меката на мелодичния дет метъл – Гьотеборг, „Back To The Roots Tour“ е с първата си напълно разпродадена дата! Публиката е гореща и всеотдайна в скандиранията и пеенето си. Шведите дори успяват да артикулират „Ще бъде късно“ от текста на последната песен по свой фонетичен начин и щедро награждават усилията на българската група! След края на изпълнението на RAMPART, малка, но мощна групичка от фенове в залата крещи „Още, още!“ Останалата публика се усмихва недоумяващо на възгласите, но българите са стоплени не само от температурите в помещението.

Rampart

Rampart

Дълъг преход от над 700 км. отвежда турнето в дълбокия североизток на Швеция. Малко по-малкия капацитет на клуб Deströyer в град Сундсвал от 1500 души отново е сред разпродадените дати. В далечния север цялото турне е посрещнато по много специален начин и всички музиканти са обгрижвани като звезди. Вълшебна дървена хижа с петзвезден интериор е предоставена за отдих на българската група. За българите е отреден 40-минутния (дългия им) сет и те се разгръщат на 100% от възможностите си. Одобрението на феновете и за подгряващата група е осезаемо. Самия хер Удо отделя от времето си, за да изрази задоволство от избора на българите за предгрупа!

Rampart

Rampart

Fryshuset Klubben в Стокхолм също е напълно разпродаден, ден преди събитието, на 28 февруари. Плътно разположената публика посреща подгряващата група шумно. Изпреварващата информация е възбудила любопитството към българите! В шведските форуми се появяват мнения на фенове, че: „Българският метъл е доста подценяван!“ На последната песен българските фенове, живеещи в Стокхолм пеят „Градът“ с пълно гърло точно пред сцената – неописуемо преживяван на 2000 км. от дома! След края на концерта в бекстейджа се изваждат тайни запаси от ракия.

Anvil, Maria Diese и Даро Метал

Anvil, Maria Diese и Даро Метал

Български фенове, шведски блек метъл групари, вкарани от небезизвестния новошвед Даро Метъл, както и свежарите от ANVIL спретват кратка вакханлия под строгите погледи на немския екип.

Представители на немския мениджмънт поканиха RAMPART и за датите във Финландия. Оказа се, обаче, че за ферибота не са останали места, екипът не е склонен да инвестира в по-скъпо пътуване с частни плавателни съдове, а българската група би застрашила прибирането си с такъв разход.

Rampart

Rampart [сн. Anna Fabbri]

RAMPART не са първата българска група, която демонстрира качествата на родната сцена в северна Европа. Но по силата на обстоятелствата, подгряващите на „Back To The Roots Tour“ поставиха ярък акцент върху способностите на българския Heavy Metal по един категоричен начин и имаха шанс да го направят пред многобройна публика.

Останалото е дългият път до България и спомените, които могат да запълнят и цяла година! Турнето минава през София днес, 17 март, когато германците PALACE ще открият шоуто в зала Универсиада.

Rock Thrashler


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 186 other followers

Devin Townsend Live in Sofia 2022

PARADISE LOST в София на 1 декември 2021 г.

Opeth в София на 25 септември 2021 г.

Статистика

  • 597 857 hits
%d блогъра харесват това: