The Other Side

Начало » Българска сцена » Symposium Grotesque vol.1: Манифест на метълизма

Symposium Grotesque vol.1: Манифест на метълизма

Почерпете ни!

Почерпете жадния редактор и екипа на The Other Side! Благодарим и наздраве!

1,00 €

Концерт на Decapitated в София

Концерт на Wolfheart в София

Концерт на Pero Defformero и Обратен Ефект


CERTAIN DEMISE, MALTWORM, AXECUTOR, CONCRETE и TERRAVORE откриват клуб „При черепите“ в София.

Въведение

Perfect Storm Events станаха актуален столичен организатор на събития, започвайки с благотворителни такива. Безкористната им отдаденост на сцената им създаде дълбоко доверие от страна и на музикантите и на феновете! Енергията и страстта, които влагат в дейността си, не са само гол ентусиазъм, а са подплътени и със съответните организаторски дадености, така че нещата им се получават успешно. Следенето под лупа на активната им дейност и доста натоварения им график, напоследък, натрупа една маса от информация, която тепърва ще се реализира в репортажи. Както ние натрупваме впечатления, за да сглобим логична картина, така и Perfect Storm Events натрупват някаква критична маса от брандове за фестове, чиято логичност не винаги е много издържана, но определено говори за креативност. Symposium Grotesque vol.1 ни се струва крайъгълен камък в дейността им, поради няколко причини, които ще изясним в хода на повествованието…

Symposium Grotesque

OldSkull Society е общност от ентусиасти за организиране на групови фестивални нападения и фестивална метъл култура! Ерудираните екстремисти са обогатили себе си и местата, които са посетили със смес от добри примери и с личния почерк на обществото си! Натрупаното, през годините на своето съществуване, изкристализира в осъществяването на нов рок клуб, където на почит са истинските ценности и твърдите музикални стилове. При черепите – OldSkull Club е място, побрало в себе си най-добрите практики от фестивалната култура на света, реализирани на местна почва. Откриването на самия клуб бе именно на 21.05.2022 г. Самото обявяване на събитието Symposium Grotesque vol.1, до известна степен, форсира оборудването на клуба, който все още активно се развива, както като озвучаване, така и като комфорт и кухня. При черепите – OldSkull Club ще бъде фонът, на който ще се развиват доста от нашите сюжети оттук насетне!

И така, Perfect Storm Events и „При черепите“ по естествен начин тръгват в едно успоредно съществувание, за което – сигурни сме, често ще ви осведомяваме! Откриващото събитие за клуба е един манифест на българския метълизъм, който вади на показ най-значими имена от нашата метъл сцена, които често присъстват в афиша на организатора. Самият концерт няма да ни учуди с революции, но неговото послание е да подкрепяме по-ефективно локалната си сцена, за да може тя да стане световна, заради значимите си постижения!

CERTAIN DEMISE
CERTAIN DEMISE; снимка: Кирил Груев

Същина

Тъй като метъл общността в София имаше възможност да се запознае с подготвителните процеси за откриването на клуб „При черепите“, когато пристигам за концерта, съм приятно изненадан на бързия напредък по осигураване комфорта на гостите, почти внезапно изникналата външна сцена и адекватното обслужване! Богата мърч зона е изнесена пред входа на клуба, а брандирането му, както и това на самото събитие е на високо ниво – тениски, фестивални чаши за многократна употреба и повсеместно взиращи се в теб черепи! Момчетата от CERTAIN DEMISE вече забиват с пълна сила, макар по програма да не би трябвало да са започнали. Напливът на опашката за различните видове наливни бири е такава, че при подобни параметри на други места прохладната течност е свършвала до сета на третата банда… Доста обширната паркинг зона е доволно запълнена, но районът позволява и по-свободно разполагане на возила. На входа добивам и предварително поръчаната си фланелка на събитието – практика, която вече се е превърнала в стандарт за събитията на Perfect Storm Events.

CERTAIN DEMISE
CERTAIN DEMISE; снимка: Rock Thrashler

С настъпването на часа за начало на програмата – 19:30, CERTAIN DEMISE преминават в официално свирене. За разлика от най-ранните си концерти (Репортажи от някои от които, ще четете по-нататък!), младежите забиват най-ранно композираното си парче, когато квартетът още се е трашеел. „Through The Endless Abyss” притежава захапващ риф, рокендрол хармония и тежки Death Metal вокали. Иначе, песните на момчетата, които редовно влизат в програмата на организатора, са белязани от среднотемпова мачкаща ритмика, Grind изригвания и Beat-down „баладични” отстъпления. Това разнообразява ритмиката им, без да я прави свръх-виртуозна. CERTAIN DEMISE са ориентирани в сегмента на групи като BENEDICTION, OBITUARY и SIX FEET UNDER, което ги превръща в сериозна българска надежда за пробив! Заедно с чудесно композираните рифове и много бързото им техническо израстване, тяхната музика е „мехлем” за всяко метализирано ухо. Всъщност, сетлистът, с който ни се представят, е същият, който чухме и при подгрявката им за представянето на новия албум на THE REVENGE PROJECT. (Трето обещание за още един репортаж, който ви очаква…) Кавърът на ENTOMBED, с който завършват сета си, им се е залепил изключително подходящо като технически възможности и стил. Бандата сцепва секундата на предварително обявения график в 20:05 ч.

Сетлист CERTAIN DEMISE:

  1. Through The Endless Abyss
  2. Transcend Beyond Mortal
  3. Stiffened At The Stage Of Morbidity
  4. Fields Of Relinquished Shine
  5. Sacrilegious Needs
  6. Hollowman (ENTOMBED cover)
MALTWORM
MALTWORM; снимка: Кирил Груев

Тежките веселяци „…от Швеция, Захарна фабрика…” и т. н. – MALTWORM, също застъпват по план в 20:15 ч. Тяхната амалгама от Thrash, Death, Grind, Speed и Doom, е подплътена от веселяшки обяснения между песните, за смисъла им, необозримото бъдеще на реализацията на втория им албум и смисъла на живота, въобще!!! Дългото търсене на втори китарист на групата приключи още преди концерта на MENSTRUAL COCKTAIL, MALTWORM, FACEPALM DEATH и HUMAN в Grindhouse Skateboard Club на 09.04.2022 г., където всеизвестният Ники Велев бе представен неангажиращо, но днес той е неотделима част от състава на бандата. Което добавя към основата им от шведски Death Metal, украсен с различни добавки, споени по един пънкарски начин и доза Black Metal отношение. Така двете китари теглят в различни посоки – ту към рифовката, ту към неструктурираната мелодика. Техническата прецизност на MALTWORM става много висока, но композиторското структуриране на различните части на песните им, все още е в догонваща позиция. Самото Punk отношение внася дозата неопределеност, чрез която групата се измъква от клишетата, но все още не е влязла в личния си стил. Твърде много опростен AT THE GATES, продължава да се усеща в творчеството им. Може би, точно това кара публиката да иска още от тях. Цялата им програма, плюс добавения кавър на DISMEMBER, отскача с десетминутно закъснение до 21:10 ч.

MALTWORM
MALTWORM; снимка: Кирил Груев

          Сетлист MALTWORM:

  1. Yersinia pestis
  2. Всичко на масата
  3. The Destruction of Mankind
  4. Cripplet And Abandoned
  5. Tribute To The Gods
  6. The Kvlt ov the Maltworm
  7. Global Worming
  8. Dead In Your Own Skin
    Бис:
  9. Of Fire (DISMEMBER cover)
AXECUTOR
AXECUTOR; снимка: Кирил Груев

Едно от ценните неща, които се случиха на този концерт е, че AXECUTOR се измъкнаха от затворения кръг на лютите си маниаци, за да изгреят и на по-широка сцена пред потенциални нови фенове. Макар че още с излизането си се видя, че за сериозна маса от хора, те не са непознато име. В 21:25 ч. триото се появява с качулките от специалното си шоу, реализирано на Running Free Fest 2021! Старите Speed/Thrash гвоздеи се наковават съвместно с нови нитове. След второ парче момчетата свалят ефектните маски.

AXECUTOR
AXECUTOR; снимка: Кирил Груев

-Има ли пияници??? Не на алкохола, да на войната!!! – Хвърля ни в размисли фронтменът… Още на следващия трак, се заформя мощен съркъл-пит! Не вярващ на очите си тираджия, преминава зад сцената с камиона си, без да гледа в пътя!!! Tedö Törmentör (b., v.) e оборудван с нов бас, който привидно е същият, като стария, но чуваемостта му значително по-добра и техническото му израстване не остава незабелязано. В много от старите песни на AXECUTOR има повтарящи се мотиви, но след реформирането на бандата, те активно композират в новия си състав, като създават песни с ново звучене! „Unholly Strike” и „Violate The Cross” са песни, които слушаме за пръв път на сцена, като качеството и бързината им са с високи показатели. Закъснението в програмата кара публиката да се опасява от преждевременно прекратяване на сета им и започва да крещи „Още!” твърде рано по време на изпълнението. Истинският бис дойде под формата на кавър, изпълняван не за пръв път. Убеден съм, че когато сетът им завърши в 22:10 ч., AXECUTOR слезнаха с повече фенове, отколкото имаха при качването си.

AXECUTOR
AXECUTOR; снимка: Кирил Груев

          Сетлист AXECUTOR:

  1. Speed Metal Assault
  2. Cyrcle of Destruction
  3. War
  4. The Bullet`s Command
  5. Unholly Strike
  6. Evil Force
  7. Trace of Torment
  8. Violate The Cross
  9. Cryptic Death
    Бис:
  10. Hymn of Hate (ARMOURED ANGEL cover)
Българските чаши за многократна употреба - по-добрите чаши!
Българските чаши за многократна употреба – по-добрите чаши!

Напливът към бир-чучурите в При черепите – OldSkull Club не намаляваше, като и благодатната течност не свършваше! Концертът беше влезъл в коловозите на най-добрите традиции, които сме виждали по нашите и чужди земи! Стана ясно, че поради това, което рекламните агенции наричат „комуникативната локация” (Близо до клуба няма жилищни сгради!), закъснението в програмата не пречи на успешното завършване на мероприятието, което свали напрежението от организатора. Трябва да отбележа и висококачествените и балансирани параметри на озвучаването, които са осигурени от клуба.

CONCRETE
CONCRETE; снимка: Кирил Груев

Въпреки че сме виждали CONCRETE да постигат невъзможни параметри при заемането на сцената, гореописаните факти дадоха свобода и момчетата започнаха своето изпълнение в 22:20 ч. Репертоарът на бандата е отлят като монолитен блок, въпреки четирите им албума. (Съответно и списчикът ви го е дал „свободно”, поради високото качество на съдържанието на сцената и бара…) Стената от Death Metal звук ни затиска, като паралелите с CANNIBAL CORPSE се налагат от самосебе си. Песните преливат една в друга през умишлено контролирани микрофонии и кратки категорични представяния. Сетът им доставя необходимото и за слушателите и за „танцуващите” с маниер на сериозност. Внушенията, които рисуват посланията им са социално-апокалиптични и музиката е съвсем подходяща за тях. Когато те приключват в 23:15 ч., времето сякаш е отлетяло неусетно.

CONCRETE
CONCRETE; снимка: Кирил Груев

          Сетлист CONCRETE:

  1. Sixth Sence Catatonia
  2. Necroenzime
  3. Into Lifeless Slumber
  4. Crowning The Grotesque
  5. Annahilations Of Humans
  6. Thinning The Veil
  7. Suspended Afterlife
  8. In Darkness They Exist
  9. Infectious Cannibalism
  10. Symbiotic Hatred
  11. Tied to the Pyre
  12. Omnivorous Erasication
  13. Colt-Burnt Remains

CONCRETE и TERRAVORE направиха заедно едно национално турне, по време на което демонстрираха тоталната си доминация като технически способности в тежките стилове, спрямо по-голямата част от родната сцена. Задобряването им, обаче, съвсем не започна с това турне! Наблюдаваме съвършените им изпълнения на световно равнище от доста повече време. По системата „Никой не е пророк в родното си място.”, в региона на Варна, от където произлизат и двете банди, различни организатори продължават да ги слагат да откриват събитията им, сякаш недоразбрали равнището им на музициране… (Щрихи от разни мероприятия бих могъл да ви разкажа някой ден, ако ми остане време за неангажирани репортажи…)

TERRAVORE
TERRAVORE; снимка: Rock Thrashler

В 23:30 ч., когато TERRAVORE излизат на сцената, цялата публика очаква прецизно и завладяващо свирене. То не се бави! Изчистеният Thrash Metal на квартета е с параметрите на немската школа. Активното им композиране е довело до повтаряемостта на някои сходни идеи в различните парчета, но по-новите от тях са с чуваемо по-обогатена структура и, съответно, песните стават по-дълги. Конкретиката на българския език влияе на посланията на групата и тяхните социални позиции са изразени с безпощаден реализъм, въпреки че творят парчетата си на английски. Това понякога ги подвежда в твърде конкретните послания, предназначени за средностатистическия телевизионен зрител. Същата национална особеност в английските си текстове имат напоследък и EUFOBIA, да речем. Тази монета има своята силна и слаба страни…

TERRAVORE
TERRAVORE; снимка: Кирил Груев

TERRAVORE разгръщат потенциала на озвучаването в При черепите – OldSkull Club. Между песните им няма излишни приказки, а в самите песни се появяват мелодични отстъпления, някои от които със southern привкус. Над половин час след полунощ, съркъл-питът вече не напуква ребра толкова мощно, но всички ние искаме бис от момчетата. След кратка консултация получаваме една стара тяхна класика от времето, когато цитатите им бяха по-директни. Паметното събитие приключва концертната си част в 00:45 ч. А TERRAVORE ни „изплетоха” един плътен немски „карпетен тепих”, изпъстрен на места с дребни американски кръпки.

          Сетлист TERRAVORE:

  1. Awakening of Yellowstone
  2. Decapitating Lead
  3. Vespa Crabro
  4. Nuclesr Dawn
  5. Army of Rancors
  6. Pandemic of Lies
  7. Scaphism
  8. Starkiller
  9. Poltergeist
  10. Dark Side of the Force
  11. Spectrum of Death
    Бис:
  12. The Chicxulup Impactor
TERRAVORE
TERRAVORE; снимка: Кирил Груев

Извод

На това място и на тези групи, ще се връщаме многократно!

Rock Thrashler
21.05.2022, София, При черепите – OldSkull Club
Symposium Grotesque vol.1
Снимки: Rock Thrashler и Кирил Груев ©


Елате в Telegram канала на The Other Side чрез следния линк t.me/theothersidezine и/или се абонирайте за нашия бюлетин!


1 коментар

  1. Стар Череп каза:

    Гоуем си! Браво!
    Изтръпнах, докато го чета.

    Харесвам

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Telegram канал на The Other Side

Метълургия

Купи билет за концерта на Finntroll в София

СЕВЕРИЯ и FREIJA с концерти в Пловдив и Бургас през април

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Присъединете се към 205 други абонати

Sofia Metal Fest 2024

Концерт на Hate в София

14 години SEVI

Статистика

  • 691 902 hits