The Other Side

Начало » Новини » Медии » “Отвъд” от Теодор Попов в “Картини от една изложба”

“Отвъд” от Теодор Попов в “Картини от една изложба”

Почерпете ни!

Почерпете жадния редактор и екипа на The Other Side! Благодарим и наздраве!

1,00 €

Концерт на Maltworm и Deadscape в Троян

Концерт на Ashes Of Ares

Концерт на Yarotz в София


Предаването за концептуални албуми „Картини от една изложба” с водещ Сергей Шишов представя “Отвъд” от Теодор Попов. Събота, 17:00 ч., програма „Хоризонт” на Българското национално радио.

Докторът по музикознание, компютърно музициране и саунд дизайн Теодор Попов е сред младото поколение български музиканти и вече няколко пъти гостува в предаването „Картини от една изложба“ като композитор и анализатор на електронна музика.

Сега ще представим неговия дебютен албум, ето каква е предисторията му по думите на автора:

„Идеята за реализиране на албума „Отвъд“ се заражда през 2014 година – юбилейна за електронната музика в България, когато се навършват 40 години от нейното начало в България и създаването в Българското национално радио на първото студио за електронна музика през 1974 година и дейността на проф. д-р Симо Лазаров като организатор на многобройните прояви за отбелязването ѝ и като основоположник на електронната музика в България. 

Теодор Попов - Отвъд

Теодор Попов – Отвъд

Участието ми в тези прояви като студент и впоследствие докторант в НБУ (където проф. С. Лазаров беше научен ръководител на дипломните ми проекти), засили и затвърди интереса ми към електронния звук и проявленията му в разнообразни звукови структури, темпорални пластове и композиции. Обръщането към електронното звукоизвличане провокира опитите ми, за композиране и създаване на творби с новите вдъхновяващи компютърни технологии.

Албумът е резултат от творческите подходи за електронен звуков дизайн и електронно звукоизвличане в епохата на множество музикални инструменти и ефекти, и тяхната комбинация от аналогови и цифрови устройства, носеща послания за съзидание, път към неизвестното и може би поглед в бъдещето“.

А ето каква е концепцията на албума:

„Интересът към създаване на музика по електронен път е предизвикан и от доброто познаване на компютърния хардуер и софтуерните възможности. Това съчетание, свързано с аналоговите музикални инструменти и тяхното усъвършенстване, достигане до дигитално композиране и музициране, предизвиква у мен творчески процеси, не само като конкретни музикални творби, но и като философски разсъждения, които се опитвам да пресъздам в моите композиции.

Всяка част от творбата е израз не само на нещо, което е станало, но и на нещо, което става. Художественото вникване загатва безкрайната подвижност между вечност и миг. Концепцията на албума е пътуване – отвъд света, който виждаме с очите си – прескачане на границата на човешкото битие, обръщане към себе си, духовно извисяване и усъвършенстване.

Албумът има за цел да провокира слушателя да припознае своето аз, да открие своята емоция в композицията и да се замисли за същността на живота и мястото на човека на Земята и във Вселената чрез електронната музика“ – завършва Теодор Попов.

Албума „Отвъд“ ще чуем в предаването “Картини от една изложба” на програма “Хоризонт” на Велика събота, 15 април, в навечерието на Възкресение Христово, след новините от 17:00 ч. И това ще бъде неговата радиопремиера.


Елате в Telegram канала на The Other Side чрез следния линк t.me/theothersidezine и/или се абонирайте за нашия бюлетин!

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Telegram канал на The Other Side

Метълургия

Концерт на Nile в София

Tankard идват на Running Free Festival 2023

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Присъединете се към 202 други абонати

Концерт на Watain

Концерт на Cult Of Occult в София

W.A.S.P. в София

Статистика

  • 661 865 hits
%d блогъра харесват това: