The Other Side

Начало » Новини » Медии » „Orlando: Le Forme dell’Amore“ от BANCO DEL MUTUO SOCCORSO в “Картини от една изложба”

„Orlando: Le Forme dell’Amore“ от BANCO DEL MUTUO SOCCORSO в “Картини от една изложба”

Почерпете ни!

Почерпете жадния редактор и екипа на The Other Side! Благодарим и наздраве!

1,00 €

Концерт на Maltworm и Deadscape в Троян

LEFT TO DIE с концерт в София на 30 март

Концерт на Yarotz в София


Предаването за концептуални албуми „Картини от една изложба” с водещ Сергей Шишов представя „Orlando: Le Forme dell’Amore“ от BANCO DEL MUTUO SOCCORSO. Събота, 21:00 ч., програма „Хоризонт” на Българското национално радио.

Но щом на красотата величавия театър,
пред нашите очи и мисли прави представление —
за вас, о, дона, аз не мога да намеря и сравнение!
А само чувствам, как Амур ме е увлякъл…
и нося се на силите отвъд предела.

През 1516 г. италианският поет и драматург Ludovico Ariosto отпечатва първото издание на рицарската поема „L’Orlando Furioso“ („Бесният Орландо“), шедьовърът на италианския Ренесанс, станала първият пример за издателски успех през тази епоха. За нас буди любопитство фактът, че в последните три “canto” (песни) на поемата си Ariosto пише за българите. По времето на владетеля Крум те са превзели Белград и сега отново воюват с гърците, за да запазят властта си над белокаменната твърдина.

Ludovico Ariosto оставя след себе си още десетина поеми, седем сатири и пет комедии, както и доста афоризми, например: „С годините човек губи всичко: младост, красота, здраве, честолюбиви пориви – само глупостта никога не напуска хората“.

Поемата „L’Orlando Furioso“ вдъхновява музикантите от италианската прогресив рок група BANCO DEL MUTUO SOCCORSO. Пианистът Vittorio Nocenzi работи 4 години върху музикалната концепция на този албум заедно със сина си Michaelangelo и текстописеца Paolo Lugli.

Banco del Mutuo Soccorso - Orlando: Le Forme dell'Amore

Banco del Mutuo Soccorso – Orlando: Le Forme dell’Amore

Така през септември 2022 г. BANCO издават албума „Orlando: Le Forme dell’Amore“, или „Орландо: Формите на любовта“, ето за какво става дума в него:

…Орландо, най-смелият от рицарите на император Карл Велики, току-що се е отказал да се притече на помощ на своите другари. Те са атакувани от врага, който ги унищожава, а Орландо се втурва да спаси Анджелика, жената, която обича, отвлечена от враговете, за да я убият… И вместо това тя го отхвърля, защото се е влюбила в сарацина Медоро, един от враговете, скромен, непознат и безполезен войник, предпочитан пред най-силния от рицарите на императора. Несподелена любов, а в романа има и неочаквана любов, тази, която Медоро открива като обект на любовта на Анджелика: той, толкова незначителен, е страстно обичан от най-красивата жена на света. Има и братска любов, точно като тази на Астолфо, който решава да рискува живота си, за да спаси приятеля си Орландо, полудял заради любовта. Ще видим и обсебващата любов на магьосницата Алкина към Астолфо, който желае да я напусне, но е затворен от нея в дънера на изсъхнало дърво. Ето и забранената любов между Руджиеро и Брадаманте (Ромео и Джулиета в поемата на Ariosto), разделени от магиите на злодея Атлас…

Албума „Orlando: Le Forme dell’Amore“, или „Орландо: Формите на любовта“, ще чуем в събота, 5 ноември, в предаването “Картини от една изложба” на програма “Хоризонт” на БНР, след новините от 21:00 ч.


Елате в Telegram канала на The Other Side чрез следния линк t.me/theothersidezine и/или се абонирайте за нашия бюлетин!

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Telegram канал на The Other Side

Метълургия

Концерт на Eufobia, Polygon и Shambless в Пловдив

Tankard идват на Running Free Festival 2023

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Присъединете се към 200 други абонати

Концерт на Vomitory в София

Концерт на Cult Of Occult в София

RSS Метълургия

 • Метълургия еп. 19, 23.03.2023
  Водещият Mrazek върна слушателите назад във времето с песни на IMPALED NAZARENE, WATAIN и THE KOVENANT. 
 • Метълургия еп. 18, 16.03.2023
  Слушателите се върнаха назад във времето с класики на TYPE O NEGATIVE, LUCYFIRE, ARCTURUS, BOLT THROWER, SARKOM, MY DYING BRIDE и др.
 • Метълургия еп. 17, 02.03.2023
  Бяха представени нови песни от AVULSED, CRADLE OF FILTH, ISOLE и LORDS. Слушателите разбраха новини за предстоящи събития на живо и новини за българската сцена. В предаването звуча музика на BENDIDA, GODS OF ANCIENT, ГОРЯНИ, VOMITORY, BLAZE OF SORROW, HYPERBOREA и др. […]
 • Метълургия еп. 16, 16.02.2023
  Бяха представени новите песни българския Black Metal проект INSPELL. Слушателите разбераха новини за предстоящите събития на живо и новини за българската сцена. В предаването звуча музика на NILE, DYING FETUS, SENZAR, VOMITORY, ROTTING CHRIST, БАЛКАНДЖИ, EUFOBIA, DJEVEL и др.  […]

W.A.S.P. отлагат юбилейното си турне за 2023 г.

Статистика

 • 654 790 hits
%d блогъра харесват това: