The Other Side

Начало » Българска сцена » Когато светлината угасне, ние пеем (Blaze Bayley, JOHN STEEL, RAMPART в Bar-Club Adams)

Когато светлината угасне, ние пеем (Blaze Bayley, JOHN STEEL, RAMPART в Bar-Club Adams)

Telegram канал на The Other Side

Концертът на FLESHGOD APOCALYPSE и EX DEO в София се мести за 2021 г.

Категории

Архив

TIAMAT в София на 29 октомври 2021 г.


Реквием…

В навечерието на благотворителна инициатива нашият приятел Ники Адамса си взе дълга отпуска. Това се оказва знаково, защото Адамса винаги е помагал на всички, без колебание и без мисъл за себе си. Многобройните му приятели се къпехме в благодатта на неговата грижовност, в изтънчения му вкус към шегата и в привързаността му към значими каузи. Бар-клубът му събра в себе си еманацията на музикалния ъндърграунд на времето ни. Както вече съм отбелязвал, той определя епоха в българската рок-култура. Ники подложи титанични плещи, за да носи с усмивка отговорности за цяла една сцена, към която всички ние сме съпричастни. И сякаш това е малко, той положи и основите на цяла спортна федерация, поставяйки България на картата на световния футбол на маса! Без да изтъква титаничната си личност, величието на Николай Николов се състои в близостта му с всички нас. Убеден съм, че неродени все още хора, ще има за какво да му благодарят, когато дораснат до делата му. Почивай, приятелю!

Този репортаж се посвещава на Ники Адамса.

Интроитус 

Отминавайки двадесет и втория час на денонощието, клубът продължаваше да се пълни с хора. Пред някои от множеството, обозначени с резервация места, все още присъствието бе задочно, когато група RAMPART замести записания звук с жив такъв. Те бяха подбрали за този концерт най-динамичните си парчета, за да предразположат гостите към радостни изживявания. Новият им записан материал бе представен само от две песни за сметка на своеобразния best of, поднесен на събитието.

Rampart

Rampart

Не мога да подмина достойния бекграунд в лицето на озвучителя Драго Балджиев – човек, спрямо когото бях написал груби думи, поради обективни и субективни причини. Надявам се той да извини пищното ми слово в името на доброто настроение на всички в описваната прекрасна вечер! Звукът на подгряващата група не отстъпваше по качество на хедлайнерите.

Изнесената повече от час предварителна програма убеди феновете в качествата на RAMPART. Наближавайки своя заник, квартетът изтля в горещо посрещната интерпретация на BLIND GUARDIAN. А на искането за нашумелия кавър на Епизод, групата отвърна с кавъра си на Ер малък – „Градът“. В 22:20 ч. изпратихме топло Maria# & Co. и вече бяхме готови за JOHN STEEL & BLAZE BAYLEY.

Лукс Етерна  

Предпремиерата на дебютния албум на JOHN STEEL заплашваше да задуши клуба. Едно от уникалните проявления на българската метъл култура се готвеше благо да кресне в лицата ни. Проблясваха искри на гордост от още топлия нов албум на PROJECT ARCADIA и мисъл за постиженията на Николо Коцев, но нашата реалност се фокусираше върху „Freedom“ – дебютния албум на квинтета, записан с вокалите на BLAZE BАYLEY.

Blaze Bayley и John Steel

Blaze Bayley и John Steel

Десет минути до полунощ. Голямото английско гърло и пловдивските момчета стартират дълбока оран с четири песни от още топлото си издание. Макар да е работил по текстовете, Блейз стъпва леко неуверено в началото. До изпълнението на знаковото „Freedom“, обаче, се е разгърнал напълно. Една от любимите теми на певеца – за свободата, вдъхновява и публиката със силата на присъствието на цялата група.

Blaze Bayley и John Steel

Blaze Bayley и John Steel

Следват песни от периода на Бейли с титаните IRON MAIDEN, на фона на които феновете вече са притиснали плътно сцената. Импровизирайки свободно, бандата се връща на новия си албум, доказвайки класа. Освен композиторът и китарист на групата – Иван Сталев, силно присъствие отбелязва и китаристът Виктор Георгиев, който е на сцената за сетовете и на двете групи!

Секвенция

Другият гост-вокалист, записвал в албума на JOHN STEEL също ни зарадва с присъствие на сцената. Фронтменът на изключително класната българска банда SJK – Дилян Арнаудов, когото родната действителност прокуди в Албиона, демонстрира височините на гласа си върху съответните парчета. Имахме повод всички ние да се гордеем, но тази част от сета бе малко по-спокойна и сваляща напрежението.

Оферториум    К

Когато светлината угасне, ние пеем

Когато светлината угасне, ние пеем

огато Блейз се завърна, той ни обясни важността на свободата, която му даряват феновете и анонсира песента, която има особена важност за него, като композитор и текстописец – излязлата в мейдънския албум „Virtual XI“ „The Clansman“. Когато няколко десетки гърла пеехме:

    No, no we can’t let them take anymore
    No we can’t let them take anymore
    We’ve the land of the free…

токът угасна. Тогава 150 мощни гърла подеха кантото на този припев и не замлъкнаха до възстановяването на електрозахранването! Възстановяването на озвучаването отне малко повече време и видимо развълнуваният Блейз импровизира „We Will Rock You“ (QUEEN) под барабанния съпровод на Живодар Димитров. Притеклият се на помощ Дилян Арнаудов изкара едно „All Right Now“ (FREE), докато апаратурата възвърне необходимите си параметри. Тогава Бейли покани титулния вокалист на JOHN STEELБоголюб Манич да изпеят заедно „Fear Of The Dark“. Последва планувания бис, който публиката горещо приветства.

Нокс

В 1:30 ч. установихме, че докосването между публиката, JOHN STEEL и BLAZE BAYLEY се бе получило не само в буквален смисъл! „Щетите“ по мърч щанда доказваха еднозначната оценка на феновете за цялото събитие. Смело можеше да изпратим момчетата за премиерата на „Freedom“ на подиума на PolineRooock Fest 2014.

Rock Thrashler
12.09.2014 г.
Бар-клуб „Адамс“, София


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 182 other followers

ATHEIST, CADAVER, SVART CROWN и FROM HELL в София

PARADISE LOST в София на 1 декември 2021 г.

Opeth в София на 25 септември 2021 г.

Статистика

  • 567 338 hits
%d блогъра харесват това: