The Other Side

Начало » Българска сцена » AGATHODAIMON, NETHERBIRD, WITHERSHIN, SERPENTINE CREATION: шарено-тъмно тържество на Цветница

AGATHODAIMON, NETHERBIRD, WITHERSHIN, SERPENTINE CREATION: шарено-тъмно тържество на Цветница

Почерпете ни!

Почерпете жадния редактор и екипа на The Other Side! Благодарим и наздраве!

1,00 €

Концерт на Decapitated в София

Концерт на Wolfheart в София

Концерт на Pero Defformero и Обратен Ефект


Serpentine Creation

Serpentine Creation

Посетихме това поредно събитие на Live&Loud без очаквания, с отворени сетива в неделния ден. Посещаемостта в иначе хубавия 8th Ball Club бе доста слаба, публиката съставена от обичайните заподозрени. Пристигнахме тъкмо навреме за Serpentine Creation – прекрасен звук като за първа група, завладяващи парчета, особено към края на сета. Интересно е да научим, че сравнително традиционалният им блек-метъл може да претърпи трансформация със следващия им албум, който (ако не сме жертва на дезинформация) ще съдържа кавър на доста „untrve“ (в големи кавички) парчето на Satyricon, Wolfpack, и ще бъде в подобна стилистика.

Wintershin

Withtershin

Гореспоменатите влиятелни норвежци маркират до голяма степен концерта по-натам. На сцената стъпват шведите Withershin, които се оказват приятната изненада на вечерта. Музиката им е микс от много неща, но изведени с цел и смисъл: с една дума, интелигентно. Може да е пресилено да ги наречем „прогресив блек“, но си е съвсем на място, сравнявайки с по-ранни представители на жанра. У Withershin дочухме Enslaved, Satyricon от най-новия им етап, Dissection, звукът на Dark Essence, на места Marduk, като е трудно да се каже дали е по-застъпено шведското или норвежкото влияние. Парчетата не ни даваха да скучаем и за миг, предвид непрекъснатите темпови и акордови смени, а разлатите дисонантни сола навяваха pagan усещане от Скандинавия; за капак, една от песните бе белязана от силно doom-влияние. Леко странно бе, че по-старите песни на групата сякаш звучаха по-авангардно, докато анонсирано ново парче бе по-праволинейно. Така или иначе, публиката бе видимо оживена, заинтригувана, и това бе групата, получила най-много искрени аплаузи.

Netherbird

Netherbird

След тях се надявахме на подобна стилистика, но получихме нещо коренно различно. Netherbird бяха лека бутафория, представляваща по същество копирани от Мейдън сола с тремоло-китара; блекметъл вокал върху откровено танцувална музика плюс пауър метъл. Един от посетителите, носещ черен шлифер върху фанелка на Manowar и светлосини дънки, бе перфектна илюстрация. Самите Netherbird явно търсят само външните белези на жанра (в случая, разбира се, блек-метъл), което не е непременно осъдително, в случай че имиджът им съдържаше поне доза лустро – а това бе твърде далеч от реалността.

Agathodaimon

Agathodaimon

След това представяне, където поне влиянията бяха твърде отчетливи, последва нещо, което бихме определили като същинска еклектика, полушизофрения или манджа с грозде: Agathodaimon. Не разбрах дали музиката е блекметъл, метълкор, електро-метъл, романтик, алтърнатив рок или каквото и да било друго. Не разбирайте погрешно: не страдаме от перверзията да подвеждаме всичко под жанр, просто всичко изброено без явна спойка/идея идва в повече. Чуваха се Heaven Shall Burn, Caliban, Crematory, блек-енд-рол, дори модерен траш, а едно от парчетата прозвуча досущ Septicflesh. Не можем обаче да отречем, че груувът бе налице, за което в огромна степен допринасяше барабанистът. Симфо-елементите също са завладяващи, и изобщо групата сработва, за разлика от предходната. Озадачи ни само посвещението (шеговито или не): „поп-парче специално за Withershin“; докато предходна доста по-сериозно звучаща песен бе посветена на Netherbird. Може би са се объркали. Както и да е, при явния поп-рефрен беше време да си ходим, преодолявайки препятствието на заключената врата на клуба, която дълго време не поддаваше дори на груба сила. Е нищо, клаустрофобията е част от блек-метъла – който, както споделихме, ни беше представен само от първите две групи на този мини-фест.

Диана Чавдарова

София, 8th Ball, 13.04.2014 г.


Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Telegram канал на The Other Side

Метълургия

Купи билет за концерта на Finntroll в София

СЕВЕРИЯ и FREIJA с концерти в Пловдив и Бургас през април

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Присъединете се към 205 други абонати

Sofia Metal Fest 2024

Концерт на Hate в София

14 години SEVI

Статистика

  • 694 538 hits