The Other Side

Начало » Българска сцена » MASTER: Космополитният гигант на Old-School Death Metal основите зарадва софийските фенове

MASTER: Космополитният гигант на Old-School Death Metal основите зарадва софийските фенове

Telegram канал на The Other Side

Последни публикации

Категории

Архив


През 90-те години, когато Death Metal-ът ковеше стандарти, MASTER бяха едни от далечните американски гиганти, редом до DEATH, MALEVOLENT CREATION, OBITUARY, CANCER, MASSACRE… Тогава дори не съм мечтал, че ще мога да видя на живо едно толкова значимо и същевременно некомерсиално име! MASTER бяха не само брутални. Те бяха безкомпромисни. Основателят и единствен оригинален член към днешна дата – Paul Speckmann, смело предявяваше претенции, че се числи към първопроходниците в стила.

Master

Master

Доближаването ни до него минава през преселването му в Чехия, където той активно участва в екстремната сцена и поддържа групата си активна. Не е чудно, че съратници в софийския концерт, както и на цялото им балканско турне от десет дати, са именно чешки музиканти, които попълват дългия списък на китаристи и барабанисти, с които американския им колега е работил.

Стандартните за региона логистични спънки забавят пристигането на хедлайнера и съпорт-бандите, както и началото на шоуто. Така, че пред клуба се събираме всички, които очакваме MASTER  с благоговение. Страхувах се, че няма да мога да се доближа достатъчно, за да видя бандата от максимално близо, но още там разбирам, че личната ми еуфория не се споделя от масовата публика. Ако този концерт се случваше 90-те, към петдесетината фена щяха да бъдат добавени минимум още две нули!

Проказа

Проказа

Към 21:20 ч. шоуто отварят пичовете от ПРОКАЗА. Може би заради многото проекти, в които музикантите участват, самата група не поддържа висока активност. От доста време не ги бяхме виждали на сцена, а и дебютът им от 2009 г. все още е самотник. А това е група-фактор в ИТГнБМ*!

ПРОКАЗА предлагат прочит също на 90-тарските стандарти в Death Metal-а. Бързи и по-бавни части от парчетата им са подкрепяни от Thrash рифове и Grind забивки, които клонираха стила навремето на различни течения. Old-school вдъхновенията са демонстрирани свободно, което тушира липсата на знакови авторски идеи. Проблемите с придвижването на чуждите гости осигурява на ПРОКАЗА удължен сет. Нещо, с което те се справят без усилие. Въпреки това, представянето им не прехвърля половин час.

Coprostasis

Coprostasis

Организаторите от копромафията застъпват на пост в 22:10 ч. Още интродукцията ни подготва за пълното с хумор и закачки изпълнение на COPROSTASIS. Некро-социалния линч се лее облечен в Thrash/Death/Grind звуци. Само обръщенията на Gad (v., g.) между песните, са достатъчни да запълнят каталог. (Нещо, с което трябва дружно да се заемем!) Енергичната им музика запълва петдесет минути, като получаваме и бонус парче от първия им албум извън сет-листа. Публиката е готова за гостите от чужбина, а те са вече пред клуба.

Освен, че PAST REDEMPTION своевременно обявиха оттеглянето си от събитието, сега стана ясно, че младата хърватска Death Metal група HANGED също няма да се представи тази вечер. В паузата доста фенове помогнахме за внасянето на необходимата техника от тур-буса в клуба.

Dehuman

Dehuman

Между 23:30 и 23: 55 приемаме послание от Брюксел, което не е за евроинтеграцията… (Или пък е точно за нея!?!) Младежите от DEHUMAN свирят динамичен Death Metal с разчупена ритмика. Техничният квартет определено има достойнства, без да представят нещо изключително. Те твърдят, че имат Progressive влияния, но чухме по-скоро една класическа съвременна формула на жанра. Кратката им поява на сцена не ни позволи да „хванем“ нещо по-конкретно от белгийците. Не съм сигурен и дали успяха да забият целия си сет. Но присъствието им бе доста експресивно и уверено.

Преди да забият MASTER, имам време да установя богатото разнообразие от издания, които групата представя на импровизирания мърч щанд, предлагани на прилична цена.

Master

Master

Paul Speckmann има уникален стил на композиране, уникален глас и дърпа дебелите струни по уникален начин. Точно от това получихме десетина минути след полунощ: Здрав, ранен Death Metal, повлиян от Brutal Thrash Metal стилистиката; Дълбоко гърлено клокочене, навяващо асоциации на Леми с дисторшън и; Предимно бързи песни, нелишени и от Black Sabbath влияния. Почти невъзможно е да се опише стила на MASTER! Той носи колкото новаторство, толкова и препратки към музикалното наследство. Продължавайки да трупат дискография, те достигат до своята квинтесенция на съвършеното парче. Неподражаемите им композиции започват да конвергират и звученето на различните парчета не носи голямо разнообразие. Зловещата дръм-машина Zdeněk Pradlovský е притиснат от ритмика, която прави реверанс към punk стандартите, което не му пречи да демонстрира способностите си.

Master

Master

Благият басов глас на Paul ни обяснява между песните, че Alex Nejezchleba (g.) е на годините на някои от парчетата, които свири. Социалните послания са съществена част от творчеството на групата. Без да прекаляват с движението по сцената, музикантите създават някаква приятелска атмосфера между себе си и феновете. Прави впечатление отсъствието на сет-лист, докато концерта върви гладко, без уточнявания и колебание. Бахме разходени из цялото голямо творчество на групата. Получихме drum-соло, където Zdeněk да се развихри. От вехтия бас на мистър Speckmann се изтръгваха богатство от мелодични линии – основа на песните на MASTER. Не бе пропуснато бас солото, последвано от един от най-добрите кавъри, записван някога – Death Metal обработката на „Children of the Grave“ на Black Sabbath звучи по-убедително от оригинала и на живо!

Master

Master

MASTER нямат велико сценично шоу. Те ни сгряха с неподправено държание и смислени послания. Неусетно преминалите час и 40 минути ни карат да викаме бандата за бис. Парчета, намерили място в няколко от изданията на групите на Paul Speckmann – MASTER и DEATH STRIKE, като „Mangled Dehumanization“ и „Pay to Die“ ни връщат към магията на ранното творчество в стила. Без фанфари и грандомански пози, хедлайнерите завършиха свиренето си за тази вечер и се сляха с феновете в клуба. Наистина големи!

Феновете

Феновете

Rock Thrashler

Снимки: Mrazek

16.12.2013, клуб 8th Ball, София


* ИТГнБМ – „Изгубеният траш гений на българския метъл“ – понятието е измислено от автора и се публикува за пръв път.


3 коментара

  1. […] в стила.“ – казва нашият сътрудник Rock Thrashler в репортажа си за първото гостуване на бандата у […]

    Харесвам

  2. […] в стила.“ – казва нашият сътрудник Rock Thrashler в репортажа си за първото гостуване на бандата у […]

    Харесвам

  3. […] подробна статия. Понятието е публикувано за първи път в репортаж на 16.01.2014 […]

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 170 other followers

EUFOBIA в Метъл Фабрика на 18 юли

FLESHGOD APOCALYPSE и EX DEO в София на 23 октомври

MACHINE HEAD в София на 1 ноември

PARADISE LOST в София на 3 декември

Статистика

  • 516 555 hits
%d блогъра харесват това: