The Other Side

Начало » Новини » Медии » “Mingus Ah Um” от Charles Mingus в “Картини от една изложба”

“Mingus Ah Um” от Charles Mingus в “Картини от една изложба”

Почерпете ни!

Почерпете жадния редактор и екипа на The Other Side! Благодарим и наздраве!

1,00 €

Концерт на Maltworm и Deadscape в Троян

Концерт на Ashes Of Ares

Концерт на Yarotz в София


Предаването за концептуални албуми „Картини от една изложба” с водещ Сергей Шишов представя “Mingus Ah Um” от Charles Mingus. Събота, 21:00 ч., програма „Хоризонт” на Българското национално радио.

1959 г. е белязана с върхови заглавия на албуми, останали паметни в историята на джаза и трасирали развитието му години напред: „Kind of Blue“ на Miles Davis – квинтесенцията на джаза, „Giant Steps“ на John Coltrane – повратна точка в историята на джаза, „Take Five“ от албума „Time Out“ на Dave Brubeck – една от най-популярните мелодии в джаза, „The Shape of Jazz to Come“ на Ornette Coleman – най-същественият Free Jazz албум, и сред тях “Mingus Ah Um” на Charles Mingus – любимото заглавие на милиони почитатели.

Албумът „Mingus Ah Um“ с право заема това почетно място и индикира пълния разцвет на развитието на Mingus като композитор и контрабасист. След дълги чиракуващи години той успява да намери реномирана звукозаписна компания, защото винаги се тревожи за парите и така намира сигурност. Отделно от това живее в страна, която в онези години го смята в най-добрия пример за второразреден гражданин.

Charles Mingus - Mingus Ah Um

Charles Mingus – Mingus Ah Um

Беден през повечето време, дебеланко, любител на пури, темпераментен, несигурен, женомразец, Charles Mingus, въпреки че редовно е включван в списъците с най-добрите джаз музиканти и се говори за него като за един най-изтъкнатите контрабасисти и лидери на състави в джаза за всички времена, най-добрите му албуми нямат аналог и затова не са толкова популярни.

Тук изиграва роля и влиянието на класическата музика: Mingus съчетава похватите на Игор Стравински и Arnold Schoenberg с тези на джазмените Duke Ellington, Charlie Parker и съвременниците му Thelonious Monk и Dizzy Gillespie. В един момент той започва да сглобява парчетата от пъзела с постиженията си и след дълго време на подготовка идва този удивителен изблик, който представяме.

Заглавието на албума е неточна алюзия с въображаемо латинско склонение. Обичайно за учениците, изучаващи латински език, е да запомнят латинските прилагателни, като първо произнасят именителния падеж от мъжки род (обикновено завършващ на „-us“), след това именителния падеж от женски род („-a“) и накрая именителния падеж от среден род единствено число („-um“) – което предполага трансформация на името му като Mingus, Minga, Mingum.

Синът на афроамериканец с шведски примеси и майка с английски, китайски и южноамерикански корени, която позволява да се слуша само църковна музика у дома, прегръща блуса и госпъла по сложния начин, по който човек прегръща най-добър приятел, или родния си град – предпазливо, с обречена и дълбоко скътана любов.

В албума „Mingus Ah Um“ Charlie дава израз на своята почит към предците си и музикалните си предшественици. Откриваме тази почит към евангелисткото пеене и проповедите от неговото детство, към блуса и стила буги, към пионера на джаза и пианиста Jelly Roll Morton, към великия Duke Ellington и знаковите саксофонисти Lester Young и Sonny Rollins, и т.н.

Charlie Mingus се изявява и като непримирим борец за гражданските права на афроамериканците, в една от пиесите на албума откриваме губернатора на щата Арканзас Orval E. Faubus, известен със своята позиция през 1957 г. срещу интегрирането на училищата в Литъл Рок, която принуждава президента Dwight „Ike“ Eisenhower да изпрати Националната гвардия да предотврати размириците.

Записите на албума траят само два дни през май 1959 г. с участието на саксофонистите John Handy, Shafi Hadi и Booker Ervin; тромбонистите Willie Dennis и Jimmy Knepper; пианиста Horace Parlan и барабаниста Dannie Richmond.

След издаването си „Mingus Ah Um“ получава най-високи оценки от меродавни издания като DownBeat, Rolling Stone, AllMusic, а през 2013 г. е въведен в Залата на славата на “Grammy” и е включен в Националния регистър на звукозаписите към Библиотеката на Конгреса на САЩ.

Този албум ще чуем в предаването “Картини от една изложба” на програма “Хоризонт” в събота, 25 март, след новините от 21:00 ч.


Елате в Telegram канала на The Other Side чрез следния линк t.me/theothersidezine и/или се абонирайте за нашия бюлетин!

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Telegram канал на The Other Side

Метълургия

Концерт на Nile в София

Tankard идват на Running Free Festival 2023

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Присъединете се към 202 други абонати

Концерт на Watain

Концерт на Cult Of Occult в София

W.A.S.P. в София

Статистика

  • 661 965 hits
%d блогъра харесват това: