The Other Side

Начало » Българска сцена » Кирил Кертев от EAGLEHEART BG за трибюта на DIO

Кирил Кертев от EAGLEHEART BG за трибюта на DIO

Почерпете ни!

Почерпете жадния редактор и екипа на The Other Side! Благодарим и наздраве!

1,00 €

Концерт на Vader в София

Концерт на Cavalera в София

Концерт на Toxic Holocaust в София

Trap Fest 2024

Мото-рок фест Предел 2024

Тази вечер имам огромното удоволствие да разговарям с китариста на група EAGLEHEART BGКирил Кертев. Какво ново се случва със софийските орли, а и кой вдъхновява китарния саунд на групата, може да разберете в редовете по-долу.

Здрасти, Кирил, намираме се в клуб Adams, след малко ти и твоята група ще забиете с метъл танковете от Т34. Как е настроението преди концерта?

Кирил: Ами както винаги преди всеки концерт- перфектно; Бира, рок енд рол и всичко най! Така да се каже.

Звучи супер! Съвзехте ли се след нова година, имаше ли шумно празнуване?

Кирил: Имаше шумно празнуване, даже мога да кажа, че не се разминахме и без акустично участие в Бургас. За него бяхме само аз и нашата вокалистка Деси. Беше ни първото и мина доста добре. Купонът се получи, а и какво по-добро от Нова година на море?

Значи това не ви е първо участие за годината?

Кирил: Всъщност не, това е първото участие за годината в пълен състав. Може би тук е добре да вметна и за новото попълнение на бандата ни в лицето на Александър Спиридонов (RAMPART). Малкото прекарано време с него бе достатъчно да разберем, че той е новото звено, от което се нуждае нашата метална верига. Бих си позволил да издам една малка тайна – преди концертът ни тази вечер Сашо имаше точно две репетиции с групата, които обаче му бяха достатъчни да научи всички парчета и заигарвките в репертоара.

Whitesnake и Dio трибют в Адамс

Пред клуб Adams има ваш плакат за шести февруари, а на него с големи букви пише DIO. Да разбирам ли, че ни очаква трибют на бащата на рок музиката в началото на следващия месец?

Кирил: Да, точно така! В началото на февруари ще направим трибют на Ronnie James Dio или поне по-голямата част от групата ще се включи в него. За този ни проект сме поканили двама небезизвестни за България музиканти, които да бъдат рамо до рамо с нас. Става въпрос за Иво Икономов (група ЕРИДАН), страхотен музикант и приятел, също баща и покровител на EAGLEHEART BG, на когото винаги можем да разчитаме. Той прие с радост идеята за трибют на Dio, защото също като нас е огромен фен. Човекът, който ще застане зад клавирите на трибюта, е Станислав Петров (Стенли както му казваме всички). Стажът му като музикант минава в път по доста кораби, а що се отнася до рок средите – Той свири с КОНКУРЕНТ и с Шеки….

Ставайки въпрос за Шеки… Можем да видим и него на плаката. Каква е ролята му?

Кирил: Истината е, че трибютът освен на DIO ще бъде и на WHITESNAKE. (WHITESNAKE и DIO Night в рок клуб Adams). Шеки ще забие акустично някои от най-големите класики на Ковърдейл и компания заедно с новата си китаристка Тина Христова, а до тях е Стефан Денис Павлов, човек, с който Шеки работи от дълго време.

Eagle Heart

Eagle Heart

Нека се върнем на вашият трибют на Ronnie James. Ще се съсредоточите ли върху определен период от творчеството му?

Кирил: Не бих казал. Фокусът е най-вече върху кариерата му с RAINBOW, SABBATH и DIO. Изобщо където и да пее, Дио си остава Дио. Той е правил класики, които са любими на всеки един от нас – както музиканти, така и фенове.

Забелязал съм ,че стилът ти на свирене е много близък до китаристите, които през годините са свирили до „бащата на рок енд рол-а“. Имаш ли любими от тях? Изобщо кой е повлиял най-много на стила ти като музикант?

Кирил: Да, определено. Например Doug Aldrich. Той също участва в DIO макар и да е по-известен като китарист за WHITESNAKE. Doug е един от хората, който ми е предал най-много като подход на свирене. Той е и един от най-близките приятели на Ronnie до самия край. Свирят заедно на много места през годините. Другият китарист, който ме вдъхновява и винаги съм се учел от него, няма нищо общо с DIO. Става въпрос за Zakk Wylde. Бих казал, че наред с мен доста хора си падат по него. Това са двамата китаристи, от които съм взел най-много в това изкуство.

В предварителния ни разговор с теб стана въпрос, че концертът е на шести февруари, но годишнината от смъртта на Дио е чак май месец. Защо го правите сега, защо не изчакате до пролетта?

Кирил: Смятам, че това не е от значение. Истината е, че който е фен на този велик човек не би трябвало да бъде спиран от предпоставки като дата. Защо трябва да обвързваш един властелин на музиката с определено време от годината? Музиката му е безсмъртна. Тя заслужава уважение във всеки един момент. Никой друг не ни е дал каквото остави Дио след себе си.

Не рядко и не случайно Дио е наричан „,малкият човек с големият глас“, а Деси, вашата вокалистка, също е един малък човек с голям глас, но смяташ ли, че тя ще се справи трудоемката си задача и да оправдае очакванията на феновете?

Кирил: Честно казано, тя наистина се притеснява. Най-малкото заради настройката на феновете. Те често казват, че като Дио или Ковърдейл, те трябва да бъдат изпълени от мъжки вокалисти. Все пак това са много силни гласове. Но аз не съм съгласен. Защо по дяволите? Защо да не е жена? Защо да не е нещо различно? Та нима жените не могат да пеят като тях ли? Вземете Doro Pesch например. По концертите си тя изпълнява песни на Дио, за да го почете и ги прави убийствено.

Eagle Heart

Eagle Heart

Аз мисля, че всеки един от членовете на тази банда ще се справи на ниво с рок енд рол задълженията си.

Добре казано! Значи ли това, че репетирате усилено?

Кирил: Усилено не е точната дума. Всеки работи много повече сам. Преди концерта ни ще има една наистина голяма и цялостна репетиция. Музикантите, с които съм в този проект, са достатъчно опитни и отговорни, за да се справят. Работим заедно от години и не е нужен всичкият този шум, който обикновено приляга на един трибют.

Значи, предполагам, няма да се загуби сладкият момент на импровизация в определени моменти?

Кирил: Ооо, със сигурност. Ако се загледате в един DIO концерт, там определено има доста импровизации. Както музикантите му се придържат към своите партии, така и в правилните моменти вкарват доста неща, които никъде другаде не можеш да чуеш освен ако не си бил свидетел на концерта.

Благодаря ти за интервюто! Надявам се доста хора да дойдат на трибюта на 06.02. Това е нещо, което си заслужава да се чуе всеки един ден както ти сам каза.

Кирил: И аз ти благодаря. Ronnie James Dio е емблема за много хора. Той заслужава неговите песни да се свирят и слушат в негова памет. Като домакини на клуб „Адамс“ очакваме всеки с желание и възможност да заповяда.

Интервю на Михаел Славов

Снимки: Mrazek ©


Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Telegram канал на The Other Side

Метълургия

Концерт на Austere в София

Концерт на Батюшка в София

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Присъединете се към 204 други абонати

Sofia Metal Fest 2024

Концерт на Cytotoxin в София

Концерт на Eluveitie в София

Концерт на Evergrey в София

Статистика

  • 698 392 hits