The Other Side

Начало » Новини » Медии » “Kenton Wagner” от Stan Kenton в “Картини от една изложба”

“Kenton Wagner” от Stan Kenton в “Картини от една изложба”

Почерпете ни!

Почерпете жадния редактор и екипа на The Other Side! Благодарим и наздраве!

1,00 €

SÓLSTAFIR са специални гости на концерта на APOCALYPTICA в Пловдив, шоуто се мести на 3 септември

Концертът на TIAMAT в София се мести точно с 1 година – 29 октомври 2022 г.


Предаването за концептуални албуми „Картини от една изложба” с водещ Сергей Шишов представя “Kenton Wagner” от Stan Kenton. Събота, 16:00 ч., програма „Хоризонт” на Българското национално радио.

„Всеки път, когато съм пред пианото и започвам да пиша музика, си припомням нещата, които ми каза композиторът Maurice Ravel една нощ“.

Случайна среща през 1930 г. по време на представление на комбото на Jimmy Noone в чикагски клуб разпалва интереса на 19-годишния пианист Stan Kenton към съчетание на класическата музика с джаза. В клуба е нямало свободни места и затова сервитьорите настанили Maurice Ravel на масата на Stan Kenton. Ето какви напътствия дава именитият френски музикант на младия си колега:

„Музиката е динамичен език. Език, който се развива като се основава на хиляди идеи и дузина концепции. Като композитор трябва да слушате всички звуци около вас, така че да може да развивате своята собствена музикална философия. Само чрез проучване, изследване и търсене на конструктивни начини за разширяване на хоризонта на музикалната литература ще бъдете в състояние да прогресирате. Винаги слушайте, винаги анализирайте, така че Вашите композиции да са с висок творчески заряд и да са представителни за света, в който живеете и пишете. Правете това и музиката Ви ще се превърне в творческа фантазия“.

През 40-те години на миналия век Stan Kenton и Pete Rugolo, който прави аранжиментите за неговия биг бенд, стигат до извода, че единственият начин съвременната тогава музика да оцелее, е да експериментира със сложни идеи от класическата школа и да ги съчетае с нови тематични и хармонични линии. В програмата на техните представления наред с джаза и танцувалната музика започват да се появяват пиеси, вдъхновени от творчеството на Ravel, Debussy, Hindemith, Stravinsky и Schoеnberg.

Stan Kenton - Kenton Wagner

Stan Kenton – Kenton Wagner

Желанието на Kenton да свири на колкото се може повече музикални нива го кара да преоцени своето творчески развитие. Неговата музика вече е придобила знака да е сред най-провокативните и иновативни художествени форми на ХХ век, но той продължава да търси методи за да разчупи хармоничните бариери, да разшири границите на оркестъра чрез нови текстури и темпоритми. Музикалната критика по това време твърди, че със своя неокласически подход той прави интелигентен опит да преодолее пропастта между класическата музика и джаза.

Именно с аранжиментите си за биг бенд Stan Kenton оставя ярка диря на музикалната сцена и дори в наши дни неговият стил продължава да е особено популярен сред оркестрите в колежите на САЩ.

През зимата на 1963 година, вече два пъти отличаван с наградата “Grammy”, го откриваме да подготвя лекция за влиянието на класическата музика върху собствените си композиции. Докато систематизира изложението си, Stan започва да маркира на пианото фрагменти от „Tristan Und Isolde“ на Richard Wilhelm Wagner, така, че все едно немският гений пише музика за биг бенд. Колкото повече анализира музикалния свят на Wagner, толкова повече Kenton се убеждава, че трябва да го представи по нов, различен от досегашните, начин.

Той подготвя аранжименти на музикални откъси от осем творби, които с точност отразяват партитурите на Wagner, без да ги преиначават или профанизират, като запазват богатството и иконоборческия характер на хармониите и поразителните съчетания на инструментите в оригиналната версия на великия германец, откривателят на мита за модерното.

В записите на албума „Kenton Wagner” през септември и октомври 1964 година участва оркестър с 24 музиканти. Ще го чуем в събота, 9 юли, в предаването “Картини от една изложба” на програма “Хоризонт” на БНР, след новините от 16:00 ч.


Елате в Telegram канала на The Other Side чрез следния линк t.me/theothersidezine и/или се абонирайте за нашия бюлетин!


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Telegram канал на The Other Side

T-Front Festival с участието на EUFOBIA, URBAN GREY, ENGINEER OF DEATH и SULLEN BUT STRAIGHT в Троян

Autumn Assault 2022

Metal Force HMC обяви четири екстремни концерта тази есен в София

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 196 other followers

Концерт на Primordial в София

Opeth live at Ancient Theatre Plovdiv 2022

RSS Метълургия

 • Метълургия еп. 4, 17.11.2022
  В предаването „Метълургия“ по радио BadRock Hard&Heavy на 17 ноември бяха представени нидерландската Death Metal банда GRIM FATE, три българоезични песни на BOLG, както и българската фентъзи група AEGONIA. Научихме новини за GROZA, MALTWORM, VELIAN, XENTRIX и NANOWAR OF STEEL. В предаването звуча музика на PYOGENESIS, MYSTICA, ISOLERT, INFERNAL STORM, IS […]
 • Метълургия еп. 3, 10.11.2022
  В предаването „Метълургия“ по радио BadRock Hard&Heavy на 10 ноември, четвъртък, от 21:00 ч. бяха представени норвежците DJEVEL, предвождани от легендарния барабанист Faust, българите ФЕНИКС, както и канадската банда TRISKELYON. Научихме новини за GODS OF ANCIENT, MALTWORM, ELLYSIUM, КЛАДА и AXECUTOR. В предаването звуча музика на PYOGENESIS, THE REVENGE […]
 • Метълургия еп. 2, 03.11.2022
  В предаването „Метълургия“ по радио BadRock Hard&Heavy на 3 ноември бяха представени канадците HUNTING GIANTS, българите ZAPLAXA, както и испанските банди HALO METAL BAND и UNBOUNDED TERROR. Ще научим новини за концертите на EXARSIS и PYOGENESIS в София, чухме нови песни на DJEVEL и KATATONIA. Звуча музика на DISTORTED REALITY, REUNION, SERPENTINE CREATI […]
 • Метълургия еп. 1, 27.10.2022
  Пилотното предаване бе излъчено на 28 октомври 2022 г., петък, от 12:00 ч. по обед. В него слушателите разбраха новини за CONCRETE, MALTWORM, GODS OF ANCIENT, EUFOBIA и ELLYSIUM… Бяха представени CRASH, EMBRACE BY DARK, AEGONIA, OLDENWOOD… Чухме музика от OBSIDIAN SEA, BENDIDA, TSENA KOEV, REUNION, DIABOLISM, ACT OF GROTESQUE, MATUBES, DIABLESS, DAY OF EXECU […]

W.A.S.P. отлагат юбилейното си турне за 2023 г.

Статистика

 • 643 347 hits
%d блогъра харесват това: