The Other Side

Начало » Интервюта » Niklas Kvarforth: Не разбирам как някой може дори да дръзне да докосне мрака без искреност в сърцето?

Niklas Kvarforth: Не разбирам как някой може дори да дръзне да докосне мрака без искреност в сърцето?

Почерпете ни!

Почерпете жадния редактор и екипа на The Other Side! Благодарим и наздраве!

1,00 €

Концертът на FLESHGOD APOCALYPSE и EX DEO в София се мести за 2022 г.

SÓLSTAFIR са специални гости на концерта на APOCALYPTICA в Пловдив, шоуто се мести на 3 септември

Концертът на TIAMAT в София се мести точно с 1 година – 29 октомври 2022 г.


Здравей, Niklas! Поздравления за размазващия “8 ½ – Feberdrömmar I Vaket Tillstånd”! Как се стигна до този албум?

Благодаря ти. 8 ½ съвсем не е нов албум. Преди около десетина години оригиналните предварителни записи за „III“ бяха издадени като бутлег от една германска компания, която обаче използва много сурови версии, предвидени като демота за Hellhammer преди влизането му в студио. Много се подразних, че тези шибаняци  се опитват да правят пари от работата на живота ми; нещо повече, бях изключително ядосан, че тези версии получиха широко разпространение. И така, понеже имахме достатъчно време, записахме баса и клавишните върху вече съществуващите писти и накрая се съюзихме с Dark Essence Records, за да ги издадем по начин, който би бил по-достоверен, по-интересен.

Как подбра гост-вокалистите, които участват в пет от песните?

През 2008 г. всъщност планирахме да презапишем нашия дебютен албум с шестима различни вокалисти, които да направят свои собствени интерпретации на песните. Това обаче не се случи, понеже записахме шестия и седмия албуми по време на тази сесия. По времето, когато се заиграхме с идеята, и шестимата се бяха навили за проекта. Сега, няколко години по-късно, се наложи да заменим един от тях, понеже с времето се получиха разногласия. Шестият, Trondr Nefas, за съжаление почина, и реших вместо неговото да включа парчето “Through Corridors Of Oppression”, което записахме по време на сесията на „III“ и което никога не е било издавано както трябва, освен на 7” сплит с финландците DOLORIAN.

Niklas Kvarforth - Shining

Niklas Kvarforth – Shining

Attila Csihar и Maniac придават доста “Mayhem” звучене на песните, в които участват… Включването на тези известни вокалисти основен мотив ли беше или може би колоритно допълнение?

Познавам тези  хора, с изключение на Famine, от много дълго време, и съм работил с тях по други проекти; очевидно, те са фантастични артисти, така че изборът не се основава на това дали са „известни“ или не, а дали са добри. Причината да съчетая старата идея за презапис на дебютния ни албум с тези песни бе да направим нещо съвсем различно този път. Всъщност, аз не усещам много „мейхемски“ дух просто заради Maniac и Attila, а що се отнася до последния, бих направил паралел по-скоро с PLASMA POOL и TORMENTOR, отколкото с MAYHEM.

Случи ли се някоя интересна история по време на записите?

Не съвсем. Записах оригиналните китари и барабани преди повече от десетилетие  и отминаването на толкова време хвърли известна сянка върху целия процес. Колкото до записите на двамата вокалисти, избрах да не присъствам, защото по мое мнение това би повлияло на работата им.

След излизането на албума планираш ли заснемането на видео към някоя песен от него?

Не.

Ще поканиш ли в евентуално видео някой от гост-вокалите, взели участие в албума?

Ако бихме записали видео, което няма да сторим, очевидно вокалистът, участвал в записа, следва да е там.

Niklas Kvarforth – Shining

Niklas Kvarforth – Shining

Замисляш ли турнета?!Концерти?

SHINING премина през доста негативизъм наскоро, както и аз в личен план, и засега сме участвали само на шест или седем фестивала през 2013 г. Дадохме обаче съгласието си за малко клубно турне из Европа в началото на ноември. Със сигурност ще бъде интересно да разпердушиним света с новия състав на групата няколко седмици без прекъсване.

Имах възможността да те гледам на живо (2009 в Германия заедно със SATYRICON) и мога да отбележа шокиращото ти (за някои) сценично поведение… Това ти ли си в реалния живот или е сценично представление?

Разбира се, че съм аз. Не представлява интерес за мен да играя роля, само за да дам на няколко идиота тема за разговор. Ако се занимавах с това 17 години въз основа само на шоковия ефект, групата би приключила много отдавна, както виждаме да се случва с други, правещи точно това. Разбираш ли, като артист трябва да „даваш“ нещо автентично , в противен случай твоята истинска природа евентуално ще излезе наяве. И все пак, реално не виждам какво ти или някой друг намира за шокиращо в нашето шоу.

Какво ще кажеш за страстната целувка уста-в-уста с вашия басист? Всъщност, и наша сътрудничка ви е гледала в Лондон, на същото турне със Сатирикон, и те е попитала тези неща лично… Ти си отстоявал хетеросексуалността си (споменавайки, че въпросният басист е гей), но си разкрил и пикантни подробности относно сексуални фетиши… Ако не сме много нахални, ще е любопитно да чуем каквото имаш да ни кажеш по тази тема…

Вашата сътрудничка, чуках ли я?

(Не, но тя ти предложи игри със страп-он. – бел. Сътрудничката)

"Колкото до целувките, те нямат отношение към собствената ми сексуална идентичност. Причината за тях е да подсиля усещането за дискомфорт и омраза у групата на сцената."

„Колкото до целувките, те нямат отношение към собствената ми сексуална идентичност. Причината за тях е да подсиля усещането за дискомфорт и омраза у групата на сцената.“

Не, сериозно, басистът за когото говориш – Andreas Larsen – е бисексуален задник, който трябва да бъде изнасилен заради простотиите, които ни причини накрая. За жалост, не мога да споделя цялата история от уважение към друг член на групата. Колкото до целувките, те нямат отношение към собствената ми сексуална идентичност. Причината за тях е да подсиля усещането за дискомфорт и омраза у групата на сцената. Поне при мен се получава. Колкото до сексуалните ми предпочитания, които са ви заинтригували, мисля че те се знаят от 5-6 години. Не е нищо особено, просто ми харесват женските ходила и крака в найлонови чорапи и 15-сантиметрови токове. От време на време и да пия урината, която се стича по тях. Ако имате интерес да чуете още, прочетете предстоящото издание на SKIN MAGAZINE, където може би разкривам твърде много. С остаряването обаче тези импулси донякъде отслабват. Надявам се да дойде момент, в който плътските удоволствия съвсем отсъстват в картината.

Намираш ли днешната блек-метъл сцена за освободена и вълнуваща, в този или друг аспект? Какво мислиш относно това да си „трю“, изкуството да е тъждествено на живота?

Моето изкуство – това са животът ми, религията ми и нуждите ми ведно, за добро или за лошо. Не ми пука ни най-малко, обаче, за каквато и да било сцена. Имам себе си и няколко братя и сестри в живота, което честно казано е повече от достатъчно. Никога не съм имал интерес или нужда да „принадлежа“ към някаква общност или каквото там вълнува идиотите.

През 2009-та бяхте обявили концерт в Пловдив, но той беше отменен. Спомняш ли си какво се случи?

Нямам идея, може да е било фалшива история. Сещам се, че тогава отменихме някакво турне, но не си спомням за отделни концерти.

Имате ли актуални оферти от промоутъри да посетите страната ни?

За жалост не.

Ако се беше появил някой с приемлива оферта, със сигурност бихме откликнали. България и тази част от Европа винаги са ме интригували. И ако се върна към предишния ти въпрос за сексуалните фетиши, ще кажа, че тази част на света, без да се замислям за секунда, притежава най-красивите жени, които някога съм виждал. Има нещо в източноевропейските момичета, което ме кара да искам да се преселя там някой ден.

Нека да се върнем към “8 ½ – Feberdrömmar I Vaket Tillstånd” – какво е посланието ти там?

Послание? Това е един албум между други два албума, който с появяването си е солидна заявка, че не сме се предали, нито пък имаме намерение някога да го сторим. Ако можех, обаче, искам да видя как албумът кара слушателите да преживеят потни кошмари наяве. Това ще е страхотно.

Ако разбирам правилно, презаписали сте песните в търсене на по-автентичен звук? Какво е по-различно при тези презаписи в сравнение с версиите, включени в предишни рилийзи? За да разширим въпроса, ще те включим в задочна полемика с Фрост от Сатирикон по отношение на презаписването поначало и оттам в частност новия ви албум. Какъв е мотивът за презапис – може би липсата на технически средства в миналото? Би ли презаписал цял албум; мислиш ли, че „автентичният дух“ принадлежи изцяло на момента в миналото или пък може да бъде актуализиран?
Фрост: „Мисля, че е съмнително, когато някоя група реши да презапише стар материал, защото един албум не се състои само в песните от него, а има нещо свързано със звученето и духа по време на оригиналния запис, с духа на групата по онова време. Случва се да чуя страхотни живи изпълнения на стари парчета от дадена група, по-стегнати и дори по-убедителни, отколкото в миналото; но ако говоря по-общо, необходими са много, много специални причини за презаписване на цели албуми. Понякога усещаш, че имаш добри парчета, но не са се получили, понеже не си имал средствата да ги запишеш както трябва. И все пак ми е странно да се презаписват цели албуми, а не просто отделни песни.“

Тук не сте разбрали, тези версии вече бяха записани като демота ПРЕДИ да запишем самия албум, така че, по същество, те са оригиналните записи или поне тяхната основа. Поначало съм съгласен с Фрост, но както казах, обстоятелствата около тези конкретни записи са съвсем различни. Като цяло обаче е добре музикантите да се въздържат да презаписват цели албуми – защото, както казва той – и аз съм напълно съгласен – по никакъв начин не може да се възпроизведе магията, възпламенила оригиналните записи.

Niklas Kvarforth – Shining

Niklas Kvarforth – Shining

В края на 2012-та ти издаде книга: „Когато прозакът вече не помага“ – как беше възприета от аудиторията?

Колкото и да е чудно, книгата се продаде за седмици. Затова следващия месец ще публикуваме второ издание. То ще се различава от предишното само по корицата и някои допълнителни текстове. Важно е, че продаваме книгата само на www.shininglegions.com, за да не допуснем пиявиците да вкопчат мръсните си ръце в копията, само за да ги пуснат после в eBay на безумни цени. Предпродажбите са добри, така че, кой знае, може един ден да има и трето издание.
Изцяло зависи от търсенето, разбира се.

Как мислиш, до каква степен психичните отклонения са фактор в екстремния метъл?

Не знам какво точно е екстремен метъл, но що се отнася до блек-метъла, отговорът очевидно е „да“. В името на Луцифер, не разбирам как някой може дори да дръзне да докосне мрака без искреност в сърцето. За късмет, тези, които опитват, обикновено изгарят бързо и изоставят безплодните си опити, ближейки получените рани до смъртта и отвъд!

Планираш ли бъдещи книги?

Честно казано, не смятам, че това, което съм издал, е истинска книга. То е сборник с текстове на песни. Преди време обаче написах книга, може би преди 4-5 години – но реших да не я публикувам, след като Martin Strandberg излезе с идеята за филма.

Какви са плановете ти за в бъдеще?

Да възстановя това, което мнозина се опитаха да разрушат през последната година. Да подпишем с нов лейбъл и други сътрудници преди да влезем в студио да запишем „номер девет“. После, разбира се, турнета и колкото се може повече фестивали, за да си подсигурим мястото на Tellus като онази банда, за която родителите ви предупреждават.

Имаш ли послание към феновете си в България?

Молете се да дойдем скоро, за да изживеете нашата церемония лично и да се втрещите от ужас! Ако сте от женски пол, помнете дрес-кода.

Последни думи…

Всичко може да се разреши с насилие, а ако не става, не сте използвали достатъчно насилие.

Въпросите зададоха: Mrazek и Beyond The Black

август 2013 г.

[English version]


4 коментара

  1. […] Gaahl (GOD SEED, WARDRUNA, TRELLDOM, ex-GORGOROTH), Famine (PESTE NOIRE) и Pehr (ALFAHANNE). В интервюто за The Other Side Niklas Kvarforth разказва подробно за […]

    Харесвам

  2. […] Gaahl (GOD SEED, WARDRUNA, TRELLDOM, ex-GORGOROTH), Famine (PESTE NOIRE) и Pehr (ALFAHANNE). В интервюто за The Other Side Niklas Kvarforth разказва подробно за […]

    Харесвам

  3. […] Gaahl (GOD SEED, WARDRUNA, TRELLDOM, ex-GORGOROTH), Famine (PESTE NOIRE) и Pehr (ALFAHANNE). В интервюто за The Other Side Niklas Kvarforth разказва подробно за […]

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Telegram канал на The Other Side

Wacken Metal Battle Bulgaria 2022

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 197 other followers

Концерт на Asphyx в София

Opeth live at Ancient Theatre Plovdiv 2022

W.A.S.P. отлагат юбилейното си турне за 2023 г.

Статистика

  • 631 640 hits
%d блогъра харесват това: